ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Κρίση ¨ανεπιθύμητου ιμάμη¨ στην Ρόδο

Την αντίδραση του μουσουλμανικού λαού της Ρόδου προκάλεσε ο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης διορισμός ενός νέου ιμάμη της μουφτείας Διδυμοτείχου, στο τζαμί Ιμπραήμ πασά όπου υπηρετούν δύο ιμάμηδες ορισθέντες από τον μουσουλμανικό λαό που ζει στο ελληνικό νησί της Ρόδου.

 Τον μουσουλμανικό λαό που ζει στην περιοχή ενόχλησε το γεγονός πως κατά τον μήνα του Ραμαζανιού στο τζαμί που υπηρετούν οι ορισμένοι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ρόδου και από την διοίκηση του Ιδρύματος Προστασίας Μουσουλμανικών Μνημείων Ρόδου ιμάμηδες Ιλτέρ Μέτσο και Μουσταφά Σαντζακτάρ, η μουφτεία Διδυμοτείχου εξουσιοδοτημένη από την κυβέρνηση της Ελλάδας διόρισε στην περιοχή τον ιμάμη Χασάν Καρααλί.

Ο μουσουλμανικό κόσμος της περιοχής που είναι ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες των Ιλτέρ Μέτσο και Μουσταφά Σαντζακτάρ στο τζαμί που κατασκευάστηκε το 1540, αντέδρασαν στον διορισμό που έκανε η μουφτεία Διδυμοτείχου με την στήριξη του ελληνικού κράτους, ισχυριζόμενοι πως δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία στην Ρόδο.

Ο Σαχάπ Κασλίογλου-μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου στην δήλωση του προς το πρακτορείο ΑΑ είπε πως κατά τον μήνα του Ραμαζανιού ενώ υπηρετούσαν στο τζαμί οι δύο ιμάμηδες, η μουφτεία Διδυμοτείχου διόρισε ιμάμη. Ο Κασλίογλου ανέφερε πως ο Ιλτέρ Μέτσο που υπηρετεί σαν ιμάμης στο τζαμί είναι απόφοιτος θεολογικής σχολής, πως σπούδασε 6 χρόνια στην Μέκκα και πρόσθεσε πως είναι ευχαριστημένοι από τους Μέτσο και Σαντζακτάρ.

Ο Κασλίογλου ανέφερε πως δεν αντιλαμβάνεται τον διορισμό τρίτου ιμάμη από την μουφτεία Διδυμοτείχου και είπε : ¨Όταν στο τζαμί υπάρχει ιμάμης και εσύ έρχεσαι τι γίνεται ; Θα σου παραχωρήσουν μέρος ; Δεν γίνονται αυτά. Ενώ υπάρχουν αυτοί, τρίτος ιμάμης είναι εκ του περισσού. Ένα σωρό τζαμιά υπάρχουν. Ανοίξτε ένα, δώστε του το κλειδί να κάνει τον ιμάμη εκεί¨.

Ο Κασλίογλου ανέφερε πως παρά το ότι στο νησί της Ρόδου υπάρχουν περίπου 10 τζαμιά, μόνο το ένα είναι ανοιχτό για προσευχή, και ζήτησε να ανοίξουν όλα για προσευχή και τα κλειδιά τους να δοθούν στους συλλόγους τους.

¨Στην πραγματικότητα εγώ είμαι ο διορισμένος ιμάμης¨

Στο τζαμί Ιμπραήμ Πασά της Ρόδου που κατακτήθηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή στα 1522 και παρέμεινε για 390 χρόνια υπό την Οθωμανική κυριαρχία, αυτή τη στιγμή ο υπηρετών καθήκοντα μουεζίνη και ιμάμη Μουσταφά Σαντζακτάρ ανέφερε πως καθώς οι άλλοι ιμάμηδες δεν είναι από το νησί προσπαθεί ο ίδιος να ασκήσει και τα δύο καθήκοντα. O Σαντζακτάρ περιέγραψε πως ο μεν Καρααλί επέστρεψε στον τόπο του καθώς κάποιοι από την κοινότητα δεν τον ήθελαν, ενώ ο Μέτσο έχει πάρει άδεια.

Ο Σαντζακτάρ ανέφερε πως ο Ιλτέρ Μέτσο τοποθετήθηκε από τον σύλλογο αλλά δεν έχει διοριστεί επίσημα και είπε πως ¨ Στην πραγματικότητα επίσημα ιμάμης εγώ είμαι. Ο χότζας Ιλτέρ είναι μορφωμένος και καλός φίλος μας αλλά δεν είναι επίσημα διορισμένος. Για παράδειγμα δεν μπορεί να τελέσει γάμους. Για μένα δεν αποτελεί πρόβλημα, μπορεί να έρθει να λειτουργήσει σαν ιμάμης. ¨

Ο Σαντζακτάρ ανέφερε πως η κοινότητα δεν επιθυμεί να λειτουργήσει στο τζαμί ο τοποθετηθείς από την μουφτεία Διδυμοτείχου -με εξουσιοδότηση της Ελλάδας- ιμάμης Χασάν Καρααλί, και ότι μέσα στον μήνα του Ραμαζανιού υπήρξαν κάποιες δυσάρεστες συζητήσεις.

Ο Σαντζακτάρ ανέφερε πως ο ίδιος είναι 70 χρονών και ότι ¨Σήμερα είμαι, αύριο δεν είμαι. Η εδώ διοίκηση βακουφίων πρέπει να διορίσει έναν επίσημο ιμάμη¨.

Την αντίδραση των Τούρκων επισκεπτών στο νησί προκαλεί το γεγονός πως το τζαμί Σουλεϊμανίγιε που είναι το μεγαλύτερο τζαμί του νησιού και κτίσθηκε με εντολή του κατακτητή σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς παραμένει κλειστό.

Το υπέροχο αυτό τζαμί που συντηρήθηκε το 2005, είναι ορατό από πολλά σημεία της πόλης. Τούρκοι επισκέπτες που ενθουσιασμένοι βλέπουν το τζαμί και πάνε να το επισκεφτούνε αντιμετωπίζουν το λουκέτο στην πόρτα.

…………………..

Εφ. Χουριέτ 27/9/2012

Σχ : Για όσους δεν θυμούνται να επισημάνουμε πως ο Μέτσο στάλθηκε εκεί από τον ψευδομουφτή Ξάνθης. Δεύτερον πως  ένας οποιοσδήποτε σύλλογος δεν δικαιούται να διορίζει ιμάμηδες ή ιερείς. Και ότι ο Χασάν Καρααλί πήγε εκεί μετά από σχετικό αίτήμα της Διαχειριστικής Επιτροπής.