ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

Εργασίες για το άνοιγμα του μουσείου Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (KOBİDER) Νουρετίν Οζγκέντς ανέφερε πως είναι πολύ ευτυχισμένος από τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σχετικά με την μετατροπή του μουσείου Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί, είπε πως το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι ταυτισμένο με την Τραπεζούντα, πως είναι ένα πολύ πρωτότυπο κτίριο και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μουσείο αλλά φέρνοντας το στην αρχική του μορφή να μετατραπεί σε τζαμί.

Κάνοντας δηλώσεις σχετικά με το θέμα ο Οζγκέντς, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ένα-ένα επισκευάζει τα πατροπαράδοτα μνημεία τέχνης και πολιτισμού και δήλωσε : ¨ Το τζαμί Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας πρέπει – πριν να τρίξουν και άλλο τα κόκαλα του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή- το συντομότερο δυνατό να επισκευαστεί και να ανοίξει για προσευχή. Όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς ¨ Δυστυχώς μέχρι σήμερα το τζαμί Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας, με τρόπο που δεν συνάδει στην ουσία του, είχε μετατραπεί σε τζαμί. Τα τζαμιά είναι χώροι προσευχής προς τον Αλλάχ, κανένας νόμος δεν μπορεί να τα εκτρέψει από τον αρχικό τους στόχο. Μακάρι το συντομότερο δυνατό να ανοίξουμε όλοι μαζί το τζαμί της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας¨. Εμείς λοιπόν επιθυμούμε την κατά το δυνατόν σύντομη πραγματοποίηση των δηλώσεων αυτών. Ως KOBİDER στηρίζουμε εγκάρδια τις εργασίες που γίνονται σε αυτό το σημείο¨

……………………

Ο Οζγκέντς ανέφερε πως η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας μετατράπηκε σε τζαμί 550 χρόνια πριν από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, ότι από την δεκαετία του 1960 χρησιμοποιήθηκε κατά παράβαση των βακουφίων και δήλωσε : ¨ Ως KOBİDER προσπαθούμε να στηρίξουμε αυτήν την ιστορική κληρονομιά, και στηρίζουμε αυτές τις αλτρουιστικές και επιμελείς εργασίες. Είναι γνωστό πως η Αγία Σοφία Τραπεζούντας νομικά είναι βακούφι. Σκοπός του βακουφίου είναι να μείνει ανοιχτό εδώ το τζαμί. Για αυτό επαναλαμβάνουμε την δήλωση μας πως βακούφια που έχουν αφιερωθεί ως χώροι προσευχής δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως μουσεία¨.

…………………….

Haberciniz.biz    23/7/2012

Σχόλια : Λίγα στοιχεία που βρήκαμε για τον ναό :

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ναός με εξέχουσα θέση τόσο ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου, όσο και ανάμεσα στα βυζαντινά μνημεία ευρύτερα, οφείλει τη σημασία της στη σύνδεσή της με ποικίλες ιστορικές και αρχαιολογικές παραμέτρους. Πρώτα απ’ όλα αποτελεί ένα μνημείο σαφώς συνυφασμένο, ήδη από την ίδρυσή του, με την τοπική αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών. Ταυτόχρονα, ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται τα επιμέρους στοιχεία της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης, της ζωγραφικής, της ψηφιδωτής και της γλυπτής διακόσμησής του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασυνήθιστος και ίσως μοναδικός. Αυτή η μοναδικότητα έγκειται κυρίως στη συνύπαρξη ετερόκλητων επιδράσεων, οι οποίες παραπέμπουν άλλοτε στη Δύση (σε σχέση με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή) και άλλοτε στην Ανατολή.

Χτισμένος έξω από τα τείχη της Τραπεζούντας, αλλά σε κοντινή τους απόσταση, ο ναός της Αγίας Σοφίας -σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, νάρθηκα και τρία εντυπωσιακά πρόπυλα- αποτελεί το κέντρο ενός ευρύτερου οχυρωμένου οικοδομικού συγκροτήματος. Πλαισιώνεται από έναν πύργο με παρεκκλήσι, καθώς και από κατάλοιπα μιας μικρότερης εκκλησίας, αλλά και άλλων κτισμάτων, κατά πάσα πιθανότητα μοναστηριακών. Φιλολογικές πηγές του 14ου αιώνα μνημονεύουν τη μονή “της του Θεού Λόγου Σοφίας”, αλλά και “την μονήν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ήγουν την Αγίαν Σοφίαν”. Επιπλέον, εντυπωσιακά εμφανής και κυρίαρχη στη διαμόρφωση της ταυτότητας του μνημείου είναι η ταφική λειτουργία του, η οποία τεκμαίρεται από τις νεκρικές κόγχες και τις επιτύμβιες επιγραφές που φιλοξενούνται στο ναό. Η λειτουργία πάντως του ναού ως κοιμητηριακού φαίνεται να περιλαμβάνεται στους στόχους της αυτοκρατορικής χορηγίας, όταν ιδρύθηκε είτε από το Μανουήλ Α΄ Μεγάλο Κομνηνό (1238-1263) είτε από τους άμεσους απογόνους του.

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone