ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΛΟΓΩ ΠΟΛΕΜΟΥ

Το τίμημα της ¨στιγμιαίας αύξησης¨ ξεπέρασε τους έξι πρώτους μήνες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν κατά την χτεσινή του ομιλία έκανε λόγο για ¨στιγμιαία¨ αύξηση των συγκρούσεων. Αποκαλύφθηκε όμως πως αυτό για το οποίο ο Ερντογάν ανέφερε ως στιγμιαίο, απέσπασε προϋπολογισμό μεγαλύτερο από ότι τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί στον πόλεμο από το Ιούλιο μέχρι σήμερα, σχολιάζεται πως είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ξοδευτεί.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του προχτές, απαντώντας στην κριτική πως ο πόλεμος εντάθηκε από την πολιτική του ΑΚΠ, είχε κάνει λόγο για ¨στιγμιαία αύξηση¨.

Αλλά αυτό που χαρακτήρισε στιγμιαίο ο Ερντογάν, ξεπέρασε μέσα σε δύο μήνες σε ποσό , τις δαπάνες ¨ασφαλείας¨ των έξι πρώτων μηνών του έτους.

Η Τζιγντέμ Τοκέρ στην εφημερίδα Ακσάμ σχολιάζει σήμερα τα στοιχεία που έδωσε το Γενικό Λογιστήριο από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το άρθρο ενώ οι δαπάνες στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου ήταν 732,7 εκ. , το νούμερο αυτό τον μεν Ιούλιο ήταν 473,5 και τον Αύγουστο 372,4, φτάνοντας έτσι συνολικά σε δύο μήνες το ποσό των 845,9 εκ. λίρες.

Δηλαδή η ένταση των συγκρούσεων με τους αντάρτες του HPG έφερε σε αυτούς τους δύο μήνες μια δαπάνη υψηλότερη κατά 113 εκ. λίρες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΟΠΛΑ

Παρατηρώντας τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ¨όπλα και πολεμικό υλικό¨. Κατά τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο αυξήθηκαν οι δράσεις του HPG, οι δαπάνες για όπλα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, διπλασιάστηκαν ακριβώς.

Ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο οι δαπάνες για ¨όπλα και πολεμικό υλικό¨ ήταν 202,8, στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου οι δαπάνες για τον ίδιο λόγο έφτασαν τα 483,4 εκ. Μόνο των Ιούλιο οι δαπάνες όπλων είναι 84 εκ πάνω από το πρώτο εξάμηνο.

ΡΕΚΟΡ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Εντύπωση προκαλεί και η αύξηση στις δαπάνες για μυστικά κονδύλια.Κάτω από τον τίτλο ¨Δαπάνες απόρρητων υπηρεσιών¨ αναφέρεται πως οι δαπάνες γα τα μυστικά κονδύλια από 431 εκ. που ήταν στο πρώτο εξάμηνο, στο επόμενο δίμηνο αυξήθηκαν κατά 156,5 εκ. και έφτασαν τις 587,7 εκ. λίρες.

Από αυτό το ποσό οι 127,7 εκ. λίρες ήταν το ποσό που ξοδεύτηκε μόνο κατά τον Ιούλιο. Το ποσό αυτό σχολιάζεται πως είναι η μεγαλύτερη μηνιαία δαπάνη που έχει γίνει μέχρι σήμερα

Λόγω των χρημάτων που πάνε στον πόλεμο παρουσιάζεται συνεχώς αυξημένο έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Το έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου ανακοινώθηκε πως ήταν 8 δις 520 εκ. λίρες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει αυτό το άνοιγμα με αλλεπάλληλες αυξήσεις. Τελευταία ανακοινώθηκαν αυξήσεις σε αλκοόλ, καύσιμα και δαπάνες κτηματολογίου.

 Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 24/9/2012