ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τον πρέσβη Σάρνιτς από νέους επιχειρηματίες της μειονότητας 

Ο πρόξενος (πρέσβης) της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς ο οποίος από τότε που ήρθε στην Δυτική Θράκη εργάστηκε ιδιαίτερα για την αύξηση του εμπορικού τζίρου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, πλέον φεύγει από την Δυτική Θράκη. Ο Σάρνιτς που είχε συναντηθεί πολλές φορές με τους νέους και ικανούς επιχειρηματίες της μειονότητας, συναντήθηκε για τελευταία φορά μαζί τους σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του. Στο γεύμα τραβήχτηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και έγιναν ομιλίες.

 Πρώτα μίλησε ο επιχειρηματίας Ιμπραήμ Χαλίλ Χασάν (Neo Elektrik). O Χαλίλ Χασάν εν συντομία ανέφερε τα εξής :

 Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την σημασία που δείξατε και την συμβολή σας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στους ανθρώπους του εμπορίου. Προσωπικά αλλά και εξ ονόματος των συναδέλφων μου σας ευχαριστώ απεριόριστα για αυτήν σας την συμβολή. Ο χρόνος βέβαια περνά τόσο γρήγορα, που δεν είναι δυνατόν να τον προλάβεις. Η αποχώρηση σας από εδώ μας θλίβει. Ταυτόχρονα μας χαροποιεί καθώς αναλαμβάνετε ακόμη μεγαλύτερα καθήκοντα. Σε αυτό το θέμα εξ ονόματος των συναδέλφων μου σας συγχαίρω, σας εύχομαι να έχετε μέρες γεμάτες από υγεία και χαρά, σας ευχαριστώ και σας υποβάλλω τον σεβασμό μου.

 Ακολούθως πήρε τον λόγο ο πρώην δήμαρχος Αριανών και επιχειρηματίας Χαλίτ Μεχμέτ ο οποίος στην ομιλία του είπε : ¨ Εσείς είστε οι μελλοντικοί εισαγωγείς, με τον κύριο Μουσταφά Σάρνιτς δουλέψαμε μαζί επί μακρόν διάστημα. Στις δύσκολες μέρες πάντα ήταν δίπλα μας και έλυσε τα προβλήματα μας. Τον ευχαριστώ και πάλι. Μακάρι και αργότερα να γυρίσει σαν πρέσβης στην χώρα μας και να είμαστε πάλι μαζί¨.

………………

Ο πρόξενος είπε :

¨Ευχαριστώ όλους τους φίλους που μόχθησαν και συνέβαλαν για την οργάνωση αυτού του τραπεζιού. Μας χαροποιήσατε. Μακάρι απόψε να ήταν ανάμεσα μας και ο Γενικός Διευθυντής της Ζιραάτ Ελλάδος, ο διευθυντής των ΤΗΥ Θεσσαλονίκης και ο εμπορικός μας ακόλουθος, θα ήταν καλά να τους είχατε καλέσει. ΄Εγιναν πολύ ωραίες ομιλίες, σας ευχαριστώ όλους. Επί 4 χρόνια προτεραιότητα μας ήταν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Σκύψαμε με όλο μας το είναι στα προβλήματα σας. Μέχρι σήμερα συνομιλήσαμε μαζί σας σε διάφορα επίπεδα. Περάσαμε 4 γεμάτα χρόνια. Το τι πετύχαμε και τι δεν μπορέσαμε να πετύχουμε είναι ανάγκη να το αφήσουμε να το κρίνει ο χρόνος. Διότι τα βήματα σε κάποιους τομείς δεν αποδίδουν αμέσως. Για αυτό χρειάζεται αναμονή για κάποιο διάστημα. Εγώ ελπίζω πολύ για τον επιχειρηματικό κόσμο. Διότι η Δυτική Θράκη βρίσκεται σε πολύ σημαντικό σημείο. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερα γόνιμη από πλευράς ανθρώπινων και φυσικών πόρων , ιστορίας και γεωγραφίας.

Για εσάς τους εργατικούς επιχειρηματίες η πόρτα της αφθονίας θα είναι ανοιχτή. Η Τουρκία είναι δίπλα σας. Κάναμε πολλά για να αναπτύξουμε την εμπορική συνεργασία. Για πρώτη φορά το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης συνεδρίασε εδώ. Προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε όλα τα όργανα στον τομέα της οικονομίας. Σε εμπορικά και οικονομικά θέματα ότι μας αναλογούσε το πράξαμε. Εδώ έγκειται και η διαιώνιση της μειονότητας. Διότι εάν υπάρχετε εσείς θα υπάρχει και η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Ταυτόχρονα είστε η εγγύηση για το μέλλον της μειονότητας, διότι εάν δεν υπάρχετε εσείς πως θα ανοίξει το μέλλον στις επόμενες γενιές και τι είδους μέλλον θα διασφαλίσουμε για αυτές ; Για αυτό και σας τιμήσαμε, εσείς δε ανταποκριθήκατε και συχνά συγκεντρωνόμασταν και συνεργαστήκαμε με τα επιμελητήρια. Κάναμε με το παραπάνω αυτά που μας αναλογούσαν. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και με τον Ιλχάν Σενέρ τον νέο πρόξενο. Είναι ένας πολύτιμος, νέος και δυναμικός φίλος με τον οποίο δουλέψαμε μαζί στα Σκόπια. Πιστεύω πως εδώ θα θέσει σε ενέργεια τον δυναμισμό του. Υπάρχει κρίση. Εσείς είστε στην περιοχή που έχει επηρεαστεί το λιγότερο. Διότι εσείς εργάζεστε, υπάρχει μια στροφή προς την γεωργία. Το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας κάνει μια νέα προσπάθεια. Εν ολίγοις, βρισκόμαστε σε ανάπτυξη. Μακάρι να είχατε ένα σύλλογο ένα επιμελητήριο δικό σας. Διότι αυτό θα ήταν διαφορετικό, παρακαλώ ενδιαφερθείτε για αυτό το θέμα. Εγώ πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα είναι επωφελές. Και πιστεύω πως οι Έλληνες φίλοι μας δεν θα έχουν αντίρρηση σε αυτό. Αυτό είναι και το μόνο που σας εύχομαι……¨

…………..

 Εφ. Μπιρλίκ  30/6/2012