ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΖΝΤΑΓ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Επίσκεψη αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ

 

Ομιλία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζνντάγ, στο Εσκί Τζαμί:

«Αξιότιμοι αδελφοί, σας εύχομαι με τη σειρά μου, να έχετε μια ωραία Παρασκευή. Βρισκόμαστε στο μήνα του Ραμαζανιού, στο μήνα της συγχώρεσης. Σήμερα βρισκόμαστε και εμείς ανάμεσά σας. Δεν βρίσκομαι εδώ μόνο με το βουλευτή και τους κρατικούς αξιωματούχους. Φέρουμε σημαντικούς χαιρετισμούς, τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας μας, κου Αμπντουλλάχ Γκιουλ, του Πρωθυπουργού μας, κου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και των 75 εκατομμυρίων αδελφών μας.

Ήρθαμε βέβαια κοντά σας, ακριβώς όπως πηγαίνουμε και δίπλα στα αδέλφια μας. Ξέρετε, στη Μητέρα-πατρίδα, όσοι βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους, πηγαίνουν κοντά στην οικογένειά τους για να γιορτάσουν το μπαϊράμι. Και εμείς λοιπόν, ήρθαμε δίπλα στην οικογένειά μας, σε εσάς, στα αδέλφια μας, στους νέους μας. Θεού θέλοντος θα είμαστε μαζί σας σε αυτό το μπαϊράμι, θα γιορτάσουμε και θα μοιραστούμε τις ομορφιές του, μαζί με εσάς.

Βέβαια εμείς είμαστε πάντοτε δίπλα σας. Η Τουρκία, όπως και χθες, έτσι και σήμερα, έτσι και αύριο, μέχρι και το τέλος του κόσμου, θα συνεχίσει να βρίσκεται μαζί με τα αδέλφια μας που ζουν εδώ. Θα σας παρακαλούσα ο ίδιος προσωπικά, να μην ξεχάσετε ποτέ τα εκατομμύρια των αδελφών σας, των οποίων η καρδιά χτυπά για εσάς. Το να είστε εσείς εδώ καλά, σημαίνει ότι είμαστε και εμείς καλά. Διότι εμείς όπου και να βρισκόμαστε, εάν το πόδι ενός αδελφού μας πατήσει σε αγκάθι, εμείς νοιώθουμε τον ίδιο με αυτόν πόνο, θαρρείς και ήταν το δικό μας πόδι. Ευχή μας είναι, να ζήσετε στην περιοχή αυτή, υπό καλύτερες συνθήκες. Η Τουρκία, επιθυμεί να είστε καλύτερα, καταβάλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσει να τις καταβάλλει αδιάπτωτα από εδώ και στο εξής.

Σας εύχομαι καλό ραμαζάνι και καλό μπαϊράμι. Σας χαιρετίζω όλους με την ελπίδα να ξαναβρεθούμε και πάλι μαζί σε ακόμη περισσότερα μπαϊράμια. Θα ήταν μεγάλη μου ευχαρίστηση, εάν μεταφέρατε τους χαιρετισμούς μου αυτούς και στην οικογένειά σας, στα αδέλφια σας, στους φίλους σας. Σας εύχομαι και πάλι καλό μπαϊράμι».

«Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής»

Δημοσιογράφος: «Τον τελευταίο καιρό οι μειονότητες στην Τουρκία, βρίσκονται συνέχεια στο προσκήνιο. Εδώ, υπάρχει μια τουρκική μειονότητα, της οποίας τα νομικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Θα θέλατε να δηλώσετε κάτι σε σχέση με αυτό;»

Μπεκίρ Μποζντάγ: «Βέβαια, τα θέματα που αφορούν στις μειονότητες, αποτελούν ουσιαστικά θέματα υπεράνω κυβερνήσεων. Διότι τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και τα δικαιώματα των μειονοτήτων της Τουρκίας, έχουν στην πραγματικότητα διασφαλισθεί μέσω διεθνών συνθηκών. Εμείς ως Τουρκία, έχουμε μέχρι σήμερα εφαρμόσει και φροντίσουμε να εφαρμόζουμε ό, τι δικαίωμα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες για τις μειονότητες που βρίσκονται στην Τουρκία. Μάλιστα, μέσω των βημάτων και των ενεργειών που πραγματοποιήσαμε τον τελευταίο καιρό, τους παραχωρήσαμε παραπάνω δικαιώματα. Αλλάξαμε, επί παραδείγματι, το βακουφικό νόμο. Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν σχετικά με τη νομική υπόσταση των μειονοτικών βακουφίων και μπορούν πλέον ως νομικό πρόσωπο, να νέμονται οποιουδήποτε δικαιώματος τους παραχωρεί ο νόμος. Πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό ιστορικό βήμα. Ξέρετε στην Τουρκία υπήρχε πρόβλημα με τη βακουφική ιδιοκτησία. Με απόφαση που εξέδωσε το συμβούλιο υπουργών, η βακουφική περιουσία επεστράφη στους δικαιούχους της. Στο θέμα αυτό, η Τουρκία πραγματοποίησε ακόμη ένα σημαντικό βήμα. Πραγματοποίησε εργασίες αποκατάστασης σε ιστορικά θρησκευτικά μνημεία όπως το μοναστήρι της Σουμελάς και η εκκλησία στο Ακνταμάρ, τα οποία και άνοιξαν προς λειτουργία. Τώρα τελευταία, πραγματοποιήθηκε και λειτουργία στο μοναστήρι στης Σουμελάς, στην οποία χοροστάτησε και ο κος Βαρθολομαίος. Με λίγα λόγια, η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτό τον τομέα και συνεχίζει να κάνει.

Φυσικά, θα θέλαμε και εμείς να δούμε παρόμοια βήματα και από την Ελλάδα. Η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα επιτευχθεί μόνο μέσω βημάτων που θα επιχειρήσει η Ελλάδα. Αφορά βέβαια και στην τήρηση των νομικών υποχρεώσεων που πηγάζουν από τις συνθήκες. Παραδείγματος χάριν, ιδού, υπάρχει πρόβλημα τους εκλεγμένους μουφτήδες. Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Όταν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την επικύρωση των διεθνών συνθηκών, τότε, δεν θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Δεν είναι δηλαδή δυνατό να υφίσταται αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως, η αρχή του σεβασμού των υπεσχημένων δεν έχει τηρηθεί επί μακρόν. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι τα λάθη αυτά θα διορθωθούν και με τον καιρό θα γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στον τομέα αυτό».

Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με την ανοικοδόμηση τεμένους στην Αθήνα, ο κος Μποζντάγ, απάντησε: «Όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα, εάν κοιτάξουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει και ένα μουσουλμανικό τέμενος. Νομίζω ότι η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη χωρίς μουσουλμανικό τέμενος, είναι η Αθήνα. Ελπίζουμε ότι η Αθήνα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα ανοικοδομήσει μουσουλμανικό τέμενος.

Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις επί του θέματος. Ωστόσο, οι εργασίες αυτές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε ότι οι εργασίες αυτές θα φτάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα, έτσι ώστε να ανοικοδομηθεί το μουσουλμανικό τέμενος και να ανοίξει για τους πιστούς. Διότι εκεί υπάρχουν πολύ μουσουλμάνοι. Φυσικά η Αθήνα, αποτελεί παράλληλα και μεγάλο τουριστικό προορισμό. Έρχονται τουρίστες από τον ισλαμικό κόσμο, οι οποίο έχουν θρησκευτικές ανάγκες. Για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους αυτές, πρέπει να δημιουργηθεί ένας τέτοιος λατρευτικός χώρος. Ελπίζουμε ότι θα γίνει αυτό που πρέπει, οι εργασίες θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα και η Αθήνα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα γίνει μια πρωτεύουσα με μουσουλμανικό τέμενος».

 Η ομιλία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ στην «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής»:

«Αγαπητοί βουλευτές, αγαπητέ γενικέ πρόεδρε του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, αγαπητέ πρόεδρε της Ένωσης Τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής, αγαπητέ Γενικέ Πρόξενε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ξεκινήσω χαιρετίζοντάς σας όλους με αγάπη και σεβασμό.

Η σημερινή ημέρα είναι για εμένα πολύ σημαντική, καθώς για πρώτη φορά έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι στη Δυτική Θράκη, με τα αδέλφια μου, να επισκέπτομαι τα σπίτια τους. Τα συναισθήματα μου είναι δηλαδή παρόμοια με αυτά κάποιου ο οποίος μετά από καιρό ξανασμίγει με τον αδελφό ή τα αδέλφια του τα οποία είχε χρόνια να αντικρίσει. Δοξάζω το Θεό, που μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί με εσάς, τα αδέλφια μας. Βέβαια εμείς ήρθαμε εδώ μαζί με φίλους, με τους βουλευτές και τους κρατικούς μας αξιωματούχους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν μπόρεσαν να έρθουν, των οποίων τους χαιρετισμούς σας μεταφέρουμε εμείς. Φέρουμε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας μας, κου Αμπντουλλάχ Γκιουλ, του Πρωθυπουργού μας, κου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και των 75 εκατομμυρίων αδελφών μας.

Βρισκόμαστε στο μήνα του ραμαζανιού. Σας εύχομαι να έχετε ένα χαρούμενο μήνα του ραμαζανιού, που είναι και ο μήνας της αφθονίας και του ελέους. Μεθαύριο βέβαια έχουμε μπαϊράμι. Σας εύχομαι από καρδιάς, να έχετε και ένα χαρούμενο μπαϊράμι. Εύχομαι η χαρά αυτού του μπαϊραμιού, να συνεχισθεί και τις υπόλοιπες 364 μέρες. Εύχομαι οι χαρούμενες αυτές μέρες του μπαϊραμιού να συνεχίσουν να υπάρχουν εδώ μεταξύ των αδελφών μας.

Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα των ομογενών μας που ζουν στη Δυτική Θράκη. Η Τουρκία και η Ελλάδα αποτελούν γειτνιάζουσες χώρες. Τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, άρχισαν να εισέρχονται σε μια πιο θετική περίοδο. Άρχισαν να πραγματοποιούνται υψηλόβαθμες συναντήσεις. Υπό την έννοια αυτή, στους τομείς όπου η οικονομική μας συνεργασία ενισχύθηκε, καταγράφηκαν ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εν συγκρίσει προς το παρελθόν. Ελπίζουμε οι θετικές αυτές εξελίξεις να συνεχιστούν και στο μέλλον και να μπορέσει να επωφεληθεί από αυτές η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Αυτή είναι η ευχή και η επιθυμία μας.

Η Τουρκία έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες όσον αφορά στο θέμα των μειονοτήτων. Στη χώρα μας υπάρχουν μειονότητες, οι οποίες δεν βίωσαν μέχρι σήμερα κανέναν κώλυμα όσον αφορά στα δικαιώματα που τους διασφαλίζουν οι διεθνείς συνθήκες και η ίδια η χώρα. Εμείς κάναμε το καθήκον που μας αναλογούσε ως χώρα στον τομέα αυτό και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Με το βακουφικό νόμο που εξέδωσε πρόσφατα η Τουρκία, τα βακουφικά ιδρύματα απέκτησαν τη νομική εκείνη υπόσταση που τους επιτρέπει να νέμονται οποιουδήποτε δικαιώματος νέμονται οι νομικές προσωπικότητες. Επιπλέον, με πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου υπουργών, επεστράφη η βακουφική περιουσία και τοιουτοτρόπως πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα και σε αυτόν τον τομέα. Έγιναν αποκαταστάσεις ναών και έπειτα από αιτήματα, οι ναοί αυτοί άνοιξαν με ειδική άδεια, για την πραγματοποίηση θρησκευτικών λειτουργιών. Όπως ανέφερε και ο Τύπος τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκε λειτουργία στο μοναστήρι της Σουμελάς, ενώ δόθηκε άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας και σε άλλους ναούς. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα, είναι πολύ άνετη και είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε δυνατό, και με το παραπάνω, για να τηρήσει το λόγο της χωρίς καμία επιφύλαξη.

Και στη γείτονα Ελλάδα, υπάρχει μια μουσουλμανική, τουρκική κοινωνία, με δικαιώματα που πηγάζουν και διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τα διεθνές δίκαιο, όσον αφορά στο θέμα των εν λόγω δικαιωμάτων. Επί του παρόντος, υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία όλοι γνωρίζουμε. Όπως επί παραδείγματι, οι θρησκευτικές λειτουργίες των εκλεγμένων μουφτήδων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και κάποια καθήκοντα που εναποτέθηκαν στους εκλεγμένους μουφτήδες με βάση διεθνείς συμφωνίες. Αν και έχουν διασφαλισθεί από διεθνείς συνθήκες, η διενέργεια επίσημων εκλογών για την ανάδειξη μουφτή, δεν κατέστη επί μακρόν δυνατή. Η ύπαρξη και εκλεγμένου και διορισμένου μουφτή, είναι από άποψη διεθνούς δικαίου λανθασμένη. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί εάν τηρήσει τις υποχρεώσεις που τις αναθέτει το διεθνές δίκαιο στον τομέα αυτό. Διότι την υπογραφή τη βάζει το κράτος. Θα πρέπει να ενστερνιστεί την υπογραφή που έβαλε και να κάνει το σωστό. Για να γίνει το σωστό, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τη δέσμευση αυτή την καταθέτει το ελληνικό κράτος και η αρχή του σεβασμού των υπεσχημένων απαιτεί να τηρηθεί αυτό που το κράτος υπεσχέθη. Εγώ ελπίζω ότι οι θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, θα συμβάλλουν αρκετά για τη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτόν αλλά και σε άλλους τομείς. Με την πάροδο του χρόνου, τα προβλήματα αυτά θα λυθούν και θα βρεθούμε σε ακόμη καλύτερο σημείο.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ακόμη ένα στοιχείο. Όπως προείπα, τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η επίσκεψή μου στη Δυτική Θράκη, είναι ίδια με αυτά κάποιου που επί μακρόν δεν είχε δει τον αδελφό του ή τα αδέλφια του και τους επισκέπτεται στο σπίτι. Τέτοια είναι η χαρά που νοιώθω βρισκόμενος εδώ, ανάμεσά σας. Θα ήθελα να ξέρετε ότι αυτή δεν είναι μόνο δική μου σκέψη. Αποτελεί και κοινή σκέψη εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων αδελφών σας που βρίσκονται στην Τουρκία. Και εκείνοι, όπως και εγώ, σας θεωρούν αδέλφια τους, σας αγαπούν και νοιώθουν έναν τέτοιο ενθουσιασμό για εσάς. Έχουν τα ίδια συναισθήματα, όταν αναφερόμαστε σε αυτά τα μέρη. Για το λόγο αυτό, εάν το πόδι ενός αδελφού μας από τη Δυτική Θράκη, πατήσει σε αγκάθι, εμείς νοιώθουμε τον ίδιο με αυτόν πόνο, θαρρείς και ήταν το δικό μας πόδι. Πάντοτε έτσι ήτανε και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Όταν συμβαίνει κάτι καλό και όμορφο, μας χαροποιεί το ίδιο και εμάς και μας κάνει το ίδιο ευτυχισμένους. Η Τουρκία ήταν πάντοτε δίπλα στα αδέλφια της και θα συνεχίσει να είναι.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλλαν για να συναντηθούμε σήμερα και να σας ευχηθώ καλό ραμαζάνι και καλό μπαϊράμι. Ελπίζω τα αδέλφια μας που βρίσκονται εδώ να μεταφέρουν του χαιρετισμούς και το σεβασμό μας στα αδέλφια μας που δεν βρίσκονται εδώ. Να σας έχει ο Θεός καλά».

Ομιλία Μπεκίρ Μποζντάγ στα γραφεία του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας

«Ευχαριστώ το γενικό πρόεδρο του κόμματος και την ομάδα του που με δέχθηκαν. Σήμερα βρισκόμαστε μεταξύ των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη. Η ευτυχία μας είναι ίδια με αυτή όσων επισκέπτονται τα αδέλφια τους.

Θα ήθελα επί της ευκαιρίας, να μνημονεύσω με αγάπη και ευγνωμοσύνη τον αείμνηστο ιδρυτή του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Σαδίκ Αχμέτ. Είθε ο Θεός να τον αναπαύσει εν ειρήνη. Εύχομαι καλή σταδιοδρομία στον γενικό πρόεδρο και στην ομάδα του, που ανέλαβαν την ηγεσία του νέου κόμματος.

Η πολιτική δεν είναι εύκολη δουλειά, εάν όμως διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας και κάνετε δουλειά, θα πετύχετε τους στόχους σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Είθε να έχετε την εύνοια του Θεού».

Δηλώσεις Μπεκίρ Μποζντάγ στο σπίτι του Σερίφ Σαχίν

«Θεού θέλοντος θα ακολουθήσει θεραπεία στην Τουρκία. Ελπίζουμε η θεραπεία που θα ακολουθήσει στην Τουρκία, να απαλύνει τον πόνο του αδελφού μας Σαχίν, ο οποίος θα απαλλαγεί από το υπερβολικό βάρος, θα επανακτήσει την υγεία του και θα μπορεί πλέον να συνεχίσει τη ζωή του όπως επιθυμεί, χωρίς μπαστούνι, χωρίς τη βοήθεια των άλλων. Εμείς αυτό ευχόμαστε. Θεού θέλοντος ένα διασωστικό ελικόπτερο θα έρθει και θα σας πάρει. Ο Γενικός μας Πρόξενος, θα σας ενημερώσει σχετικά με το θέμα για να κάνετε και εσείς τις απαραίτητες προετοιμασίες. Εμείς θα σας πάρουμε από εδώ»

Δηλώσεις Μπεκίρ Μποζντάγ στο μνήμα του Σαδίκ Αχμέτ

«Είθε ο Θεός να τον αναπαύσει εν ειρήνη. Βέβαια η ζωή του Σαδίκ Αχμέτ αποτελεί μια ζωή ζωσμένη με τον αγώνα. Στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα από τα παραδείγματα ηγετών που δείχνουν πως γίνεται ο αγώνας για το δίκαιο και τις αξίες των ηγετών, πολιτικών ανδρών και αγωνιστών.

Εγώ επί της ευκαιρίας, είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι επί της πνευματικής παρουσίας του. Εύχομαι και πάλι ο Θεός να τον αναπαύσει εν ειρήνη και καταθέτω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του και στη μουσουλμανική τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης. Ελπίζω ότι ο δρόμος των μεγάλων αυτών ηγετών δεν κόβεται άμα τη απουσία τους. Διότι πολλαπλασιαζόμενοι αυτοί, η κοινωνία γίνεται και πιο χαρούμενη»

Η ομιλία του Μπεκίρ Μποζντάγ στο τέμενος Ιάσμου:

«Αγαπητά αδέλφια, εύχομαι καλό βράδυ σε όλους. Έτυχε απόψε σε όλους μας να κάνουμε μαζί την τελευταία βραδινή προσευχή του ραμαζανιού. Με την προσευχή αυτή αποχαιρετήσαμε το ραμαζάνι. Σας εύχομαι χαρούμενο ραμαζάνι και από τώρα, καλό μπαϊράμι.

Ο μήνας του ραμαζανιού πέρασε με λατρεία και ομορφιά, εύχομαι ο Ύψιστος να δεχθεί τις προσευχές μας κατ΄ αναλογία των προθέσεων και των πράξεών μας. Εμείς ήρθαμε εδώ με τους φίλους μας, για να συναντηθούμε με τα αδέλφια μας, να κάνουμε μαζί το ιφτάρ, τη βραδινή προσευχή του ραμαζανιού, την προσευχή του μπαϊραμιού και να γιορτάσουμε το μπαϊράμι. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή, σε όποιον μέρος και αν πήγαμε, γίναμε δε μάρτυρες όμορφων συναντήσεων όπως αυτές που γίνονται ανάμεσα σε αδέλφια. Η αλήθεια είναι ότι τα συναισθήματα μας όταν ήρθαμε στη Δυτική Θράκη, στον Ίασμο, στην Κομοτηνή, είναι ίδια με αυτά που νοιώθει κάποιος που βρίσκεται μακριά για πολύ καιρό και επισκέπτεται το σπίτι ενός αδελφού του, είναι η ίδια αγάπη και ο ίδιος ενθουσιασμός τα ίδια συναισθήματα που νοιώθουν τα αδέλφια όταν επανενώνονται. Και τα ίδια συναισθήματα αντικρίσαμε. Για το λόγο αυτό νοιώθουμε ιδιαίτερα ευγνώμονες.

Βέβαια δεν ήρθαμε όλοι, όμως ερχόμενοι φέραμε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας μας, κου Αμπντουλλάχ Γκιουλ, του Πρωθυπουργού μας, κου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και των 75 εκατομμυρίων αδελφών μας. Για το λόγο αυτό, νοιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια.

Θα ήθελα πολύ να γνωρίζετε το εξής: Εμείς είμαστε ένα σώμα. Όπως όταν ένα σημείο του σώματος το τρυπάει αγκάθι, τότε πονάνε και άλλα μέλη του σώματος, έτσι και εάν στο πόδι ενός αδελφού μας από τον Ίασμο, από τη Δυτική Θράκη, ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος μπει αγκάθι, εμείς πονάμε λες και το αγκάθι πληγώνει την Τουρκία, τα πόδια των αδελφών σας στην Τουρκία. Όταν εδώ συμβαίνει κάτι που σα χαροποιεί, τότε χαίρεται και η Τουρκία, χαιρόμαστε και όλοι μας. Θα ήθελα να το γνωρίζετε αυτό. Η Τουρκία όπως και χθες, έτσι και σήμερα, ακόμη και μέχρι το τέλος του κόσμου, θα είναι δίπλα στα αδέλφια της και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους χωρίς κανένα δισταγμό και σε κάθε επίπεδο. Η Τουρκία σήμερα είναι ισχυρή. Με την περαιτέρω ενδυνάμωσή της στο μέλλον, θα είναι πάντοτε κοντά σας. Να μην σκέφτεστε ποτέ ότι είστε μόνοι και αβοήθητοι. Δεν είστε μόνοι, δεν είστε αβοήθητοι, έχετε όχι ένα, αλλά εκατομμύρια αδέλφια που θα διώξουν τη μοναξιά και την απελπισία σας. Ήθελα να το γνωρίζετε αυτό, αν και το ξέρετε ήδη, θα ήθελα να το πω άλλη μια φορά γιατί έτσι ένοιωσα, θέλησα να εκφράσω αυτά που νοιώθω. Και για αυτούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν εδώ να σας το πουν.

Μπορεί να υπάρχουν σύνορα ανάμεσά μας, μπορεί να υπάρχουν βουνά, μπορεί να υπάρχει απόσταση, μπορεί να υπάρχουν χιλιόμετρα, ανάμεσα στις καρδιές μας όμως δεν υπάρχουν βουνά, δεν υπάρχουν χιλιόμετρα, δεν υπάρχουν αποστάσεις, δεν υπάρχουν διασυνοριακές πύλες, ούτε διαβατήρια. Οι καρδιές είναι ένα. Η αγάπη στην καρδιά μας είναι μία και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία τεχνολογία που να διασπάσει αυτό το δεσμό, ούτε και θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει. Ο Θεός δεν πρόκειται να εξαφανίσει αυτή την αγάπη. Μακάρι να μην το κάνει. Μεγαλώνουμε πάντοτε με αυτή την αγάπη και εξελισσόμαστε μαζί και προχωράμε. Η Τουρκία σήμερα έχει αυξήσει σημαντικά το κύρος της και στην περιοχή αλλά και σε όλο τον κόσμο. Έχει αυξήσει τον πληθυσμό και τη δύναμή της. Πρόκειται για μία ισχυρή χώρα που βρίσκεται σε καλό σημείο όσον αφορά στην οικονομία της σε όλους τους τομείς. Θεού θέλοντος θα φτάσει σε ακόμη καλύτερη θέση. Η ισχύς της Τουρκίας, αποτελεί αυτόματα και δύναμη των ομογενών της που ζουν σε άλλα μέρη. Εμείς έτσι το βλέπουμε, έτσι ξέρουμε. Η δική μας ισχύς σημαίνει περαιτέρω ισχύς και για τους αδελφούς μας σε κάθε μέρος του κόσμου. Σε αυτό το πνεύμα δουλεύουμε. Μπορεί εσείς να ζείτε εδώ, αλλά να ξέρετε ότι εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση το λιγότερο όσο κοντά όσο και εσείς. Αυτά που πρέπει να γίνουν, φροντίζουμε να τα θίγουμε στις διακυβερνητικές συναντήσεις μας και έτσι και θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ, γνωρίζουμε από πού πηγάζουν, όπως γνωρίζουμε ότι με τον καιρό θα λυθούν, διότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι όπως παλιά. Είναι πλέον καλύτερες και πιστεύω ότι στο μέλλον θα γίνουν ακόμη πιο καλές. Με την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, το γεγονός αυτό θα αντανακλασθεί θετικά και στην κατάσταση των ομογενών μας εδώ. Εγώ στο θέμα αυτό είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Μακάρι να μην απογοητευθούμε, γιατί εμείς ως Τουρκία κάνουμε οτιδήποτε δυνατόν για να βελτιωθούν οι σχέσεις, και με το παραπάνω μάλιστα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Θα ήθελα να ευχηθώ καλό μπαϊράμι σε όλους, και σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν, που είναι σε άλλα τεμένη, σε όλα τα αδέλφια μας στην περιοχή του Ιάσμου. Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς που φέρνω και τους προσωπικούς μου χαιρετισμούς για να τους μεταφέρετε στα σπίτια σας, στις οικογένειές σας, στα αδέλφια σας. Είμαι σίγουρος ότι θα τα μεταφέρετε. Σας εύχομαι και πάλι ένα χαρούμενο μπαϊράμι και σας χαιρετίζω όλους με σεβασμό. Να σας έχει ο Θεός καλά. Καλό βράδυ».

 Περιοδικό Αζινλίκτσα 18/8/2012