ΙΦΤΑΡ ΣΤΗΝ ΚΕΣΑΝΗ

H καρδιά των Τούρκων της Δυτικής Θράκης χτύπησε στην Κεσσάνη

Ο σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD ) με μια υπέροχη οργάνωση, οργάνωσε για δεύτερη φορά φέτος στις 11 Αυγούστου 2012 στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγάνται στην Κεσάνη, γεύμα ιφτάρ. Στο γεύμα όπου συνέρευσαν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης μετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Μπουρχανετίν Χαγκιουντέρ, ο βουλευτής του ΑΚΠ-Αδριανούπολης Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο βουλευτής Προύσας του ΑΚΠ Χακάν Τσαβούσογλου, ο βουλευτής Αδριανούπολης του CHP Αδριανούπολης Κεμάλ Ντεγιρμέντερελί, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ, οι πρώην βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και Αχμέτ Φαίκογλου, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλητσαβούς, η επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα προς την Ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο διοικητής Στρατοχωροφυλακής Κεσάνης, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης Ισμέτ Καντί, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, πρόεδροι τουρκικών συλλόγων, πρόεδροι αθλητικών συλλόγων της Δυτικής Θράκης, ο έπαρχος Ιψάλων και ο αναπληρωτής έπαρχος Κεσάνης Μεχμέτ Αλή Γκουρμπούζ, ο πρόεδρος του ΒΤΤDD-Σμύρνης Αϊντίν Οζτζάν, ο πρόεδρος του ΒΤΤDD-Προύσας Σουκρού Κιοσέ, πρόεδροι άλλων τμημάτων, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ¨Κοινωνικό Κίνημα¨ στον δήμο Αρριανών Σααντετίν Σακίρ Χουσείν ¨, ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά και περίπου 1000 άτομα από Δυτική Θράκη και Τουρκία. 

Ο βουλευτής Ανδριανούπολης τους ΑΚΠ Μεχμέτ Μουεζίνογλου μιλώντας στο ιφτάρ είπε : ¨Όλοι εμείς ανεξαιρέτως είμαστε Τούρκοι και Μουσουλμάνοι. Και αισθανόμαστε τιμή για το ότι είμαστε Τούρκοι και περηφάνια για το ότι είμαστε μουσουλμάνοι. Διατηρώντας ισχυρά τα δύο μας αυτά πόδια, όποιος και να βγει απέναντι μας και ότι και να κάνει ο Έλληνας, έχουμε δύο βασικά σκέλη που μπορούμε να χαλάσουμε όλα τα παιχνίδια τους, τον τουρκισμό μας και τον μουσουλμανισμό μας, δηλ. με την εθνική μας ταυτότητα και την ηθική μας στάση.

………………….

Ο Χακγκιουντέρ ανέφερε πως ¨ Ο αγώνας που τρέχουμε σχετίζεται με την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης το 1923, είναι ένας αγώνας που κάνουμε εξ ονόματος των αυτών που δεν έχουν φωνή και είναι μόνοι τους. Ο αγώνας αυτός είναι ένας ιερός αγώνας. Το τουρκικό έθνος όταν μιλά για το Αιγαίο κάνει λόγο για θέμα, όταν μιλά για το Κέρκουκ κάνει λόγο για θέμα, αλλά όταν μιλά για την Κύπρο και την Δυτική Θράκη κάνει λόγο για ¨αγώνα¨. Ο Σύλλογος αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης ξέρει ότι διεξάγει με τιμή και περηφάνια τον αγώνα που του όρισε το Τουρκικό Έθνος.

……………

Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν είναι πρόσφυγες στην Δυτική Θράκη, είναι εκεί ως πραγματικοί κάτοχοι εδώ και 1000 χρόνια, και υπάρχουν κάποιοι που δεν το ξέρουν ακόμη αυτό. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης με την συνθήκη της Λοζάνης αφέθηκαν ως παρακαταθήκη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σπιλώσει ούτε κατ΄ελάχιστο αυτήν την παρακαταθήκη, διότι το πρώτο καθήκον της Ελλάδας είναι να προστατεύσει τους αφημένους με διεθνή συνθήκη Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Φυσικά η T.C. ως ένα από τα κράτη που υπέγραψε εκείνη την συνθήκη, αποτελεί τον προστάτη σε αυτή την ιστορία και τον μόνο φορέα που εμπιστευόμαστε σε αυτό τον κόσμο.

