ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΛΕΒΙΤΕΣ

Ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής : Στις 28 Φεβρουαρίου (πραξικόπημα ενάντια στις οπισθοδρομικές δραστηριότητες το 1997) αυτοί οι οποίοι φοβούνταν από τα θρησκευτικά σχολεία (ιμάμ χατίπ) και τα είχαν δαιμονοποιήσει έβαλαν λουκέτο στις πόρτες τους. Μα δεν έβγαλαν ούτε τρομοκράτες, ούτε αναρχικούς, τι τα κλείσατε ; Μήπως τα κλείσατε επειδή φλέγονται από αγάπη για υπηρεσία της πατρίδας ; Εγώ και πολλοί φίλοι μου υπουργοί ως απόφοιτοι των ιμαμ χατίπ βιώνουμε την περηφάνια και τον ενθουσιασμό να τους αποδίδουμε πίσω την φήμη τους¨.

Εφ. Πόστα 18/9/2012

Σχ: Πληρωμένη ήρθε την ίδια μέρα η απάντηση από τους Αλεβίτες

¨Ο πρωθυπουργός λέει “Μα δεν έβγαλαν ούτε τρομοκράτες”  τα ιμάμ χατίπ. Οι τραμπούκοι  που έκαψαν ανθρώπους μήπως είχαν ανατραφεί στο αμερικανικό κολέγιο ;”

Οι Αλεβίτες αναφέρονται εδώ στην λεγόμενη Σφαγή της Σεβάστειας. Σχετικά στο Wikipedia αναφέρεται πως

¨Ως Σφαγή της Σεβάστειας (Τουρκικά:Madımak Olayları ή Sivas Katliamı) είναι γνωστή η δολοφονία 37 Τούρκων Αλεβιτών και δύο υπαλλήλων στο ξενοδοχείο Madımak στη Σεβάστεια, στην Ανατολική Τουρκία, στις 2 Ιουλίου του 1993.

Την ημέρα εκείνη Τούρκοι Αλεβίτες (μεταξύ των οποίων πολλοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικοί) είχαν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο όπου θα διεξαγόταν ένα πολιτιστικό φεστιβάλ των Αλεβιτών προς τιμήν του Αλεβίτη ποιητή του 16ου αιώνα Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ (Pir Sultan Abdal). Φανατικοί ισλαμιστές έσπασαν τα μπλόκα της αστυνομίας (που δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να τους εμποδίσει) γύρω από το ξενοδοχείο, επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους και έβαλαν φωτιά στο κτίριο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Οι φανατικοί Ισλαμιστές ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένοι με την παρουσία του συγγραφέα Αζίζ Νεσίν ο οποίος είχε μεταφράσει και δημοσιεύσει αποσπάσματα των Σατανικών Στίχων του Σαλμάν Ρουσντί. Ο Τούρκος συγγραφέας κατάφερε να διαφύγει καθώς οι επιτιθέμενοι στην αρχή δεν τον αναγνώρισαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες πυροσβέστες που είχαν πάει στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά όταν κατάλαβαν ποιος ήταν τον χτύπησαν ενώ ένας δημοτικός σύμβουλος του Κόμματος της Ευημερίας φώναζε ότι αυτός είναι ο διάβολος που έπρεπε να είχαν σκοτώσει……¨

Σχετικό είναι το παρακάτω βίντεο στα τουρκικά με εικόνες του οργισμένου όχλου.