ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΧΜΕΤ ΣΑΔΙΚ

Τιμήθηκε με τελετές η 17η επέτειος θανάτου του Αχμέτ Σαδίκ

 

Τιμήθηκε με τελετές η 17η επέτειος θανάτου του ιδρυτή του κόμματος DEB, πρώην ανεξάρτητου βουλευτή και ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης Αχμέτ Σαδίκ. Στην φετινή τελετή εκτός από την Δυτικής Θράκη μετείχαν και καλεσμένοι από την Τουρκία. Οι φετινές εκδηλώσεις οργανώθηκαν από το κόμμα DEB . Το μνημόσυνο στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ στις 24/7/2012 στο νεκροταφείο Καφετζί, άρχισε στις 17.30. Στις ομιλίες που έγιναν τονίστηκε ο αγώνας που έδωσε ο Αχμέτ Σαδίκ και ο δίκαιος αγώνας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Στο μνημόσυνο για τον Αχμέτ Σαδίκ έστειλαν μηνύματα οι εξής : ¨ Πρωθυπουργός Ερντογάν, πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νετζντέτ Οζέλ, υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιπρόεδροι της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και Μπεκίρ Μποζντάγ, πρόεδρος της τουρκικής βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο Γενικός Διευθυντής του IRCICA Χαλίτ Ερέν, ο αντιπρόεδρος του κόμματος ΜΗΡ Φαρούκ Μπαλ, ο Τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης Τουγρούλ Μπιλτεκίν, ο δήμαρχος του Οσμάνγκαζί-Προύσσας Μουσταφά Ντουντάρ, ο δήμαρχος του Τεκίρνταγ Αντέμ Νταλγκίτς, ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ, ο νομάρχης Ικονίου Νεζίχ Ντογάν, ο νομάρχης Νίγδης Αλίμ Μπαρούτ, ο νομάρχης του Αρνταχάν Μουσταφά Τεκμέν, ο νομάρχης Προύσσας Σεμπαχατίν Χαρπούτ, ο νομάρχης Ριζούντας Χακάν Μπουράκ Ουζ, ο νομάρχης του Χατάι Τζελαλετίν Λεκεσίζ, ο νομάρχης του Τσάνκιρι Βαχντετίν Οζτζάν, ο υπουργός Παιδείας Ομέρ Ντιντζέρ, ο υπουργός Ανάπτυξης Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ο πρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Χαλίτ Χαμπίμπογλου, ο βουλευτής Ανδριανούπολης του ΑΚΠ Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο πρόεδρος του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

 

Μετά από τα αναγνωσθέντα μηνύματα η κόρη του Αχμέτ Σαδίκ η Φουντά Αχμέτ προκάλεσε συγκίνηση με το ποίημα που διάβασε που ήταν αφιερωμένο στον μπαμπά της.

Στο μνημόσυνο για τον Αχμέτ Σαδίκ Μετείχαν ο ρπόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, οι υποπρόξενοι Αντνάν Οζτούρκ, Μπερίν Οκούρ, Γκιουρλέρ Γκιουρσόι, και Ουφούκ Γκιοζαϊντίν, οι βουλευτές του ΑΚΠ Χακάν Τσαβούσογλου και Κιοκσάλ Τοπτάν, ο βουλευτής Ανδριανούπολης του CHP Κεμάλ Ντεγιρμέντερελί, ο πρόεδρος του κόμματος ΒΒΡ Μουσταφά Ντεστιτζί, ο πρόεδρος του B.T.T.D.D. Μπουρχανετίν Χακγκιουντέρ, ο πρόεδρος του οργανωτικού του B.T.T.D.D. Αχμέτ Κοτς, ο πρόεδρος του παραρτήματος Σμύρνης Αϊντίν Οζτζάν, ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεσάνης Ισμαήλ Μπεϊλί, ο δήμαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Καραγκιόζ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο υπέυθυνος του DEB-Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μειονότητας Σαππών και τευτόχρονα επικεφαλής του τομέα γυναικών του DEB Νετσλά Τσαβούς, ο διευθυντής της τράπεζας Ζιραάτ-Κομοτηνής Τσαγρί Ιζμιρλίογλου και ο διευθυντής της Ζιραάτ Ξάνθης Ομέρ Τσαγί, ο ρπόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Θράκης Χουσείν Εσάτ, μέλη συλλόγων και πολύς κόσμος από την μειονότητα.

Πρόεδρος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς

Ο πρόεδρος στην ομιλία του ανέφερε πως ο Σαδίκ Αχμέτ υπήρξε ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, πως θυσίασε την ζωή του για να ζει ανθρώπινα αυτή η κοινότητα και ότι είναι πολύ σημαντικό να τον τιμούμε και να τον αντιλαμβανόμαστε. Ο Αλή Τσαβούς αναφέρεται πως ο τιμημένος αγώνας του ακόμη συνεχίζεται και ολοκλήρωσε λέγοντας πως ¨Ζητάμε να ζούμε σε αυτή την χώρα ανθρώπινα με φιλία και ειρήνη¨.

Μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ : Εχθροί και φίλοι είδαν πως παρά το ότι πέρασαν 17 χρόνια, η αγάπη αυτή δεν σβήνει¨

Ο μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ είπε τα εξής : ¨ Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για το ότι σε αυτή την ζεστή μέρα, κατά την 17η επέτειο θανάτου του συντρόφου μου στην φυλακή και συναγωνιστή Αχμέτ Σαδίκ ήρθατε στον τάφο του, Σήμερα με συγκίνησε ιδιαίτερα το να βλέπω πόσο πιστός και ειλικρινής είναι ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης. Εχθροί και φίλοι είδαν πως παρά το ότι πέρασαν 17 χρόνια, η αγάπη αυτή δεν σβήνει, Σας ευχαριστώ και πάλι όλους¨.

Πρόεδρος της Συμβουλευτικής-δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή

¨Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον υπερασπιστή του δίκαιου αγώνα της Τουρκομουσουλμανικής  κοινότητας Δυτικής Θράκης.

………………….

Εφ. Μπιρλίκ 25/7/2012