ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ…

Να τα  ¨παιχνίδια θανάτου¨ των Τ.Ε.Δ.

 

Η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ευρέως τις απαγορευμένες με διεθνείς συνθήκες βόμβες διασποράς. Η Κίνηση Ενάντια στις Νάρκες Hawpar 2002 ανέφερε πως ¨Καλούμε όλες τις οργανώσεις της Τουρκίας αλλά και διεθνώς να σταθούν και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και σε αυτούς που το διαπράττουν¨.

Η Τουρκία αρνείται να υπογράψει την διεθνή συνθήκη που απαγορεύει την χρήση των βομβών διασποράς, που παγκοσμίως τα θύματα τους κατά 98% είναι πολίτες. Σύμφωνα με τις οργανώσεις  Handicap International, Observatoire des armements, Coalition contre les sous-munitions, Human Rights Watch, και την Διεθνή Αμνηστεία παγκοσμίως υπάρχουν τουλάχιστον 37 χώρες που χρησιμοποιούν αυτές τις βόμβες. Μέχρι τώρα 110 χώρες απαγόρευσαν την χρήση και την παραγωγή αυτών των βομβών λόγω των ανθρωπιστικών καταστροφών που προκαλούν.

 …………………

Ένα ποσοστό από 5-40% δεν εκρήγνυνται στο μέρος όπου πέφτουν και μετατρέπονται σε νάρκες κατά προσωπικού. Σύμφωνα με την  Handicap international από τα 13.306 νοσηλευθέντα θύματα βομβών διασποράς το 98% ήταν πολίτες και εξ αυτών το 27% ήταν παιδιά.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτές τις βόμβες ιδιαίτερα στους βομβαρδισμούς της στο Νότιο Κουρδιστάν. Λόγων των οβίδων που δύναται να φέρει μέσα της η βόμβα διασποράς, πολλοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Τον Ιανουάριο του 2012 80χρονος που επέστρεφε από το όρος Ζάχο στο χωριό του το Ντόλα Μαρσίσε έχασε την ζωή του από μια τέτοια βόμβα. Η χρήση τέτοιων βομβών εντάθηκε ιδιαίτερα από το 2008 κι εντεύθεν. Και φέτος έγιναν επιθέσεις με τέτοιου είδους βόμβες.   Τελευταία φορά κατά τις βολές όλμων προς το όρος Ζαπ στις 6/4/2012 χρησιμοποιήθηκαν βλήματα που περιείχαν βόμβες διασποράς.

Πολλές φορές φωτογραφήθηκαν οι βόμβες διασποράς και έγιναν έρευνες. Τον Ιανουάριο του 2009 οι αρχές της Ομόσπονδης Περιοχής του Κουρδιστάν με έρευνα τους επιβεβαίωσαν την χρήση βομβών διασποράς. Αλλά η Τουρκία αγνόησε τις αντιδράσεις και συνέχισε να χρησιμοποιεί αυτές τις βόμβες.

Στις 24 Σεπτεμβρίου η κουρδική κίνηση ενάντια στις νάρκες Hawpar 2002 δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τις βόμβες διασποράς, παραθέτοντας τα διάφορα είδη που χρησιμοποιούνται.
………………..
Βόμβες που μοιάζουν με παιχνίδια και δώρα

Ο Χαβπάρ ανέφερε πως πριν από κάποιο διάστημα ένα παιδί έχασε την ζωή του όταν βρήκε μια τέτοια βόμβα σε αγροτική περιοχή. Ο Χαβπάρ ανέφερε : ¨Δεν γίνεται καμμία εγκληματολογική-επιστημονική έρευνα για να διαπιστωθεί τι είδους υλικά είναι αυτά που εκρήγνυνται στα χέρια των παιδιών.

……………………

Οι βόμβες αυτές που παράγονται στις πολεμικές βιομηχανίες για να μην γίνουν αντιληπτές από τα θύματα, τους δίνεται μορφή που μοιάζει με παιχνίδια ή με  κοσμήματα που κρεμιούνται στα χέρια ή στο λαιμό¨.

……………..

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 25/9/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone