ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΚΑΙ …ΤΟΥΡΚΜΕΝΟΙ ΣΥΡΙΑΣ !

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ;

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ;

«Η Συρία μας αγνόησε για χρόνια» είπε ηγετικό στέλεχος των Τουρκμένων της Συρίας σε συνέντευξη του στην TRT

«Η Συρία μας αγνόησε για χρόνια» είπε ο ηγέτης των Τουρκμένων της Συρίας και απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία.

Το περιβάλλον βίας που επικρατεί στη Συρία ανάγκασε του Τουρκμένους να εγκαταλείψουν τις πόλεις, τα χωριά και τις εστίες τους όπου ζούσαν για χρόνια. Εκατοντάδες Τουρκμένοι κατέφυγαν στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των στρατευμάτων του Άσαντ.

Ο ανταποκριτής της TRT Τζουμά Γιαβούζ και ο κάμεραμαν Αλή Γκιουλέρ συναντήθηκαν με τον Γιουσούφ Μολλά , ένα από τα ηγετικά στελέχη των Τουρκμένων που ζουν στη Συρία.

«3-3,5 εκατομμύρια Τούρκοι υπάρχουν στη Συρία»

Ο Πρόεδρος της Τουρκμενικής Κοινότητας της Συρίας,Γιουσούφ Μολλά , σημείωσε τα εξής απαντώντας στις ερωτήσεις του ανταποκριτή της TRT:

«Βασιζόμενοι σε παλιές απογραφές πληθυσμού και κάποιες στατιστικές πληροφορίες και μελέτες μπορούμε να πούμε στο περίπου ότι υπάρχουν 3-3,5 εκατομμύρια Τουρκμένοι στη Συρία . Το τουρκμενικό στοιχείο είναι έντονο σε πόλεις όπως το Χαλέπι, η Λαττάκεια, η Χάμα, η Χομς, η Δαμασκός και το Κουνέιτρα.»

«Μας αγνόησε το καθεστώς Άσαντ»

Ο Γιουσούφ Μολλά υπογράμμισε ότι το καθεστώς Άσαντ αγνόησε για χρόνια τους Τουρκμένους που αποτελούν τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της Συρίας και πρόσθεσε:

«Απαγορεύεται να μιλάς τουρκικά, απαγορεύεται η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας, ο τουρκικός τύπος, τα τουρκικά κανάλια, οι εφημερίδες και τα βιβλία, όλα απαγορεύονται. Ασκούν κάθε είδους κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές πιέσεις για να αφομοιώσουν τους Τούρκους. Οι Τουρκομάνοι δεν μπορούν να αναλάβουν ανώτατα αξιώματα στη Συρία. Δεν πιστεύω στην ειλικρίνεια αυτού του καθεστώτος, το ίδιο και η πλειοψηφία του συριακού λαού».

«Οδεύουν προς την ενότητα»

Οι Τουρκμένοι που ζητούν ένα δημοκρατικό καθεστώς στη χώρα καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να εισακουστεί η φωνή τους στις διεθνείς πλατφόρμες.

Ο  Γιουσούφ Μολλά αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε τα παρακάτω:

«Δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος των Τουρκμένων στο προσωρινό συμβούλιο της Συρίας. Οι Τουρκμένοι απουσιάζουν από το τραπέζι και την πολιτική παρά το γεγονός ότι αποτελούν την πλειοψηφία στις πλατείες και στο πεδίο. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την οργάνωση μας των Τουρκμένων της Συρίας για να γίνουμε η φωνή αυτής της σιωπηλής μάζας».

«Ζητούν την υποστήριξη της Τουρκίας»

Οι Τουρκμένοι που ίδρυσαν την συγκεκριμένη οργάνωση περιμένουν την στήριξη των αδελφών τους στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Γιουσούφ Μολλά ανέφερε τα ακόλουθα:

«Οι Τουρκμένοι της Συρίας είναι ντόπιοι εκείνης της περιοχής αλλά φυσικά θεωρούν την Τουρκία αδελφό, μια πατρίδα με την οποία έχουν δεσμούς αίματος. Χρειαζόμαστε μια στήριξη πολιτική για να εισακουστεί το όνομα των Τουρκμένων, για να εισακουστούν τα αιτήματα των Τουρκμένων, για να εξηγήσουμε σε όλους τα προβλήματα τους».

TRT- 14/7/2012