………..

Εάν επιτρέψει ο Αλλάχ μέχρι τον Οκτώβριο θα συγκαλέσουμε πάλι την Ομάδα στήριξης στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (ΤΒΜΜ). Μακάρι αυτή τη φορά να συζητήσουμε στην ΤΒΜΜ τα θέματα μας μαζί με τους βουλευτές μας της ελληνικής βουλής, τους μουφτήδες μας και τους προέδρους των συλλόγων μας¨.

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Ισμέτ Καντί εξέφρασε την χαρά του και την περηφάνια του για την παρουσία του εκεί μαζί με τους Δυτικοθρακιώτες που ζούνε στην μητέρα-πατρίδα και είπε πως είναι μεγάλη χαρά να είσαι μέλος αυτής της κοινότητας. Ο Καντί είπε : ¨Πιστεύω πως από εδώ ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δίνουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Εύχομαι αυτό το μήνυμα να φτάσει σε κάθε μεριά. Εύχομαι μέρος αυτού του μηνύματος να ληφθεί και από αυτούς που πριν από λίγες μέρες επιτέθηκαν στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, ένα από τα εκλεκτά σωματεία της Συμβουλευτικής μας επιτροπής και της Δυτικής Θράκης. Εύχομαι η ενότητα και η ομοψυχία να είναι μόνιμη στην Δυτική Θράκη¨.

…………..

Ο Αχμέτ Μέτε είπε : ¨ Στην πραγματικότητα το τι θα πω το ξέρετε. Και είμαι αναποφάσιστος αν θα μιλήσω. Οι μέρες του Ραμαζανιού είναι μέρες ενότητας. Σε σχέση με το χτες είμαστε καλύτερα, αλλά η Δυτική Θράκη είναι ένα σταυρόλεξο! Γιατί δεν μπορεί να λυθεί, δεν ξέρω. ΅Εγώ ζω 20 χρόνια στην Δυτική Θράκη κει 6 χρόνια είμαι μουφτής. Δεν μπόρεσα να λύσω αυτό το σταυρόλεξο. Ή ο Έλληνας μας ρύθμισε καλά ή δεν δείχνουμε μεταξύ μας σεβασμό στο όμαιμον, στο ομόθρησκο, στον φίλο και στον αδερφό. Το λέω ξεκάθαρα, μας έχει αντιληφθεί. Ας σας δώσω ένα παράδειγμα. Υπάρχει στην Ξάνθη το χωριό Διομήδεια. Επί 60 χρόνια στο τζαμί του, ούτε καρφί δεν μπορέσαμε να βάλουμε. Ο διευθυντής της πολεοδομίας βλέποντας αυτή την κατάσταση έβγαλε μια άδεια 20 ημερών σε έναν φίλο δικηγόρο. Βιαστήκαμε αμέσως, αμάν πριν ξυπνήσουν να επισκευάσουμε εκείνο το τζαμί. Καθαρίσαμε τα δοκάρια και βάλαμε νέα. Καλύψαμε με τούβλα το πίσω μέρος του τζαμιού. Και μόλις αρχίσαμε να χτίζουμε τους γύρω τοίχους. Την 5η μέρα τι έγινε ; Έχω το έγγραφο στα χέρια μου, πήγε ο διορισμένο μουφτής στην πολεοδομία και σταμάτησε το τζαμί λέγοντας του ¨Εκεί δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι, δεν υπάρχει βακουφική επιτροπή, εσύ πως έδωσες άδεια ;¨. Μετά από αυτό με ρωτάνε σχετικά ¨Μα δεν είναι μουσουλμάνος ;¨ . Εγώ δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω όταν την ώρα που και παπάς να πάει απέναντι σε τζαμί του προσφέρουν καφέ και νερό, πως είναι δυνατόν να το κάνει αυτό κάποιος με το όνομα Χασάν ή Χουσείν.

Για αυτό ευλογημένα αδέρφια μου προσέξτε τι ωραία είναι τα φαγητά. Να είναι καλά οι φίλοι στην κουζίνα. Τα έψησαν στην κουζίνα και τα τρώμε εμείς εδώ. Και η Δυτική Θράκη είναι μια κουζίνα, αυτό να μην το ξεχνάει κανείς ! Σε εκείνη λοιπόν την κουζίνα, παρακαλώ να προσέχετε αυτούς που θα βάλουν το χέρι τους στο φαγητό¨.

