ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, συνέχισε στην περιοχή της Ξάνθης τις επισκέψεις γνωριμίας και εθιμοτυπίας

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Οσμάν Ιλχάν Σενέρ συνεχίζει τις εθιμοτυπικές επισκέψεις. Στα πλαίσια αυτών των επισκέψεων ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ στις 16/7/2012 πέρασε στον νομό Ξάνθης όπου έκανε μια σειρά από επισκέψεις. Πρώτα πήγε στην τράπεζα T.C. Ziraat όπου έγινε δεκτός στην είσοδο της τράπεζας από τον διευθυντή Ομέρ Τσαγί. Έπειτα ο διευθυντής Ομέρ Τσαγί, ενημέρωσε τον πρόξενο Ιλχάν Σενέρ για τις εργασίες της τράπεζας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη.

Ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ ευχήθηκε οι επιτυχίες της τράπεζας να έχουν συνέχεια. Ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ στο δεύτερο στάδιο της επίσκεψης του επισκέφτηκε την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Στην συνάντηση που έγινε στην αίθουσα του συλλόγου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Καρά, ο αντιπρόεδρος Ιμπράημ Ιμπραήμ και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στην ομιλία που έκανε ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Καρά είπε : ¨ Βιώνουμε την τιμή και περηφάνια να φιλοξενούμε εδώ τον πρόξενο Ιλχάν Σενέρ που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα. Είμαστε σίγουροι πως στον δίκαιο αγώνα μας όπως μας στήριξαν και οι πριν από αυτόν, έτσι θα μας στηρίξει και αυτός¨.

¨Είστε Έλληνες πολίτες. Την επίλυση των θεμάτων σας θα την αναζητήσετε κατά προτεραιότητα στην Αθήνα, η Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα σας¨

Ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ στην ομιλία του είπε πως εδώ έχει έρθει πολλές φορές, και έτσι δεν πρόκειται για επίσκεψη γνωριμίας αλλά για εθιμοτυπική. Ο κύριος Ιλχάν Σενέρ ανέφερε πως έχει έρθει εδώ στα πλαίσια των καθηκόντων του μετά από το 1994, και μετά παρέθεσε στην ομιλία του τα μέρη στα οποία υπηρέτησε :

¨ Το 1997 μπήκα στ υπουργείο Εξωτερικών. Για δύο χρόνια υπηρέτησα σε ισλαμικές χώρες. Αργότερα ο πρώτος μου διορισμός ήταν στα Σκόπια, από εκεί πέρασα στο προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου υπηρέτησα σαν υποπρόξενος για 3 χρόνια. Αργότερα υπηρέτησα στο Αφγανιστάν. Στο Αφγανιστάν ήμουν ο υπεύθυνος υπάλληλος για τις μειονότητες των Τουρκμένων και των Ουζμπέκων στην χώρα. Τα τελευταία 4 χρόνια υπηρέτησα ως ακόλουθος στην πρεσβεία στην Αθήνα, και τώρα πλέον ως πρόξενος στην Κομοτηνή.

Εσείς εδώ διεξάγετε έναν πολύ περήφανο νομικό αγώνα. Ο αδερφός μας ο Αχμέτ ξέρει καλά αυτά τα θέματα, συνεχίστε να τον στηρίζετε σε αυτόν τον νομικό αγώνα. Μάκάρι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Εγώ στις συναντήσεις μου με τους Έλληνες φίλους μιλάω πολύ ανοιχτά. Και σε εσάς μιλάω πολύ ανοιχτά. Είστε Έλληνες πολίτες. Την επίλυση των θεμάτων σας θα την αναζητήσετε κατά προτεραιότητα στην Αθήνα. Έπειτα είστε και πολίτες της Ε.Ε. Φυσικά και θα αναζητήσετε λύσεις εντός της Ε.Ε. Η Τουρκία φυσικά και θα είναι πάντα δίπλα σας. Στα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας. Τώρα λέγεται πως σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάννης υπάρχει αμοιβαιότητα, αλλά η συνθήκη αυτή καθορίζει τις υποχρεώσεις απέναντι στις μειονότητες Ελλάδας και Τουρκίας που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Είναι αναλογικές υποχρεώσεις. Εμείς ως Τουρκία στο θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών μας Ορθόδοξων Ρωμιών, κάνουμε κάθε είδους βήμα χωρίς να περιμένουμε καμμία αμοιβαιότητα. Σήμερα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος μπορεί να λειτουργήσει σε κάθε περιοχή της Τουρκίας. Είπαν πως ¨δεν μου έμεινε κλήρος¨. Δίνουμε την τουρκική υπηκοότητα σε ξένους θρησκευτικούς ηγέτες που υπέβαλαν αίτημα στην Ιερά Σύνοδο. Αποδίδουμε τις κατασχεθείσες βακουφικές περιουσίες. Στα μειονοτικά σχολεία δεν έχουμε κανένα περιορισμό. Παλιότερα ακούγοντας τον όρο ¨οικουμενικός¨ ανατριχιάζαμε. Το 2010 ένας Έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό μας ένα ερώτημα. ¨Σας προκαλεί ανησυχία ο όρος ¨Οικουμενικός¨ μπροστά από το ¨Πατριάρχης¨ ; Ο πρωθυπουργός μας απάντησε ως εξής : ¨ Όχι. Εφόσον δεν προκαλούσε ανησυχία στους προγόνους μου δεν προκαλεί και σε μένα. Εμείς και σε αυτό το θέμα προβήκαμε σε μια σημαντική αλλαγή. Το βλέπουμε ως εσωτερικό θέμα του Ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε αν το πατριαρχείο είναι ή όχι οικουμενικό. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση της Επιτροπής της Βενετίας. Κανείς δεν μπορεί να πει στην Τουρκία πως ¨Είστε υποχρεωμένοι να αποκαλείτε οικουμενικό το πατριαρχείο¨.

………………………

 Εφ. Μπιρλίκ 16/7/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone