ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ 2012-ΒΙΝΤΕΟ

Επικίνδυνη ένταση στην Μαλάτια

Οικογένεια Αλεβιτών που διαμαρτυρήθηκε για το νταούλι που χτυπούσε μπροστά στην πόρτα στην πόρτα της για το πρωινό φαγητό του Ραμαζανιού, είδε τα τζάμια της να σπάζουν, ενώ πυρπολήθηκε και ένας αχυρώνας δίπλα στο σπίτι.

 Μαλάτια- Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο νταουλτζής η οικογένεια Αλεβιτών Εβλί που μένει στην πόλη Ντογάνσεχίρ της Μαλάτιας, προχτές το πρωί περνώντας μπροστά από την πόρτα τους, του διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ¨Μη χτυπάς το νταούλι εδώ¨. Ο νταουλτζής αντέδρασε και οι δύο πλευρές λογομάχησαν. Το βράδυ ομάδα 50-60 ατόμων που έμαθαν το περιστατικό, μαζεύτηκαν μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Εβλί λέγοντας πως η οικογένεια είναι Αλεβίτες και Κούρδοι. Μάλιστα η ομάδα πετροβόλησε το σπίτι λέγοντας θρησκευτικό ψαλμό.

ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ, Ο ΣΤΑΥΛΟΣ ΚΑΗΚΕ

Ομάδα της στρατοχωροφυλακής που κατέφθασε επιτόπου επιχείρησε να εμποδίσει την ομάδα, την ώρα που τα μέλη της οικογένειας Εβλί φοβισμένα έκλεισαν τα φώτα και κρύβονταν μέσα στο σπίτι. Η στρατοχωροφυλακή περίμενε να διαλυθεί το πλήθος, καθώς όμως ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής μεταφέρθηκαν ενισχύσεις από το Ντογάνσεχίρ.

Το πλήθος τραγούδησε τον εθνικό ύμνο, πετροβόλησε τα τζάμια του σπιτιού και φώναζαν πως ¨Σήμερα θα φύγει από εδώ αυτή η οικογένεια¨. ¨Όταν μέλη της ομάδας πυρπόλησαν τον αχυρώνα, άντρες της στρατοχωροφυλακής έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα. Τα γεγονότα που κράτησα περίπου 2 ώρες έληξαν με την επέμβαση των ενισχύσεων που κατέφθασαν .

 ¨ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΛΙΝΤΣΑΡΟΥΝ¨

Ο Χουσείν Χασάν Εβλί με πετροβολημένο σπίτι και καμένο αχυρώνα, λέει πως μέχρι σήμερα ζούσαν αδερφικά με όλους. Δηλώνει πως ¨Αυτό που θέλουμε είναι ενότητα και ομοψυχία. Θέλουμε να ζούμε αδερφικά. Δεν θέλουμε τέτοια γεγονότα. Μα για ποιόν λόγο ; Υπήρξαν στο Τσόρουμ. Υπήρξαν στο Μάρας και υπήρξαν στην Μαλάτια, για αυτό. Εμείς μέχρι σήμερα δεν προσβάλλαμε κανέναν¨.

Η Λεϊλά Εβλί περιγράφει αυτά που έζησε ως βραδιά φρίκης ενώ δείχνει στους δημοσιογράφους τις εικόνες που κατέγραψε με το κινητό της και τα σπασμένα παράθυρα. Λέει πως ¨Ήρθαν να μας λιντσάρουν¨ και προσθέτει : ¨ Ήρθαν να μας σκοτώσουν, ο σκοπός τους ήταν σαφής. Μας απειλούσαν φωνάζοντας «Θάνατος στους Κούρδους», «θάνατος στους Αλεβίτες» και « Δεν μπορείτε να μένετε εδώ, φύγετε από εδώ, εάν δεν φύγετε θα σας σκοτώσουμε» . Εμείς απλά μια μέρα πριν ανοίξαμε το παράθυρο και είπαμε ¨Μην μας ανησυχείτε, κοιμόμαστε και δεν κρατάμε νηστεία¨. Το άλλο πρωί είπαμε 4-5 άτομα να πάμε στην δουλειά. Ο κόσμος που μαζεύτηκε φώναζε ¨Θα σας κάνουμε όπως στην σφαγή της Σεβάστειας¨ και ¨Θα σας κάνουμε όπως στο ξενοδοχείο Μαντιμάκ¨.

…………………….

Εφ.Ραντικάλ 29/7/2012

Σχόλιο : Η κυρίαρχη και πολυπληθέστερη ομάδα των σουνιτών έδειξε πάλι το ευγενές της πρόσωπο. Με μια γελοία αφορμή έδειξαν πάλι το επίπεδο τους…Στο παρακάτω βίντεο τά μέλη της οικογένειας Εβλί εκφράζουν αυτά που έζησαν και δείχνουν τα αποτελέσματα της δράσης του ¨ευγενικού λαού¨.