………………

Ο Αλή Τσαβούς ανέφερε : ¨Εγώ και οι σύντροφοι μου βγήκαμε στον δρόμο για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Εμείς αφεθήκαμε ως παρακαταθήκη στην Ελλάδα με την συνθήκη της Λοζάννης και την υπογραφή 12 κρατών. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που ζούνε επί αιώνες στην περιοχή από την εποχή των Οθωμανών, αφέθηκαν στην Ελλάδα ως παρακαταθήκη. Τα δικαιώματα τους καθορίστηκαν με την συνθήκη της Λοζάνης. Αλλά ο λαός μου, οι σύντροφοι μου και εγώ βλέπουμε πως παρά το ότι είμαστε στον 21ο αιώνα και η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. επί 30 χρόνια, τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης δεν επιλύονται. Και συνεχίζουν να έχουν τους ανθρώπους μας σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας λες και αφέθηκαν ως δούλοι σε αυτή τη χώρα.

Αξιότιμοι ομογενείς !

Αν κάποιος λέει εδώ πως υπήρξε πρόοδος στον αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ότι το Ελληνικό κράτος έκανε βήματα, εμείς έχουμε αντίθετη άποψη. Ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στις μουφτείες, ούτε στα βακούφια υπήρξε κάποια πρόοδος, ούτε υπάρχει¨.

¨Σας καλώ να επενδύσετε στην Δυτική Θράκη¨

Ο πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συλλόγου Χαγκιουντέρ διότι ένωσε τις δύο πλευρές της Δυτικής Θράκης και μετέφερε τον σεβασμό και τα χαιρετίσματα του πρέσβη της T.C. στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.

Ο Σενέρ ανέφερε : ¨Τα θέματα συνεχίζουν όπως ήταν. Σήμερα το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες μας. Ας είναι, οι ομογενείς μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν τους μουφτήδες μας. Η πινακίδα της ΤΕΞ ακόμη δεν είναι κρεμασμένη, κάτι δύσκολα κατανοητό για μια χώρα της Ε.Ε. Δεν υπάρχουν μειονοτικά νηπιαγωγεία. Ακόμη πιο άσχημη είναι η κατάσταση των ομογενών μας σε Κω και Ρόδο που δεν έχουν μειονοτικό στάτους. Πιστεύω όμως πως οι ομογενείς μας εν μέσω ομόνοιας και ομοψυχίας θα υπερκεράσουν όλες αυτές τις δυσκολίες, καθώς διεξάγουν έναν πολύ τιμημένο αγώνα.

Έχω μερικές εκκλήσεις προς τους ομογενείς μας που άφησαν την Δυτική Θράκη και εγκαταστάθηκαν εδώ. Πρώτον μη θυμάστε την Δυτική Θράκη μόνο στις εκλογές, να βρίσκεται πάντα στο μυαλό, στο στήθος και στην καρδιά σας. Ζούμε μια οικονομική κρίση. Σας καλώ να επενδύσετε στην Δυτική Θράκη. Και αν δεν έχετε εσείς την ισχύ, πείσετε τους πολίτες μας, κατευθύνετε τους προς τα εκεί, διότι η Δυτική Θράκη το έχει ανάγκη. Δεύτερον ο πρέσβης μας είχε πει μια κουβέντα : ¨Εμείς στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης αναγνωρίζουμε τρεις πυλώνες, τους δύο μουφτήδες μας, τους ομογενείς βουλευτές και τους ομογενείς δημάρχους. Εγώ πάντα ζητάω η μειονότητα να στηρίζει αυτούς τους ομογενείς ηγέτες, κι αυτό ζητώ κι από εσάς, δηλαδή ενίοτε άθελα μας μπορεί να θέτουμε εμπόδια. Ας στηρίξουμε τους μουφτήδες μας, τους βουλευτές μας, και τους ομογενείς μας δημάρχους και συμβούλους στην περιφέρεια. Αυτοί έχουν ανάγκη την στήριξη σας και τις προσευχές σας. Και ζητώ και εγώ την προσευχή σας.¨

…………..

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 11/8/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone