ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

Απόφαση 4 δις $ στην κρίσιμη σύνοδο

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η σύνοδος που έγινε στο νέο κτίριο της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών κράτησε περίπου 4 ώρες. Εκτός από τον πρωθυπουργό Ερντογάν, μετείχαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νετζντέτ Οζέλ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Μουράντ Μπαγιάρ και οι αρχηγοί των Όπλων. Στην σύνοδο εξετάσθηκαν οι εργασίες σχετικά με την αγορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Μετά την σύνοδο ανακοινώθηκε πως λήφθηκε απόφαση να αναβληθεί ο διαγωνισμός για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς-αξίας περίπου 4 δις $.

Με βάση την απόφαση που λήφθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, και αφορά το σχέδιο πυραυλικής αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, η Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών θα συνεχίσει τις επαφές της με τις υποψήφιες εταιρίες ώστε να βελτιωθούν οι προτάσεις τους, και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα αυτών των επαφών στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας.

Μετα την σύνοδο δημοσιεύτηκε ανακοίνωση με την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται φαίνεται πως δόθηκε η αρμοδιότητα υπογραφής συμφώνου με ανάδοχες εταιρίες στην Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, όσον αφορά σχέδια για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους.

………………….

Στην σύνοδο αποφασίστηκε επίσης για να μπορέσει να επωφεληθεί η Τουρκία ακόμη περισσότερο από το διάστημα, να ιδρυθεί κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων. Ληφθησαν οι εξής αποφάσεις :

¨Να αρχίσουν συνομιλίες με την εταιρία TUSAŞ σχετικά με τις προεργασίες για το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα ΑΝΚΑ της έκδοσης με κινητήρα Turbo-Prop που έχει μεγαλύτερο βεληνεκές και δυνατότητα μεγαλύτερου φόρτου. Έναρξη διαπραγματεύσεων με την Μηχανική Αμυντικών Τεχνολογιών και την Ticaret A.Ş σχετικά με το σχεδιασμό πολεμικών πλοίων υποστήριξης-εφοδιασμού. Έναρξη διαπραγματεύσεων με την İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi και την Ticaret A.Ş για τον σχέδιο εκσυγχρονισμού των σκαφών SAR-33 του Λιμενικού. Έναρξη διαπραγματεύσεων με την HAVELSAN και την Ticaret A.Ş για το σχέδιο εξομοιωτή υποβρυχίου. Έναρξη διαπραγματεύσεων με την ASELSAN και την Ticaret A.Ş. για την ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου για τις φρεγάτες τάξης Γιαβούζ. Επίσης στην σύνοδο –στην κατεύθυνση των αναγκών των ΤΕΔ- αποφασίστηκε η συνεργασία με αμυντικούς φορείς και πανεπιστήμια σχετικά με την ανάπτυξη υποσυστημάτων και υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην προμήθεια όπλων, συστημάτων και πλατφορμών από το εσωτερικό.

…………

Δόθηκε επίσης στην Διεύθυνση αρμοδιότητα στησίματος ενός συστήματος κινήτρων και πιστώσεων με σκοπό την ενίσχυση των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών και την βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αποφασίστηκε η έναρξη δραστηριοτήτων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων των ειδικών δυνάμεων, τον εκσυγχρονισμό των CN-235, και την προμήθεια πλοίου υποστήριξης.

Εφ. Μιλλιέτ 17/7/2012

Σχόλιο : Τζάμπα σχεδιάζουν, θα έρθει ο Τσίπρας και θα τους πείσει –λέει- να κάνουμε αμοιβαία μείωση εξοπλισμών !

Και μετά θα ξυπνήσει….