ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ, ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΥΣ ;

Oι Τουρκομουσουλμάνοι της Ρόδου στο νέο κτίριο του συλλόγου τους

 

Οι Τουρκομουσουλμάνοι της Ρόδου βιώνουν την χαρά να έχουν ένα νέο κτίριο για τον σύλλογο τους όπου θα μπορέσουν να διδάξουν στα παιδιά τους τον πολιτισμό, την γλώσσα και την θρησκεία τους. Στα εγκαίνια του μοντέρνου νέου κτιρίου του συλλόγου που βρίσκεται 200 μέτρα από το κέντρο της Ρόδου, παραβρέθηκαν 600 Τούρκοι της Ρόδου-Έλληνες πολίτες.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ρόδο Κερίμ Ουράς, βουλευτές των Δωδεκανήσων, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και Ροδίτες που κατοικούνε στην Τουρκία. Οι Τούρκοι-Έλληνες πολίτες της Ρόδου απέκτησαν έναν σημαντικό χώρο για να μπορέσουν να κρατήσουν πια άνετα την κουλτούρα και τα έθιμα τους. Με τελετή έγιναν χτες το βράδυ, τα εγκαίνια του νέου χώρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου Αδερφοσύνη, που ιδρύθηκε το 2000. Στα ενθουσιώδη εγκαίνια μετείχαν 600 Τούρκοι της Ρόδου.

………

Μετά από τα εγκαίνια και τις ομιλίες το τμήμα παραδοσιακών χορών του συλλόγου, χόρεψε διάφορους χορούς. Στους μετέχοντες προσφέρθηκαν φαγητά και ποτά.

¨Τα εγκαίνια αυτά είναι ένα ορόσημο¨

Κατά την ομιλία που έκανε στα εγκαίνια ο πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του επ΄ευκαιρία των εγκαινίων για την μεταφορά του συλλόγου σε έναν νέο μοντέρνο χώρο. Ο Ουράς ανέφερε πως ¨Πιστεύω πως τα εγκαίνια αυτά είναι ένα ορόσημο¨ και ευχαρίστησε όλους όσους μόχθησαν για τα εγκαίνια, με πρώτη την διοίκηση του συλλόγου, τους πολίτες και τον Αϊντίν Ιλχάν Ντουρουσόϊ -πρόξενο Ρόδου της T.C. Ο Ουράς δήλωσε πως ελπίζει ότι ο σύλλογος θα είναι όχι μόνο για τους Ροδίτες αλλά και για τους τουρίστες που θα έρχονται από την Τουρκία ένας χώρος ανακούφισης.

Ο Ουράς περιέγραψε την περηφάνια που αισθάνθηκε για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά στην Ρόδο και είπε πως συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου. Ο Ουράς είπε πως αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα Δωδεκάνησα, το Μπόντρουμ και την Μαρμαρίδα.

……………….

Ο Ουράς επικεντρώθηκε στην αύξηση των δρομολογίων των πλοίων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι έμαθε πως βρέθηκαν πόροι ύψους 1 εκ. ευρώ για την επισκευή του εν μέρει γκρεμισμένου τζαμιού Ρετζέπ Πασά.

Ο πρέσβης στην Αθήνα Ουράς είπε πως τα συνεχιζόμενα ανοίγματα της Τουρκίας προς την μειονότητα των Ρωμιών, όπως η παράδοση περιουσιών, έχουν θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Ο ουράς ανέφερε πως ένα ωραίο δείγμα για αυτό είναι το νέο κτίριο του συλλόγου που εγκαινιάστηκε, και χρησιμοποίησε την φράση ¨ ¨Τα εγκαίνια αυτά είναι ένα ορόσημο¨

¨Θα είναι σημείο ενότητας και αλληλεγγύης¨

Ο πρόξενος Ρόδου Αϊντίν Ιλχάν Ντουρουσόι ο οποίος σύντομα θα αποχωρήσει από το νησί, ανέφερε πως παρευρίσκονται στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του συλλόγου, κάτι που είναι είπε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ο Ντουρουσόι είπε πως ο σύλλογος θα έχει πολύ σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες και δήλωσε πως ¨Εδώ θα είναι σημείο ενότητας, ομοψυχίας και αλληλεγγύης¨.

¨Από τώρα και μετά είναι πολύ σημαντική η στήριξη¨

Ο Μεχμέτ Ζαμανάκης πρόεδρος του συλλόγου, στην δήλωση που έκανε προς το πρακτορείο ειδήσεων Τζιχάν ανέφερε πως αγωνίστηκαν για να ξεπεράσουν κάποιες δυσκολίες που προέκυψαν στο στάδιο της προετοιμασίας του νέου κτιρίου του συλλόγου και ότι διήνυσαν μεγάλη απόσταση. Ο Ζαμανάκης δήλωσε πως ευχαριστεί μέσα από την καρδιά του τους Τουρκομουσουλμάνους της Ρόδου για τις δωρεές τους και την υλική και ηθική στήριξη που παρείχαν. Ο πρόεδρος Ζαμανάκης σχολίασε πως πλέον από τώρα και πέρα ο σύλλογος θα λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις διάφορες δραστηριότητες του συλλόγου, και κάλεσε τους μουσουλμάνους της Ρόδου να μετάσχουν στις εκδηλώσεις και να στηρίξουν τις εργασίες του συλλόγου. Ο Ζαμανάκης ανέφερε πως σύντομα θα αρχίσουν τα μαθήματα παραδοσιακών χορών από έναν δάσκαλο παραδοσιακών χορών και έδωσε το καλό νέο πως θα οργανώσουν μια μεγάλη επίδειξη για το Μπαϊράμι.

¨Δύο κοινότητες, αδέρφια είμαστε¨

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας ανέφερε πως παρακολουθεί και στηρίζει από το 2000 τις δραστηριότητες του συλλόγου, και εξέφρασε την χαρά του για την μεταφορά του συλλόγου στα νέα του γραφεία. Ο Κόνσολας ανέφερε πως από τώρα και μετά ο σύλλογος θα πετύχει πολλές εκδηλώσεις και ο ίδιος θα τους στηρίξει σε αυτό. Ο βουλευτής Κόνσολας ανέφερε πως πάντοτε ζούσε μαζί με τους μουσουλμάνους, έχοντας μαζί τους μια ειλικρινή σχέση, και εστίασε στην αδερφοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων που στηρίζεται σε μακρό ιστορικό παρελθόν.

Οι αξίες σας θα μεταδοθούνε από γενιά σε γενιά¨

Η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη εξέφρασε την ικανοποίηση για την παρουσία της στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του συλλόγου και είπε : ¨Λέω ένα μεγάλο μπράβο στο Δ.Σ. που πέτυχε κάτι τέτοιο¨. Η Ιατρίδη ανέφερε πως ο σύλλογος πραγματοποιεί με επιτυχία τις δραστηριότητες του και ότι μέσω αυτής της οδού, οι πολιτιστικές αξίες θα μεταδοθούν από γενιά σε γενιά.

Ο ιμάμης του τζαμιού Ιμπραήμ Πασά Ιλτέρ Μέτσο δήλωσε :Ευχαριστώ όλους, με πρώτο το Δ.Σ. για την ηθική και υλική τους στήριξη ώστε να περάσει ο σύλλογος στο νέο του κτίριο, κι εύχομαι ο Αλλάχ να τους βοηθά. Ελπίζω πως ο σύλλογος θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο¨. Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι ο σύλλογος θα προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες προς τις εθνικές και ηθικές αξίες, τον πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις.

………………….

www.haberimport.com 16/7/2012

Σχόλιο : Άλλο ένα μέτωπο ανοίγει η Τουρκία σε βάρος της χώρας μας. Τώρα δεν θα είναι μόνο οι ευρωπαϊκές εκθέσεις για την τουρκική μειονότητα της Ρόδου αλλά και η οργανωμένη επιτόπια προπαγάνδα που ήδη μιλάει για τις 2 κοινότητες, για την ανάπτυξη της τούρκικης κουλτούρας κτλ. Ό,τι ζήσαμε στη Θράκη, μείον την αριθμητική ισορροπία. Άραγε υπάρχει κάποιος στο γελοίο αυτό κρατίδιο που να ασχολείται με τη νέα πληγή που ολοένα και διευρύνεται ή όλοι χαίρονται για την …πολιτιστική ποικιλία;

Σκεφθείτε απλά τι θα έκανε η Τουρκία αν πήγαινε ο πρέσβης μας στην Άγκυρα να στήσει σύλλογο στους ελληνόφωνους μουσουλμάνους του Πόντου…