ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Επίσκεψη από την Άννα Φραγκουδάκη και την ομάδα της στον σύλλογο μας

Οι υπεύθυνες της ¨Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων¨ Άννα Φραγκουδάκη και Θάλεια Δραγώνα στις 17/9/2012 και ώρα 21.00 επισκέφτηκαν τον σύλλογο μας. Τις συνόδευσαν σε αυτή την επίσκεψη η επιστημονική σύμβουλος Νέλη Ασκούνη και ο υπεύθυνος για τα Εκπαιδευτικά Κέντρα (ΚΕΣΠΕΜ) Αντρέας Νοταράς.

 Στην συνάντηση κεντρικό θέμα της οποίας ήταν η μειονοτική εκπαίδευση, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου Ερκάν Ρουσέν, ο αντιπρόεδρος Οσμάν Ισμαήλ, η Γ.Γ. Αϊφέρ Μουσταφάογλου, ο ταμίας Χαλίτ Μεχμέτ, και τα μέλη του Δ.Σ. Σαλίχ Κουράκ και Χουσείν Χαφίζ Αχμέτ.

Η Άννα Φραγκουδάκη και η ομάδα της παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του στα μέλη του Δ.Σ. του BTAYTD (Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης).

 Τα μέλη του Δ.Σ. του BTAYTD θέτοντας τα σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση θέματα και αιτήματα, ιδιαίτερα σχετικά με τα μειονοτικά νηπιαγωγεία που θα εκπαιδεύουν σε τουρκικά και ελληνικά, υπογράμμισαν πως το άνοιγμα τους αποτελεί μια αναγκαιότητα σύμφωνη με την Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάννης και τις διεθνείς συνθήκες.

Η Άννα Φραγκουδάκη ανέφερε πως δεν είναι ενάντια στην παροχή εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα, πως βλέπει θετικά την δίγλωσση εκπαίδευση, αλλά ότι η συνθήκη της Λοζάνης δεν μπορεί να εναρμονιστεί με τις σημερινές συνθήκες και τον σύγχρονο κόσμο, πως είναι μια συνθήκη του περασμένου αιώνα, και ως εκ τούτου μειονοτική εκπαίδευση που θα στηριζόταν σε αυτή δεν θα μπορέσει να έχει την επιθυμητή επιτυχία. Η Φραγκουδάκη αναφερόμενη σε μοντέλα δίγλωσσης εκπαίδευσης στην Αμερική, είπε πως πιστεύει ότι θα ήταν επωφελές ένα μοντέλο κατά το οποίο δάσκαλοι ελληνικής και τουρκικής καταγωγής θα παρέδιδαν ταυτόχρονα στους μαθητές τα μαθήματα. Επίσης η Άννα Φραγκουδάκη και η ομάδα της ανέφερε πως η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης υπήρξε μια ανοιχτή πληγή και ότι το κλείσιμο της ήταν μια σωστή απόφαση.

Στην συγκέντρωση που κράτησε 2 περίπου ώρες τα μέλη του Δ.Σ. του BTAYTD και η ομάδα της Άννας Φραγκουδάκη αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την δυνατότητα να ενταχθούνε στο πρόγραμμα και φροντιστήρια ελληνική γλώσσας και ανάπτυξης της σε μέλη του συλλόγου που έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια της Τουρκίας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ BTAYTD

Ιστοσελίδα του BTAYTD

Σχ : Εμείς απλά να θυμίσουμε πως ο σύλλογος αυτός έχει στήσει μια σειρά από παράνομα τουρκόφωνα νηπιαγωγεία στην ελληνική Θράκη.