ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΡΟΔΟΥ ΣΕ ΜΜΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τούρκοι που ζούνε στην Ρόδο της Ελλάδας, εισήλθαν στο Ραμαζάνι με θέμα ¨ιμάμη¨

Στο περιστατικό που έσκασε στην αρχή του μήνα του Ραμαζανιού, επενέβησαν η εισαγγελία και η αστυνομία.

Αιτία διαμάχης αποτέλεσε για τους Τουρκομουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Ρόδου, ο διορισμός –αν και δεν είχε ζητηθεί- από την μουφτεία Διδυμοτείχου του ιμάμη Χασάν Καραχότζα στο τζαμί Ιμπραήμ Πασά (1531), στην θέση του επί τρία χρόνια υπηρετούντος εκεί Ιλτέρ Μέτσο. Οι Ροδίτες μουσουλμάνοι λένε πως είναι ευχαριστημένοι από τον ιμάμη που ασκεί εκεί τα καθήκοντα του και ότι στις 17 Ιουλίου, ο Καραχότζα ήρθε στι τζαμί Ιμπραήμ Πασά και είπε πως ¨Είμαι ο νόμιμος ιμάμης. Εγώ θα τελώ όλες τις επίσημες πράξεις¨. Οι Τούρκοι της Ρόδου υποστηρίζουν πως ο Καραχότζα στάλθηκε εκεί για να προκαλέσει πρόβλημα. Το θέμα με τον ¨διορισμένο¨ και ¨εκλεγμένο¨ ιμάμη που έσκασε στην Ρόδο κατά το Ραμαζάνι, αποτελεί μια συνέχεια του θέματος με τους ¨διορισμένους¨ και ¨εκλεγμένους¨ μουφτήδες που άρχισε το 1985 στην Δυτική Θράκη και συνεχίζεται έως στις μέρες μας. 

Ανακοινώθηκε μάλιστα πως τα άτομα που ανέλαβαν την διοίκηση των βαουφίων Ρόδου την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών το 1967, έδωσαν το κλειδί του τζαμιού στον Καραχότζα, ασκώντας έτσι πίεση στην κοινότητα να αποδεχτεί αυτήν την κατάσταση.

Οι μουσουλμάνοι της Ρόδου ρπιν από μικρό διάστημα είχαν συγκεντρώσει 750 υπογραφές ζητώντας να τους δοθεί το κλειδί του τζαμιού στους ίδιους, και λέγοντας πως το τζαμί δεν πρέπει να είναι ανοιχτό μόνο Παρασκευή, γιορτές και στις μεσημεριανές προσευχές αλλά όλη την μέρα. Αλλά η βακουφική επιτροπή απέρριψε αυτό το αίτημα. Το γεγονός πως το τζαμί γενικά είναι κλειστό αποτελεί αιτία παραπόνων από τουρίστες που στερούνται της δυνατότητας να προσευχηθούν εκεί.

Στο μεταξύ μετά την κρίση με τον διορισμένο ιμάμη, ο εισαγγελέας Ρόδου κάλεσε στην εισαγγελία για ¨συμβουλές¨ το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου που αντιτίθενται στον επιβαλλόμενο ιμάμη καθώς και τον Ιλτέρ Μέτσο, τον οποίο 3 χρόνια πριν η κοινότητα τον εξουσιοδότησε ως ιμάμη και ως δάσκαλο των μαθημάτων Κορανίου. Ο εισαγγελέας Ρόδου, παρά το ότι η μουφτεία Διδυμοτείχου δεν είχε δικαίωμα διορισμού στην Ρόδο, ζήτησε να επιτραπεί στον σταλθέντα ιμάμη να ασκήσει τα καθήκοντα του, και τους συμβούλεψε λέγοντας ¨Ρυθμίστε το θέμα μεταξύ σας συζητώντας. Ο ιμάμης Χασάν Καραχότζα είναι διορισμένος. Να μην διαταραχτεί η τάξη¨.

Αναφέρεται μάλιστα πως η αστυνομία της Ρόδου ήρθε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ρόδου η Αδελφότητα έγραψε τα ονόματα των μελών της διοίκησης που είναι ενάντια στον σταλμένο ιμάμη και τα παρέδωσε στην εισαγγελία. Οι Τούρκοι της Ρόδου αναφέρουν πως με ¨έκνομες¨ μεθόδους επιχειρείται η αφαίρεση του δικαιώματος τους να καθορίζουν τον θρησκευτικό τους ηγέτη, ενώ σχολιάζουν την επέμβαση της αστυνομία και του εισαγγελέα στο θέμα, ως μια τακτική απειλής και εκφοβισμού.

Έγινε γνωστό πως ο εξουσιοδοτηθείς από τους Τούρκους της Ρόδου ιμάμης Ιλτέρ Μέτσο συνεχίζει να κάνει τις προσευχές και να κηρύττει στο Ραμαζάνι όπως έκανε και πριν από αυτό, ενώ αναφέρεται πως ο ανεπιθύμητος ιμάμης συνεχίζει τις προσπάθειες του για να ασκήσει τα καθήκοντα του στο τζαμί.

Οι Τούρκοι των Δωδεκανήσων καθώς δεν έχουν εκλεγμένο ή διορισμένο μουφτή, και καθώς από νομικής πλευράς δεν υπάγονται στους διορισμένους μουφτήδες της Δυτικής Θράκης, έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον ιμάμη που θέλουν. Για αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται ως παράνομη η προσπάθεια της Ελλάδας να τοποθετήσει με το ζόρι ιμάμη σταλμένο από την μουφτεία Διδυμοτείχου. Στην Ρόδο κατοικούν περίπου 3 χιλιάδες Τούρκοι με ελληνική υπηκοότητα.

 Sondakika.com 22/7/2012

Σχόλιο : Αυτό που βλέπουμε στην Ρόδο, ουσιαστικά είναι η μετάσταση ενός κακοήθους όγκου που αναπτύχθηκε στην Θράκη και τώρα επεκτείνεται. Σήμερα στην Ρόδο, αύριο Θεσσαλονίκη και πάει λέγοντας… Έτσι είναι αν είσαι αδιάφορος για τα εθνικά θέματα, οι πράκτορες αλωνίζουν. Και εσύ συνέχισε την πτήση σου στα ροζ συννεφάκια της πολιπολιτισμικότητας…

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone