ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

Στρατιωτική συμμαχία με τον ηγέτη με τα ματωμένα χέρια

Η Τουρκία ξεκίνησε μια διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία με τον καταζητούμενο για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου πρόεδρο του Σουδάν Ομέρ Ελ Μπεσίρ..

Μετά από την έγκριση της ¨Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Σουδάν σε εκπαιδευτικό, τεχνικό και επιστημονικό πεδίο¨ ο σχετικός νόμος πέρασε και από την βουλή παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Η Τουρκία υπέγραψε 17 άρθρα στα οποία αναφέρεται πως θα εκπαιδεύσει τον στρατό του καταζητούμενου για σφαγές δικτάτορα Ομέρ Ελ Μπεσίρ, και θα εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό και τα στρατιωτικά του οχήματα.

……………………

Κάθε είδους στρατιωτική συνεργασία

 Η στρατιωτική συμφωνία αποσκοπεί στην αμοιβαία συνεργασία σε τομείς στρατιωτικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και αμυντικής βιομηχανίας, και με βάση τα 17 άρθρα της συμφωνίας τα επίπεδα συνεργασίας των δύο πλευρών θα είναι τα εξής :

Συνεργασία στην στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση,

Συνεργασία και επαφές των εκπαιδευτικών φορέων,

Συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία,

Συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων,

Συνεργασία στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, στον εξοπλισμό και την δομή των στρατιωτικών μονάδων και στην διοίκηση προσωπικού,

Συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών,

Συνεργασία στις μεταφορές και στα συστήματα μεταφοράς,

Συνεργασία στις υπηρεσίες υγείας και στις ιατρικές υπηρεσίες,

Συνεργασία σε στρατιωτική ιστορία, στρατιωτικά αρχεία, στρατιωτικές εκδόσεις και σχετικά μουσεία,

Συνεργασία σε συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών,

Συνεργασία σε επιχειρήσεις διαφύλαξης της ειρήνης,

Συνεργασία στην στρατιωτική νομοθεσία,

Συνεργασία σε χαρτογράφηση, υδρογραφία και στρατιωτική γεωγραφία,

Συνεργασία σε θέματα επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών,

Ανταλλαγή προσωπικού με σκοπό την κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη,

Κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και άλλες που θα καθοριστούν από τις δύο πλευρές.

Το Γενικό Επιτελείο υπέγραψε

Από την πλευρά της Άγκυρας ως αρμόδιος φορέας υπέγραψε το Γενικό Επιτελείο μέσω του υπεύθυνου Αρχών και Σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Μ. Εμίν Αλπμάν και από την σουδανική κυβέρνηση ο διευθυντής διεθνών σχέσεων του υπουργείου Άμυνας στρατηγός Μαγκζούμπ Ραχάμα Ελ Μπαντάουι.

Θα γίνουμε εταίροι στην σφαγή

Κατά την συζήτηση στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων στην βουλή, τα μέλη του CHP και του BDP εναντιώθηκαν στον νόμο λέγοντας πως ¨θα γίνουμε εταίροι στην σφαγή¨.

………………….

Όταν ο πρωθυπουργός Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς γίνεται από την μια να λέει στους Ισραηλινούς ¨Εσείς ξέρετε να σκοτώνετε¨ και από την άλλη να καλεί τον Ελ Μπεσίρ, υποστήριξε πως στο Σουδάν δεν έγινε γενοκτονία και συνέχισε λέγοντας :

¨Είμαι ένας πρωθυπουργός που πήγα προσωπικά στο Νταρφούρ και ηγούμαι σε βήματα για την βελτίωση της κατάστασης. Άραγε από τους ηγέτες που μιλάν για το Σουδάν, πόσοι εξ αυτών έχουν πάει εκεί ; Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την Γάζα με το Νταρφούρ. Στην Γάζα σκοτώθηκαν 1500 άτομα. Στο Νταρφούρ ακόμη και αν γίνει κάτι τέτοιο θα το παρακολουθήσουμε μέχρι το τέλος. Εγώ για αυτό το θέμα δεν μπορώ να μιλήσω άνετα με τον Νετανιάχου, αλλά με τον Ομέρ Ελ Μπεσίρ μπορώ. Μπορώ να του πω ¨Αυτό που κάνατε είναι λάθος¨. Ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να κάνει γενοκτονία. Και αν υπάρχει κάτι τέτοιο, μπορούμε άνετα να το πούμε. Μπορούμε να πούμε ¨Δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, δεν έχεις το δικαίωμα¨.

Εφ. Ταράφ 3/7/2012