O ΔΟΛΙΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ

Συρία : Η κατοχή ήδη έγινε

Κάθε κατοχή στα μέρη όπου γίνεται επιφέρει και μια σειρά από θέματα. Ο τοπικός λαός καταπιέζεται. Απειλείται. Οι εισβολείς δεν πληρώνουν αυτά που παίρνουν από τους εμπόρους. Κάνουν βόλτες στους δρόμους με τον αέρα του ¨είναι δικά μου¨. Και σε όποιον περνά κάνουν μαγκιές. Οι εισβολείς είναι σαν τους ληστές που κατέβηκαν στην πόλη. Νόμους δεν τηρούν. Και όχι μόνο δεν σέβονται τον τοπικό λαό αλλά συνεχώς του προκαλούν ανησυχία.

Και όλες αυτές τις μαγκιές και τα κόλπα τα κάνει αλλά παρά τα όπλα στην μέση τους πάλι δεν νοιώθει ασφαλής. Γύρω τους στήνουν τείχη ασφαλείας. Και όταν δεν βολτάρει αλλού, αποτραβιέται πίσω από εκείνα τα τείχη.

Αναλογιστείτε την Βαγδάτη, οι εισβολείς έχτισαν για τον εαυτό τους στρατόπεδα με ύψος πολλών μέτρων. Πίσω από εκείνα τα στρατόπεδα ξεκουράζονται, γλεντάνε και σχεδιάζουν επιχειρήσεις…

Χτες ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου μετέχοντας στην σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ισλαμικής Διάσκεψης, αναφερόμενος στο σημαντικότερο θέμα της επικαιρότητας, άρχισε ευχαριστώντας τον κόσμο των νομών όπου ¨φιλοξενούνται¨ οι Σύριοι πρόσφυγες. Διότι απέδειξαν την παραδοσιακή φιλοξενία της Τουρκίας, και αγκάλιασαν αυτούς που ήρθαν επιδεικνύοντας μια φιλοξενία σύμφωνη με την κρατική πολιτική.

Εκείνη η ευχαριστία πήγαινε περισσότερο στους κατοίκους του Χατάι. Για εκείνους οι οποίοι ανησυχούν από τους ¨γενειοφόρους¨ που άρχισαν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Τα ξενοδοχεία άδεια, το εμπόριο σταμάτησε.

…….

Κάποιοι μάλιστα φτάνουν να ρωτάν τους ντόπιους ¨Μήπως είσαι αλεβίτης ;¨.

Για τους κατοίκους του Χατάι που έχουν αρχίσει να φυλάνε σκοπιές. Στα ανήσυχα πλέον χωριά τα παιδιά πλέον δεν πάνε μόνα τους στην τουαλέτα ή για να πιουν νερό, διότι ¨μπορεί να είναι οι Σύριοι εκεί¨. Οι πόρτες που κάποτε ήταν μόνιμα ανοιχτές, ενώ τώρα ακόμα και αυτές που πάνω στον πάνω όροφο στον γείτονα είναι κλειστές.

Ας τα σημειώσουμε αυτά. Το σημαντικότερο όμως είναι η πρακτική στο στρατόπεδο του Απαϊντίν, για την οποία ο Νταβούτογλου είπε πως είναι ¨σύμφωνη με το δίκαιο περί προσφύγων¨. Είναι το στρατόπεδο όπου παραμένουν οι στρατιώτες που φεύγουν από τον συριακό στρατό και εντάσσονται στην αντιπολίτευση. Σύριος υπεύθυνος είπε ότι μέσα υπάρχουν ένοπλοι άνθρωποι. Είναι το στρατόπεδο στο οποίο δεν μπόρεσαν να μπούνε οι βουλευτές του CHP, ενώ η νομαρχία και η AFAD ανέφεραν πως ¨είναι πολύ ιδιαίτερο, κανείς δεν μπαίνει, ούτε οι βουλευτές¨. Ο ηγέτης του CHP απεύθυνε ερώτημα στην κυβέρνηση λέγοντας ¨Ποιούς εκπαιδεύετε σε εκείνο το στρατόπεδο ; Εκπαιδεύετε ανθρώπους ώστε να χυθεί μουσουλμανικό αίμα ;¨….

Ο υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησε την απαγόρευση εισόδου των βουλευτών στο στρατόπεδο, συνδέοντας την με λόγους ασφαλείας αυτών που βρίσκονται στο στρατόπεδο. Δηλαδή η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας προφυλάγει τους Σύριους που βρίσκονται σε στρατόπεδο σε έδαφος της, από τους ίδιους της τους βουλευτές ! Ακούγεται απίστευτο !

Βάλτε τώρα δίπλα δίπλα αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι του Χατάι με το ¨δεν θα μπείτε ποτέ¨ που αντιμετώπισαν οι βουλευτές που θέλησαν να μπούνε σε στρατόπεδο προσφύγων εντός της χώρας. Η εικόνα που βγαίνει μοιάζει πολύ με αυτήν εδαφών που βρίσκονται υπό κατοχή.

………………

Μέσα στα σύνορα αυτής της χώρας υπάρχει ένα στρατόπεδο και οι βουλευτές δεν μπορούν να μπουν ! Δεν θα εκπλαγώ αν μεθαύριο μάθουμε τι γίνεται εκεί από μια ξένη εφημερίδα.

Όπως άλλωστε μάθαμε από ξένες εφημερίδες πως οι Σύριοι εκπαιδεύονται στο Ιντζιρλίκ, πως οι ένοπλες ομάδες των Σύριων μπαινοβγαίνουν από τα σύνορα μας, και ότι έγινε εκπαίδευση από Άγγλους ειδικούς στην Κωνσταντινούπολη σε Σύριους της αντιπολίτευσης για το πώς θα μπορέσουν στο μέλλον να ελέγξουν την χώρα και να ηγηθούν…

Είναι πολύ κρίμα αλλά δεν έχουμε έναν δημοσιογράφο που να βρει και να αποκαλύψει όχι για τη Συρία, αλλά ούτε καν για το τι πραγματικά έγινε στο Ουλούντερε.

……………….

 Εφ. Μπιργκιούν 28/8/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone