¨ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ¨

Έκκληση για αντίσταση από τα παιδιά της Μαύρης Θάλασσας

Στο βίντεο ¨Μαύρη Θάλασσα αντιστάσου¨ που διαδίδεται γρήγορα στο δίκτυο, 24 καλλιτέχνες οι περισσότεροι εκ των οποίων καταγόμενοι από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κάνουν έκκληση για ¨αντίσταση¨. Αντίσταση στην καταστροφή της φύσης και στην κρατική βία…Ο λόγος στους δημιουργούς του τραγουδιού και του βίντεο κλιπ.

Μια εβδομάδα τώρα ένα βίντεο κλιπ γυρνάει στο δίκτυο. ¨Μαύρη Θάλασσα αντιστάσου¨. Αρχίζει με την εικόνα μιας Μαυροθαλασσίτισας γυναίκας που εξιστορεί τις στενοχώριες της, και συνεχίζει με ξεκάθαρα λόγια διαμαρτυρίας από 24 καλλιτέχνες οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Το τραγούδι κάνει έκκληση προς την περιοχή –και ουσιαστικά σε όλη την Τουρκία – για ένα είδος αντίστασης. Στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα για την καταστροφή της φύσης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και για την αστυνομική βία…

Οι πρώτοι στίχοι έρχονται από τον δημιουργό του τραγουδιού Μαυροθαλασσίτη Απόλας Λερμί, ακολουθούν οι Γιασάρ Κουρτ, Ιλκάι Άκαγια, Σεβάλ Σαμ, γκρούπ Γιορούμ, Σελτσούκ Μπαλτσί, η Καρματέ…Υπάρχουν εικόνες από τις Μαυροθαλασσίτισες γυναίκες να διαμαρτύρονται για τα υδροηλεκτρικά φράγματα, για το σχέδιο κατά μήκος της ακτής της Μαύρης θάλασσας, εικόνες από τον Μετίν Λοκουμτζού και τον Χραντ Ντινκ (σημ μεταφρ : θύμα ο 1ος χρησης δακρυγόνων και ο δεύτερος θύμα δολοφονικής επίθεσης από το τουρκικό παρακράτος), εικόνες των αδερφών Τζανάν και Ζεχρά Κουλαξίζ που πέθαναν κατά την απεργία πείνας, και του Τσαγιάν Μπιρμπέν που έχασε την ζωή του από χρήση σπρέι πιπεριού από αστυνομικό.

Το βίντεο κλιπ ανέβηκε πρώτη φορά στο Youtube στις 17 Ιουνίου και σε μια εβδομάδα το είδαν πάνω από 230 χιλιάδες άτομα.

…………………

Εφ. Ραντικάλ 29/6/2012

Σχόλιο : Πρόκειται για μια προσπάθεια να εμφανιστεί όπως ανέφεραν οι δημιουργοί του βίντεο μια εικόνα της περιοχής διαφορετικής από τον εθνικισμό για τον οποίο  είναι γνωστή. Μια εικόνα αντιπολίτευσης. Πολύ καλή δουλειά  με ωραίες εικόνες και γνώριμη (…) μουσική. 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone