ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΖΝΤΑΓ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 2η ΜΕΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Οι επαφές του Aντιπροέδρου της Tουρκικής Kυβέρνησης Μποζντάγ στην Ξάνθη. Ιδού όλες οι ομιλίες

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ και οι συν αυτώ, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, το Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012, μετέβησαν στην Ξάνθη όπου πραγματοποίησαν σειρά επαφών.

Κατά τις επαφές που είχε στην Ξάνθη, τον κο Μποζντάγ συνόδευσαν ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Πληθυσμών και Κοινοτήτων, Κεμάλ Γιουρτνάτς, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Ξάνθης, Χουσείν Ζεϊμπέκ, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, ο αντιπρόεδρος του Γραφείου Συντονισμού Διεθνούς Συνεργασίας της Τουρκίας, Σουρεγιά Ερ, ο βουλευτής του ΑΚΡ στην Προύσα, Χακάν Τσαβούσογλου και ο γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ισλαμικής ιστορίας, Τέχνης και πολιτισμού, Χαλίτ Ερέν.

Επίσκεψη στην εκλεγμένη μουφτεία Ξάνθης

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, επισκέφθηκε αρχικά τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ στο γραφείο του, με τον οποίο και συνομίλησε. Οι δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ στα μέλη του Τύπου μετά από τη συνομιλία, έχουν ως εξής:

«Ευχαριστώ τον μουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, για τη σημερινή μας γνωριμία και συνάντηση με τους θρησκευτικούς λειτουργούς. Ανταλλάξαμε πλήθος απόψεων. Ο εορτασμός του μπαϊραμιού μαζί τους κάνει το μπαϊράμι μας διπλό. Τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, διασφαλίσθηκαν από την επικύρωση διεθνών συνθηκών. Επί του παρόντος υπάρχουν κάποια προβλήματα όσον αφορά στην άσκησή τους. Τη στιγμή που η Δυτική Θράκη, θα πρέπει να εκλέγει η ίδια τους μουφτήδες της, υπάρχει από τη μία μεριά ένας εκλεγμένος μουφτής και από την άλλη ένας διορισμένος. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει με τον καιρό να αλλάξει. Τη στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια από την Τουρκία για να διασφαλισθεί η εκλογή Πατριάρχη, τη στιγμή που η Τουρκία πραγματοποιεί βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, το γεγονός ότι η πρακτική εδώ είναι διαφορετική αποτελεί σφάλμα. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα απαλειφθεί το εν λόγω λάθος. Εάν κοιτάξετε την περιοχή, κατά περιόδους, εφαρμόζονται απαγορεύσεις της χρήσης της λέξης τουρκικός. Όταν ιδρύεται στην περιοχή σύλλογος του οποίου η ονομασία εμπεριέχει τη λέξη «τουρκικός», ο νόμος τον εμποδίζει από το να λειτουργήσει. Αποτελεί όμως δημοκρατικό δικαίωμα των ανθρώπων που ιδρύουν ένα ΜΚΟ, να χρησιμοποιούν το όνομα που αυτοί επιλέγουν. Με το να απαγορεύεις τις ονομασίες ενώσεων σε Κομοτηνή ή Ξάνθη, δεν εξαφανίζεις του Τούρκους από την περιοχή. Πρόκειται για μία λανθασμένη και άδικη εφαρμογή. Υπάρχουν κάποιες άδικες πρακτικές που δεν πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο αλλά από συγκυριακές πρακτικές.

Αυτή τη στιγμή, εμείς ως Τουρκία πραγματοποιήσαμε εργασίες αποκατάστασης στο μοναστήρι της Σουμελάς και στην εκκλησία στο Ακνταμάρ, ενώ κάναμε και βήματα για τη λειτουργία τους. Πρόσφατα ο Βαρθολομαίος χοροστάτησε σε λειτουργία εκεί, γεγονός που ευχαρίστησε την Τουρκία. Η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών της στους ιδιαίτερους θρησκευτικούς τους χώρους, ενδυναμώνει την Τουρκία και αποτελεί απόδειξη του μεγαλείου της. Από την άλλη πλευρά πραγματοποιήσαμε σημαντικά βήματα σε σχέση με τη βακουφική περιουσία. Το συμβούλιο των υπουργών έλαβε απόφαση σχετικά με την επιστροφή της βακουφικής περιουσίας. Εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τα βήματα αυτά που επιχειρούμε. Η βακουφική αυτή περιουσία έχει διασφαλισθεί μέσα από διεθνείς συνθήκες.

Η Ευρώπη, έχοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά, σε κάποια μέρη τα βλέπει όλα και σε κάποια άλλα, δεν βλέπει τίποτα από όσα θα έπρεπε να δει. Εάν λένε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε υπάρχουν κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να τα βλέπουν μεροληπτικά. Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν αξίες που η Τουρκία έχει ενστερνιστεί και επιθυμεί να θέσει στην πράξη. Πρόκειται για παγκόσμιες αξίες, για αξίες που διασφαλίζουν α ανθρώπινα δικαιώματα. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να εμφυσήσει τις αξίες αυτές στην Τουρκία, θα έπρεπε καλύτερα να προσπαθεί να τις εφαρμόσει και στα δικά της κράτη-μέλη. Αυτό είναι το καθήκον και η αποστολή της. Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το εφαρμόσει αυτό».

Επίσκεψη στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης

Μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην εκλεγμένη μουφτεία Ξάνθης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ και η ομάδα που τον συνοδεύει, πραγματοποίησαν σύντομη επίσκεψη στο σύλλογο «Πλάτανος» και στη συνέχεια μετέβησαν στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης στην είσοδο της οποίας τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης, Αχμέτ Καρά και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Αφού συνομίλησαν, ο πρόεδρος της ΤΕΞ, Αχμέτ Καρά πραγματοποίησε ομιλία, αναφερόμενος στον ιστορικό και δικαστικό αγώνα της ΤΕΞ και εξέφρασε την ευχαρίστηση που ένοιωσε εξαιτίας της εν λόγω επίσκεψης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης με τη σειρά του, στην ομιλία που πραγματοποίησε, δήλωσε ότι στην επίσκεψή τους αυτή δεν είναι μόνοι, αλλά φέρνουν μαζί τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, του Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τα συναισθήματά μου κατά την επίσκεψή μου εδώ, είναι ίδια με αυτά ενός ανθρώπου που δεν έχει επί μακρόν συναντήσει την οικογένειά του και επανενώνεται μαζί της μετά από καιρό.

Θα ήθελα να το γνωρίζετε αυτό. Η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα σας, όπου και αν εσείς βρίσκεστε, πίσω σας υπάρχει μία Τουρκία που σας αγαπά, σας θεωρεί δικούς της, μια ισχυρή Τουρκία που τα αξιολογεί όλα. Μπορεί ανάμεσά μας να υπάρχουν σύνορα, όμως ανάμεσα στις καρδιές των αδελφών μας στην Τουρκία και των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη, δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν διασυνοριακές πύλες. Οι αδελφικοί δεσμοί μας δεν γνωρίζουν σύνορα. Οι αδελφικοί μας δεσμοί είναι αδελφικοί δεσμοί με όλη τη σημασία της λέξης και έτσι θα συνεχίσουν να είναι. Τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ τα γνωρίζουμε και τα παρακολουθούμε. Συνεχίζουμε να υιοθετούμε στάσεις σχετικά με τα εν λόγω ζητήματα και να τις εκφράζουμε με αποφασιστικότητα.

Οι ομογενείς μας που ζουν εδώ, έχουν δικαιώματα που πηγάζουν από τη συνθήκη της Λοζάνης και από άλλες συνθήκες. Τα δικαιώματα αυτά έχουν διασφαλισθεί από τις ίδιες τις χώρες με τις υπογραφές τους, τις υποσχέσεις τους και τις επικυρώσεις μέσω του κοινοβουλίου. Η Τουρκία, με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης, αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη των μειονοτήτων που διαβιούν στο έδαφός της. Και η Ελλάδα, παρέχει την ίδια εγγύηση στους μουσουλμάνους Τούρκους που διαβιούν εντός των συνόρων της. Η Τουρκία έμεινε πάντοτε πιστή στις υπογραφές και στις υποσχέσεις της. Φροντίσαμε μάλιστα να παραχωρήσουμε στις μειονότητες που ζουν εντός των συνόρων μας ακόμη περισσότερα από αυτά που υπογράψαμε. Η συμμόρφωση μίας χώρας με βάση τα όσα υπέγραψε αποτελεί τιμή και υπερηφάνεια ενός κράτους. Η μη συμμόρφωσή της όμως αποτελεί αμαύρωση της εικόνας της. Η Τουρκία πάντοτε τιμούσε την υπογραφή της και το αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Σας εύχομαι και πάλι καλό ραμαζάνι και καλό μπαϊράμι. Να σας έχει καλά ο Θεός».

Επίσκεψη στην ορεινή περιοχή του Ν. Ξάνθης

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ και η ομάδα που τον ακολουθούσε επισκέφθηκε το χωριό Σμίνθη του δήμου Μύκης. Αφού πραγματοποίησε ιφτάρ στη Σμίνθη, η ομάδα μετέβη σε Μύκη, Γλαύκη, Πάχνη, Κοτύλη και Δημάριο. Η ομάδα αφού πραγματοποίησε προσευχή, πραγματοποίησε και την προσευχή χάτιμ, που διενεργείται καθ’ ολο το μήνα του ραμαζανιού.

Τελευταία στάση ήταν ο Κένταυρος

Η ομάδα στη συνέχεια μετέβη στο χωριό Μελιβιά, απ’ όπου και κινήθηκε προς την τελευταία στάση της επίσκεψης, το χωριό Κένταυρος. Τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και την ομάδα που τον συνόδευε υποδέχθηκε στον Κένταυρο ενθουσιώδες πλήθος. Στην πλατεία του Κενταύρου, ομιλία πραγματοποίησαν ο δημοτικός σύμβουλος Κενταύρου, Λουτφού Μουμούντζε, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Ιρφάν Ουζούν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής του ΑΚΡ στην Προύσα, Χακάν Τσαβούσογλου, ο μουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ, ο γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ισλαμικής ιστορίας, Τέχνης και πολιτισμού, Χαλίτ Ερέν, ο δήμαρχος Μύκης, Μουσταφά Τζουκάλ, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Δημοτικός σύμβουλος Κενταύρου, Λουτφού Μουμούντζε:

«Αγαπητέ αντιπρόεδρε της τουρκικής κυβέρνησης και αγαπητοί κύριοι αξιωματούχοι, η παρουσία σας στο μεγαλύτερο χωριό της Δυτικής Θράκης, στον Κένταυρο, αποτελεί για εμάς πηγή υπερηφάνειας και τιμής. Η μεγαλύτερη χαρά για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, είναι να νοιώθουν την αγάπη της μητέρας πατρίδας σε κάθε κομμάτι της καρδιάς τους. Ευχαριστώ κατ’ αρχήν τον Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, εσάς καθώς και ένα-ένα τα μέλη της ομάδας που σας πλαισιώνουν για τη χαρά αυτή που μας κάνατε να νοιώσουμε.

Εμείς ζήσαμε επί αιώνες μαζί, ως ομογενείς, ομόθρησκοι ομόγλωσσοι, ως απόγονοι του τέκνου της Ρούμελης, του Φατιχάν. Εδώ και 90 χρόνια, ο ποταμός του Έβρου μας χωρίζει. Ζούμε ως πολίτες διαφορετικών κρατών. Αγαπούμε τη χώρα μας την Ελλάδα. Ως πολίτες τηρούμε όλες μας τις υποχρεώσεις. Κάποιες φορές η χώρα μας, μας φέρεται σαν παραπαίδια της. Παρ’ όλα αυτά, αγαπούμε τη χώρα μας, αγαπούμε τη Δυτική Θράκη και ποτέ δε σταματάμε να ελπίζουμε ότι θα δούμε καλύτερες μέρες.

Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αγαπούν τη μητέρα πατρίδα με μια αγάπη όπως αυτή της Λεϊλά και του Μετζνούν. Μια αγάπη που δεν περιγράφεται. Αυτά τα συναισθήματα θρέφουμε, τα οποία και θα νοιώσετε κατά την τριήμερη επίσκεψή σας. Θα γίνετε μάρτυρες αυτής της αγάπης. Θα κάνετε μαζί με το λαό του Κενταύρου το τελευταίο ιφτάρ. Ο κόσμος του Κενταύρου βρίσκεται εμπρός σας, από 7 έως και 77 χρονών για να σας καλωσορίσει και να σας ευχαριστήσει για την τιμή που του κάνατε. Σας θεωρούν έναν από αυτούς. Σας καλωσορίζω στο χωριό μας από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Κενταύρου και ως πρόεδρος της ομάδας υποδοχής και διοργάνωσης του ιφτάρ. Δίνω το λόγο στο θεματικό αντιπεριφερειάρχη και συγχωριανό μας, κο Ιρφάν Ουζούν».

Ομιλία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ιρφάν Ουζούν:

«Κυριε υπουργέ, αγαπητά μέλη της ομάδας που τον πλαισιώνει. Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη Δυτική Θράκη. Η επίσκεψή σας μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Δεν είναι βέβαια δυνατόν από εδώ που βρίσκομαι να εκφράσω με λόγια τα συναισθήματά μου. Θα σας πω ωστόσο το εξής: ο κόσμος του Κενταύρου ένοιωσε μεγάλο ενθουσιασμό όταν έμαθε ότι θα έρθετε στη Δυτική Θράκη και θα μας τιμήσετε παρευρισκόμενος στο ιφτάρ μας.

Ακόμη και μία εβδομάδα πριν από το μπαϊράμι, όλοι, νέοι και γέροι, όλοι όσοι βλέπετε τώρα εδώ, τηλεφωνούσαν και ρωτούσαν μήπως χρειάζεται κάτι, μήπως μας λείπει κάτι, μη τυχόν και εκτεθούμε. Φτάνει να έρθετε και Θεού θέλοντος, δεν θα εκτεθούμε έλεγαν. Δόξα τω Θεώ, όπως βλέπεται και ο ίδιος, έχει συγκεντρωθεί απόψε μεγαλοπρεπές πλήθος. Τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου μας βρίσκονται στην απέναντι πλευρά. Λόγω του αρνητικού κλίματος στη χώρα μας, όπως επηρεάστηκαν όλοι, ο κόσμος της μειονότητας επηρεάστηκε και αυτός αλλά σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Για το λόγο αυτό, τα μάτια και τα αυτιά μας βρίσκονται σε εσάς, και χάρη σε εσάς, ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να πω κάτι εκ μέρους του κόσμου μου. Να μας αποζητάτε, να μη μας λησμονείτε και να μας επισκέπτεσθε συχνά. Μου είπαν: Πως θα το μεταφέρεις αυτό; μη το ξεχάσεις! και ιδού άνοιξαν πανκάρτ μπροστά σας. Μεταφέρετε και στον Πρωθυπουργό μας ότι τον περιμένουμε εδώ το συντομότερο δυνατόν. Σας ευχαριστώ».

Ομιλία του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Ξάνθης, Χουσείν Ζεϊμπέκ:

«Αγαπητοί κάτοικοι του Κενταύρου, πολυαγαπημένε αντιπρόεδρε της τουρκικής κυβέρνησης, πολυαγαπημένε, πρόεδρε του ερευνητικού κέντρου ισλαμικής ιστορίας, Τέχνης και πολιτισμού, βουλευτή Προύσας, Χακάν Τσαβούσογλου αγαπητοί αξιωματούχοι, σήμερα συγκεντρωθήκαμε φυσικά εδώ όλοι.

Η ενότητα και η ομοψυχία μας είναι το μεγαλύτερό όπλο της μειονότητας. Όσο είμαστε ενωμένοι δεν θα είναι εύκολο να πέσουμε. Απόψε βιώνουμε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων. Η Τουρκία εκπροσωπείται από το ανώτερο βαθμό, γεγονός που αποδεικνύει και τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει. Αποδεικνύει τη σημασία που μας αποδίδει. Μας ενθαρρύνει και κάνει ακόμη πιο έντονη την αποφασιστικότητά μας για αγώνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Διότι το συναίσθημα της μοναξιάς είναι πολύ άσχημο. Εμείς δεν είμαστε μόνοι. Σας εύχομαι από τώρα ένα καλό μπαϊράμι. Ευχαριστώ όλο αυτό το μεγαλειώδες πλήθος. Καλό μας βράδυ».

Ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν:

«Δυστυχώς εγώ θα πω ότι αποθύμησα να δω ένα τόσο μεγάλο πλήθος και στην Κομοτηνή, στο Ν. Ροδόπης. Το να βρίσκομαι εδώ μου κάνει πραγματικά υπερήφανο. Μεταξύ μας βρίσκεται ένας πολύτιμος, υψηλά ιστάμενος επισκέπτης από την Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κος Μπεκίρ Μποζντάγ, που μας τίμησε με την παρουσία του στις ιερές αυτές ημέρες του ραμαζανιού.

Μας τίμησε τις ιερές αυτές ημέρες. Μας έφερε ένα γιορτινό αέρα. Μας έφεραν ένα αέρα αδελφοσύνης από τα Βαλκάνια. Εδώ βρίσκεται και ο αξιότιμος φίλος μας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού και ερευνητικού κέντρου ισλαμικών χωρών, Χαλίτ Ερέν. Εδώ είναι και ο βουλευτής του ΑΚΡ στην Προύσα, Χακάν Τσαβούσογλου, που κατάγεται από την Κομοτηνή

Η παρουσία μου εδώ μαζί σας, την παραμονή του μπαϊραμιού, με κάνει υπερήφανο. Σας συγχαίρω για τον τρόπο που υποδεχτήκατε τους αγαπημένους μας φίλους. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι καλό μπαϊράμι».

Ομιλία του βουλευτή του ΑΚΡ στην Προύσα, Χακάν Τσαβούσογλου:

«Αγαπητέ αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, αγαπητοί βουλευτές, αγαπητέ Γενικέ Πρόξενε, γενικέ διευθυντή του ερευνητικού κέντρου ισλαμικής ιστορίας, Τέχνης και πολιτισμού, αγαπητοί μουφτήδες, αγαπητέ θεματικέ αντιπεριφερειάρχη, αγαπητοί κάτοικοι του Κενταύρου, κυρίες και κύριοι, σας χαιρετίζω ως ένας Κομοτηναίος, ως αδελφός σας, ως φίλος σας, με αγάπη, σεβασμό αλλά προπάντων ευγνωμοσύνη.

Σας είμαι ευγνώμων που κάνατε και εμάς αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής μας να ζήσει αυτές τις στιγμές. Θέλω να πω ότι είμαι περήφανος που είμαι βουλευτής που κατάγεται από εσάς. Η μητέρα πατρίδα βρίσκεται απόψε ανάμεσά σας, εκπροσωπούμενη από τις ανώτερες βαθμίδες. Ευχαριστώ εκ μέρους σας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που θα βρίσκεται στη Δυτική Θράκη την παραμονή του μπαϊραμιού αλλά και κατά το μπαϊράμι μαζί με εσάς, τους ομογενείς μας, τα αδέλφια μας, τους ομόθρησκούς μας. Να τον έχει ο Θεός καλά. Σας χαιρετίζω και πάλι με σεβασμό. Σας εύχομαι ένα καλό μπαϊράμι και ένα καλό βράδυ».

Ομιλία του εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ:

«Αγαπητοί κάτοικοι του Κενταύρου, βρισκόμαστε μαζί για το τελευταίο ιφτάρ. Είθε ο Θεός να δεχθεί τη νηστεία σας και να διαιωνίσει το μπαϊράμι μας. Σήμερα βιώνουμε μια πολύ χαρούμενη ημέρα. Βρισκόμαστε με τον αγαπητό μας αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στο δωδέκατο σημείο συνάντησής μας. Εάν δεν προσμετρήσουμε το πρωινό, ο Κένταυρος είναι το δωδέκατο μέρος που επισκεπτόμαστε. Λογικά ο υπουργός μας θα κουράστηκε αλλά δεν βλέπω καμία κούραση στα μάτια του. Μόνο ευτυχία βλέπω να ρέει από τα μάτια του. Τον ευχαριστώ.

Αγαπητέ υπουργέ μου, ο Κένταυρος είναι το χωριό μας, που στέλνει τρία λεωφορεία με μαθητές στην Τουρκία. Είναι ένα χωριό μας που επισκευάζει τα τεμένη του, ιδρύει αθλητικό σύνδεσμο, βιβλιοθήκη, διοργανώνει ετήσιο φεστιβάλ, φεστιβάλ νέων, τυπώνει εφημερίδα. Εγώ πάντοτε συγχαίρω τη νεολαία εδώ και θα ήθελα να τη συγχαρώ και ενώπιον σας. Ιδού διοργανώσατε και αυτή την ωραία υποδοχή. Ο Θεός να σας έχει καλά. Σας εύχομαι καλό βράδυ, ευτυχισμένο μπαϊράμι και εύχομαι στο Θεό να ζήσουμε και άλλα πολλά τέτοια μπαϊράμια, σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας».

Ομιλία του εκλεγμένου μουφτή Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ:

«Πολυαγαπημένα μου αδέλφια, όπως είπε και ο βουλευτής Κομοτηνής, σας συγχαίρω καθώς σήμερα αντικατοπτρίζεται εδώ η υπερηφάνεια, η τιμή και η ομορφιά της Δυτικής Θράκης. Είμαι περήφανος για εσάς. Για να πούμε την αλήθεια, εμείς δεν υποδεχθήκαμε τον υπουργό μας χθες με τόσο πολυπληθές κοινό. Όμως η Δυτική Θράκη, από τον Έβρο μέχρι εδώ, είναι ένα. Τα αδέλφια μας που βρίσκονται εδώ σήμερα αποτελούν την περηφάνια όλων μας. Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν εδώ, στο ωραίο αυτό μέρος, στην ωραία αυτή πλατεία, μας κάνουν περήφανους και μας τιμούν. Γίνατε η γλώσσα της Δυτικής Θράκης. Γίνατε τα μάτια μας, γίνατε η εικόνα που θα μας μείνει χαραγμένη και για αυτό το λόγο, σας ευχαριστώ.

Φυσικά ο υπουργός μας ήταν χθες στην Κομοτηνή. Πραγματικά μας έκανε να ζήσουμε διπλό μπαϊραμι. Η πατρίδα μας δεν μας ξέχασε, ευχαριστούμε τη μητέρα πατρίδα. Εμείς από εδώ στέλνουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατία μας, στον Πρωθυπουργό μας, στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και σε 75 εκατομμύρια ανθρώπους την αγάπη και το σεβασμό μας. Σας ευχαριστούμε που είσαστε απόψε μαζί μας. Να είστε καλά και ένα έχετε ένα ευλογημένο μπαϊράμι».

Ομιλία του γενικού διευθυντή του ερευνητικού κέντρου ισλαμικής ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού, Χαλίτ Ερέν:

«Αγαπητοί κάτοικοι του Κενταύρου, αγαπητέ αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, όπως προείπε και ο αντιπρόεδρος στις προηγούμενες στάσεις του, έφερε μαζί του τα χαιρετίσματα 75 εκατομμυρίων ανθρώπων. Και εγώ λοιπόν, από τη θέση του επικεφαλής ενός οργανισμού που εκπροσωπεί τους πολιτιστικούς οργανισμούς 57 χωρών, σας φέρνω τα χαιρετίσματα μισού δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων. Να έχετε ένα καλό ραμαζάνι και μπαϊράμι. Να σας έχει ο Θεός καλά».

Ομιλία του δημάρχου Μύκης, Μουσταφά Τζουκάλ:

«Πολυαγαπημένοι κάτοικοι του Κενταύρου, αρχικά σας συγχαίρω και σας χαιρετίζω με αγάπη. Σήμερα ένα πράγμα λέω σε όποιον ξέρω: Ζούμε διπλό μπαϊράμι. Λέω ότι ήρθε από την Τουρκία, μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, κος Μπεκίρ Μποζντάγ, βρίσκεται ανάμεσά μας.

Πολυαγαπημένοι αξιωματούχοι, βουλευτές, πρόεδρε του ερευνητικού κέντρου ισλαμικής ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού το μπαϊράμι μας είναι διπλό. Για το λόγο αυτό εγώ τους ευχαριστώ. Ο Θεός να τους έχει καλά και να τους βοηθά. Σας συγχαίρω και για αυτή την ωραία υποδοχή. Σας εύχομαι από τώρα ένα καλό μπαϊράμι και σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό».

Ομιλία του Γενικού Προξένου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, Οσμάν Ιλχάν Σενέρ:

«Αγαπητοί ομογενείς, στην πραγματικότητα εγώ δεν έχω κανένα λόγο να μιλήσω ενώπιον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά με την άδειά τους θα ήθελα να πω κάποια πράγματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα μετέφερα στους ομογενείς μας στον Κένταυρο ένα πολύ καλό νέο. Το καλό νέο έλαβε σήμερα σάρκα και οστά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήρθε στον Κένταυρο για να σας αγκαλιάσει και να κάνει μαζί σας το τελευταίο ιφτάρ του ραμαζανιού. Γνωρίζετε την αγάπη και το ενδιαφέρον που θρέφω προσωπικά για τον Κένταυρο. Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω την υποδοχή που μας επεφύλαξαν όταν επισκεφθήκαμε τα μέρη εδώ με τον Πρέσβυ μας. Νομίζω ότι ο κος Πρέσβυς μας, το ανέφερε παντού. Εγώ από το πρωί έλεγα στον κύριο αντιπρόεδρό μας ότι η υποδοχή στον Κένταυρο θα είναι πολύ ωραία. Να ‘στε καλά, δεν με εκθέσατε.

Αγαπητοί κάτοικοι του Κενταύρου, θέλετε ακόμη ένα καλό νέο. Αυτό όμως ξεπερνά τις δυνάμεις μου. Το νέο αυτό θα το ζητήσετε από τον αντιπρόεδρό μας στον οποίο δίνω τώρα το λόγο».

Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ:

«Αγαπητοί βουλευτές, πολυαγαπημένες κυρίες του Κενταύρου και κύριοι, πολυαγαπημένα μου αδέλφια, σα εύχομαι καλό βράδυ. Ξεκινώ το λόγο μου χαιρετίζοντάς σας όλους με αγάπη και σεβασμό. Βρισκόμαστε στη Δυτική Θράκη εδώ και δύο ημέρες. Βρισκόμαστε εδώ για να κρατήσουμε νηστεία, να κάνουμε ιφτάρ, να κάνουμε την προσευχή του ραμαζανιού και το μπαϊράμι μας μαζί με τα αδέλφια μας εδώ. Το τελευταίο ιφτάρ του ραμαζανιού, το κάνουμε με τα αδέλφια μας από τον Κένταυρο, ο Θεός να τους έχει καλά.

Ερχόμενος φυσικά, είχα πολύ αγαπημένους φίλους που με συνόδευαν, ο βουλευτής μας, κος Χακάν Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου ισλαμικής ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού, Χαλίτ Ερέν και πολλοί αξιότιμοι φίλοι μας από την προεδρεία Απόδημων Τούρκων και το γραφείο συντονισμού διεθνούς συνεργασίας. Ήρθαμε ως μια πολυπληθής ομάδα μαζί με εκπροσώπους του Τύπου και ΜΚΟ. Ήρθαμε για να μοιραστούμε την αγάπη αυτή. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που δεν μπόρεσαν να έρθουν. Σας μεταφέρουμε από τη μητέρα πατρίδα τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και την αγάπη, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κου Αμπντουλλάχ Γκιουλ, του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, κου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και των 75 εκατομμυρίων αδελφών μας.

Ήρθαμε με τον ενθουσιασμό και την ίδια αγάπη που νοιώθει κάποιος που πηγαίνει στο σπίτι του για να γιορτάσει το μπαϊράμι μετά από πολύ καιρό με την οικογένειά του. Ήρθαμε για να γιορτάσουμε με την οικογένειά μας, για να γιορτάσουμε με τα αδέλφια μας. Η εικόνα όμως που αντικρίσαμε μας ευχαρίστησε με το παραπάνω. Διότι βλέποντας ότι τα αδέλφια μας νοιώθουν τον ίδιο ενθουσιασμό, τα ίδια εγκάρδια αισθήματα νοιώθουμε και εμείς ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Αγαπητοί αδελφοί μου, βέβαια ζούμε σε διαφορετικές χώρες, ανάμεσά μας υπάρχουν σύνορα, υπάρχουν χιλιόμετρα, αλλά θα ήθελα να ξέρετε το εξής: Ανάμεσα στις καρδιές μας, δεν υπάρχουν ούτε χιλιόμετρα, ούτε σύνορα, ούτε τείχη. Διότι η αγάπη μας, η ενότητα και οι αδελφικοί μας δεσμοί ξεπερνούν τα σύνορα και δεν γνωρίζουν όρια. Δεν έχει ακόμη εφευρεθεί ο μηχανισμός που θα καταστρέψει αυτή την ενότητα. Είθε ο Θεός να μην εξαφανίσει αυτή την αγάπη.

Αξιότιμα αδέλφια μου, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η χαρά των αδελφών μας που ζουν εδώ, ήταν πάντοτε και δική μας χαρά, η θλίψη και δική μας θλίψη. Εάν κάποιος από εσάς από εδώ πατήσει αγκάθι, όλοι μας στην Τουρκία νοιώθουμε στην καρδιά μας τον ίδιο πόνο, λες και εμείς το πατήσαμε. Τέτοια είναι η ενότητα, η αδελφοσύνη και το δίκαιο μας, που μπορεί να μην βρισκόμαστε εδώ σωματικά, η ψυχή μας, η καρδιά και το μυαλό μας όμως βρίσκονται πάντοτε εδώ. Έτσι είμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε και να είμαστε, Θεού θέλοντος.

 

Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην περιοχή, συζητάμε με αξιωματούχους τυχόν λύσεις των προβλημάτων, και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όποιο πρόβλημα και να υπάρχει, το γνωρίζουμε. Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν στη ελευθερία της Πίστης και της συνείδησης, υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με τη γλώσσα, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τα βακούφια. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πηγάζουν από τη μη τήρηση των συμπεφωνημένων που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα έτσι όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ευχόμαστε τα προβλήματα αυτά να λυθούν με τον καιρό. Να φύγουν από την επικαιρότητα και να μην αποτελούν πλέον προβλήματα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τελευταίο καιρό εισήλθαν σε μια πιο θετική περίοδο και συνεχίζουν σε καλή πορεία. Πιστεύουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, οι θετικές αυτές σχέσεις θα συμβάλλουν και στη λύση των προβλημάτων. Η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, έδρασε υπέρ των αδελφών μας και συνέβαλλε σε θετικές εξελίξεις στην περιοχή. Ευχή μας είναι λοιπόν οι θετική πορεία των σχέσεών μας με την Ελλάδα να συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.

Η Τουρκία και τα αδέλφια σας εκεί, επιθυμεί πάντοτε να είσαστε εσείς εδώ καλά, ενωμένοι, ισχυροί, ήρεμοι, άνετοι, ευτυχισμένοι και αγαπημένοι. Αυτή είναι η βασική μας ευχή και επιθυμία. Όσο η κατάσταση εδώ είναι θετική, τόσο και τα αδέλφια μας στην Τουρκία θα είναι ευτυχισμένα. Η Τουρκία και τα αδέλφια σας εκεί, δεν σας ξέχασαν ,ούτε και πρόκειται να σας ξεχάσουν. Ένα, πέντε, δέκα ακόμη και εκατό χρόνια να μείνει αδελφός μακριά από αδελφό αυτός δεν τον ξεχνά, δεν είναι δυνατόν να τον ξεχάσει. Διότι αυτός είναι ο νόμος του Θεού. Και κανείς δεν μπορεί να του αντιταχθεί. Λίγο πριν σας είπα ότι η επιθυμία μας είναι να είσαστε ευτυχισμένοι, ήρεμοι και χαρούμενοι στο μέρος όπου διαβιείτε. Φυσικά και καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να τις καταβάλλουμε

Αγαπητά μου αδέλφια, να μην νοιώθετε ποτέ μόνοι. Γιατί δεν είσαστε μόνοι. Πίσω από εσάς υπάρχει μια ολόκληρη χώρα, υπάρχει η Τουρκία, τα αδέλφια σας στην Τουρκία, που προσεύχονται για εσάς, των οποίων οι καρδιές χτυπούν για εσάς. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη δύναμη. Η Τουρκία μας, δόξα τω Θεώ, είναι πιο δυνατή σε σχέση με χθες, και από οικονομικής άποψης, και από πολιτικής, και στην εξωτερική πολιτική της, και σε όλους τους άλλους τομείς. Θα γίνει ακόμη καλύτερη και ακόμη πιο δυνατή. Είμαστε πεπεισμένοι για αυτό. Μια δυνατή Τουρκία αποτελεί την ασφάλεια των ομογενών σε κάθε μέρος.

Σας ευχαριστώ και πάλι που συγκεντρωθήκατε εδώ για αυτό το ιφτάρ. Σε λίγο θα κάνουμε όλοι μαζί το τελευταίο ιφτάρ του ραμαζανιού, επί της ευκαιρίας σας εύχομαι καλό ραμαζάνι, και εύχομαι να περάσετε και άλλα ραμαζάνια με αυτούς που αγαπάτε. Αύριο, Θεού θέλοντος, θα γιορτάσουμε όλοι μαζί το μπαϊράμι. Εύχομαι όλες οι μέρες να συνεχίσουν με την ίδια ομορφιά. Θα παρακαλούσα τους αδελφούς μας που βρίσκονται εδώ, να μεταφέρουν σε όσους δεν παρευρέθηκαν τους χαιρετισμούς μας και τις ευχές μου για ένα καλό μπαϊράμι.

Γνωρίζω βέβαια την αγάπη που θρέφετε για τον Πρωθυπουργό μας. Σε όλα τα αδέλφια που συνάντησα στα μέρη που πήγα είδα το ίδιο πράγμα. Εν πάση περιπτώσει, είμαστε όλοι το ίδιο. Το αίτημά σας να έρθει εδώ ο Πρωθυπουργός μας αποτελεί εντολή για εμένα. Άμα τη επιστροφή μου στην Άγκυρα, θα μεταφέρω τη πρόσκληση σας για να σας επισκεφθεί και ο Πρωθυπουργός μας. Θεού θέλοντος θα κανονίσει το πρόγραμμά του, θα βρει την κατάλληλη ημερομηνία και θα έχουμε και εμείς την τιμή να σας κάνουμε να συναντηθείτε με τον Πρωθυπουργό μας. Δεν είναι βέβαια και κάτι το σίγουρο. Εγώ όμως, ως πρέσβυς σας, θα μεταφέρω το μήνυμά σας, θα μεταφέρω στην Άγκυρα στην αγάπη, το σεβασμό και τον ενθουσιασμό σας. Θεού θέλοντος η Άγκυρα θα αξιολογήσει το εν λόγω μήνυμα. Να ’στε καλά όλοι. Να σας έχει ο Θεός καλά. Να έχετε ένα καλό μπαϊράμι. Καλό σας βράδυ».

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ και της ομάδας που τον πλαισιώνει, στην Ξάνθη, έληξε με το ιφτάρ που παραχωρήθηκε στον Κένταυρο.

Το πρωί της Κυριακής, 19 Αυγούστου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ κατευθύνθηκε προς τον Εχίνο, για να πραγματοποιήσει την προσευχή του μπαϊραμιού. Ο Μποζντάγ, μετά από την προσευχή του μπαϊραμιού, απηύθυνε σύντομη ομιλία προς τον κόσμο. Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ και η ομάδα που τον πλαισιώνει, αφού πραγματοποίησε πρωινό γεύμα στον προαύλιο χώρο του χωριού του Εχίνου, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της επίσκεψής του.

Περιοδικό Αζινλίκτσα  20/8/2012