ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ !

Ένταση εμφανίστηκε τώρα με διπλό ιμάμη στην Ρόδο

Οι Τούρκοι που ζούνε στην Ρόδο μπήκαν στο Ραμαζάνι με θέμα ιμάμη. Το στάλσιμο στο νησί του Κομοτηναίου ιμάμη Χασάν Καρααλί από την μουφτεία Διδυμοτείχου αν και ¨δεν είχε ζητηθεί¨ στην θέση του Ξανθιώτη ιμάμη Ιλτέρ Μέτσο ο οποίος υπηρετεί εκεί 3 χρόνια, προκάλεσε διαμάχη στο νησί. Στο περιστατικό που έσκασε κατά την αρχή του μήνα του Ραμαζανιού, επενέβη η εισαγγελία και η αστυνομία Ρόδου.

Οι Τούρκοι της Ρόδου οι οποίοι αναφέρουν πως είναι ευχαριστημένοι από τον ιμάμη που ασκεί τα καθήκοντα του εκεί, ανέφεραν πως στις 17 Ιουλίου ήρθε ο Καρααλί στο τζαμί Ιμπραήμ Πασά και είπε πως ¨Είμαι ο νόμιμος ιμάμης. Όλες τις επίσημες τελετές εγώ θα τις κάνω¨. Οι Τούρκοι της Ρόδου υποστηρίζουν πως ο Καρααλί στάλθηκε εκεί για να δημιουργήσει πρόβλημα. Το θέμα με τον ¨διορισμένο¨ και ¨εκλεγμένο¨ ιμάμη στην Ρόδο, έχει το ίδιο χαρακτήρα με το πρόβλημα του ¨διορισμένου¨ και ¨εκλεγμένου¨ μουφτή που διαρκεί στην Δυτική Θράκη από το 1985 μέχρι τις μέρες μας.

Τα άτομα που αποτελούνε τη διοίκηση βακουφίων Ρόδου –διορισμένα από την χούντα των Συνταγματαρχών του 1967- έδωσαν το κλειδί του μοναδικού ανοιχτού τζαμιού στην Ρόδο Ιμπραήμ-Τζαμί στον Καρααλί, ασκώντας έτσι πίεση στην κοινότητα να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση.

Οι μουσουλμάνοι της Ρόδου σύντομα συγκέντρωσαν 750 υπογραφές ζητώντας να τους δοθεί το κλειδί, όπως και αναφέροντας πως το τζαμί δεν πρέπει να είναι ανοιχτό μόνο για τις προσευχές σε Παρασκευή, γιορτές και για τα μεσημεριανά ναμάζια, αλλά όλη την μέρα. Αλλά η βακουφική διοίκηση απέρριψε το αίτημα αυτό. Το γεγονός πως το τζαμί γενικά είναι κλειστό, έχει προκαλέσει παράπονα πως στερεί τους τουρίστες που έρχονται στο νησί την δυνατότητα να προσευχηθούν.

Στο μεταξύ μετά την κρίση με τον διορισμένο ιμάμη, ο εισαγγελέας Ρόδου κάλεσε στην εισαγγελία για ¨συμβουλές¨ το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου που αντιτίθενται στον επιβαλλόμενο ιμάμη καθώς και τον Ιλτέρ Μέτσο, τον οποίο 3 χρόνια πριν η κοινότητα τον εξουσιοδότησε ως ιμάμη και ως δάσκαλο των μαθημάτων Κορανίου. Ο εισαγγελέας Ρόδου, παρά το ότι η μουφτεία Διδυμοτείχου δεν είχε δικαίωμα διορισμού στην Ρόδο, ζήτησε να επιτραπεί στον σταλθέντα ιμάμη να ασκήσει τα καθήκοντα του, και τους συμβούλεψε λέγοντας ¨Ρυθμίστε το θέμα μεταξύ σας συζητώντας. Ο ιμάμης Χασάν Καρααλί είναι διορισμένος. Να μην διαταραχτεί η τάξη¨.

Αναφέρεται μάλιστα πως η αστυνομία της Ρόδου ήρθε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ρόδου η Αδελφότητα έγραψε τα ονόματα των μελών της διοίκησης που είναι ενάντια στον σταλμένο ιμάμη και τα παρέδωσε στην εισαγγελία. Οι Τούρκοι της Ρόδου αναφέρουν πως με ¨έκνομες¨ μεθόδους επιχειρείται η αφαίρεση του δικαιώματος τους να καθορίζουν τον θρησκευτικό τους ηγέτη, ενώ σχολιάζουν την επέμβαση της αστυνομία και του εισαγγελέα στο θέμα, ως μια τακτική απειλής και εκφοβισμού.

Έγινε γνωστό πως ο εξουσιοδοτηθείς από τους Τούρκους της Ρόδου ιμάμης Ιλτέρ Μέτσο συνεχίζει να κάνει τις προσευχές και να κηρύττει στο Ραμαζάνι όπως έκανε και πριν από αυτό, ενώ αναφέρεται πως ο ανεπιθύμητος ιμάμης συνεχίζει τις προσπάθειες του για να ασκήσει τα καθήκοντα του στο τζαμί.

Οι Τούρκοι των Δωδεκανήσων καθώς δεν έχουν εκλεγμένο ή διορισμένο μουφτή, και καθώς από νομικής πλευράς δεν υπάγονται στους διορισμένους μουφτήδες της Δυτικής Θράκης, έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον ιμάμη που θέλουν. Για αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται ως παράνομη η προσπάθεια της Ελλάδας να τοποθετήσει με το ζόρι ιμάμη σταλμένο από την μουφτεία Διδυμοτείχου. Στην Ρόδο κατοικούν περίπου 3 χιλιάδες Τούρκοι με ελληνική υπηκοότητα.

 Εφ. Μπιρλίκ 22/7/2012

Σχόλιο : Μια και ο λόγος είναι περί νομιμότητας, ο κύριος Ιλτέρ Μέτσο πως επιβιώνει οικονομικά στην Ρόδο ; Ποιός τον πληρώνει ; Δηλώνει αυτά που παίρνει ; Ή το παίζει  πως είναι ανιδιοτελώς εκεί ; Μακάρι να υπάρξει συνέχεια στον διορισμό του κυρίου Καρααλί και να αναλάβει κανονικά τα καθήκοντα του. Και προσέξτε η τουρκική επιχειρηματολογία κάνει λόγο για έλλειψη αρμοδιότητας της μουφτείας Διδυμοτείχου να στείλει εκεί ιμάμη…Αλήθεια τον Ιλτέρ Μέτσο δεν τον έστειλε ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε ; Εκείνος δηλαδή έχει αρμοδιότητα ; Όσο για τα άλλα τα περί ¨εξουσιοδότησης του Μέτσο από την κοινότητα¨ ας τα αφήσουν. Όποιος έβαλε και βάζει τα λεφτά για να βρίσκεται εκεί ο Μέτσο, αυτός είναι και εκείνος που τον ορίζει…  

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone