ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Επίσκεψη από Τούρκους της Δυτικής Θράκης στην Ρόδο

Ομάδα αποτελούμενη από Τούρκους της Δυτικής Θράκης επισκέφτηκε την Ρόδο. Η ομάδα επισκέφτηκε ιστορικά και τουριστικά σημεία στην Ρόδο και συναντήθηκε με τους ομογενείς της Ρόδου.

Η ομάδα των 50 ατόμων από την Δυτική Θράκη έφτασε στο νησί στις 3 Σεπτεμβρίου. Εκεί τους υποδέχτηκαν Τούρκοι που ζούνε στην Ρόδο και πρώτα επισκέφτηκαν το τζαμί Μουράτ Ρεγίς που κατασκευάστηκε στα 1622, όπου και προσευχήθηκαν στον νεκροταφείο της αυλής του τζαμιού για τους κρατικούς ηγέτες που έζησαν την Οθωμανική περίοδο. Οι Δυτικοθρακιώτες επισκέπτες επισκέφτηκαν τα εντός του κάστρου τζαμί Σουλεϊμανίγιε, τζαμί του Πάργκαλι Ιμπραήμ Πασά, το σιντριβάνι, κρήνες, και την κρητική (χαμιντιέ) συνοικία. Επίσης επισκέφτηκαν βιβλιοθήκη του 15ου αιώνα με πάνω από 2.500 βιβλία στα τουρκικά, αραβικά και περσικά.

Η ομάδα από την Δυτική Θράκη που πήγε στην Ρόδο, επισκέφτηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ρόδου, και εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούνε με τους εκεί ομογενείς. Ο πρόεδρος του συλλόγου Μεχμέτ Ζαμανάκη στην ομιλία που έκανε ευχαρίστησε τους επισκέπτες για την επίσκεψη. Ο δάσκαλος Τζαχίτ Αλιοσμάν αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η εκπαίδευση, η εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα και οι εθνικές και πνευματικές αξίες. Μετά από τις ομιλίες η Γκιουλτέν Αλιοσμάν και οι μαθητές της ανέβηκαν στην σκηνή. Οι μαθητές με τα σκετς τα ποιήματα και τα τραγούδια που είπαν πήραν άριστα. Στους Δυτικοθρακιώτες επισκέπτες του συλλόγου, προσφέρθηκαν φαγητά που ετοίμασαν οι ομογενείς της Ρόδου.

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 12/9/2012