ΤΟΥΡΚΟΙΦΤΑΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γεύμα ιφτάρ από την αιρετή μουφτεία Κομοτηνής

Ιμάμηδες που υπηρετούνε σε τζαμιά της Ροδόπης και μέλη διαχειριστικών επιτροπών τζαμιών, συναντήθηκαν στο ιφτάρ που παρέθεσε η αιρετή μουφτεία Κομοτηνής

Η μεγάλη συμμετοχή των ιμάμηδων και των μελών της διαχειριστικής επιτροπής στο ιφτάρ που οργανώθηκε στις 27/7/2012 στο ξενοδοχείο Chris & Eve στην Κομοτηνή, εκλαμβάνεται ως συσπείρωση τους γύρω από την αιρετή μουφτεία Κομοτηνής.

H συγκέντρωση ιμάμηδων από σχεδόν όλα τα χωριά της Ροδόπης, μετά από τις επιτυχημένες ενέργειες της αιρετής μουφτείας Κομοτηνής, φέρει μεγάλη σημασία για την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης.

Στο γεύμα ιφτάρ μετείχαν ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και η πολύτιμη σύζυγος του Νουρέλ Σενέρ, οι υποπρόξενοι Αντνάν Οζτούρκ, Γκιουρλέρ Γκιουρσόι, Ουφούκ Γκιοζαϊντίν, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο βοηθός μουφτή Κομοτηνής Φεχίμ Αχμέτ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ Αχμέτ Χατζηοσμάν και Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας Θράκης Ερτζάν Χουσείν, ο καλεσμένος από την Τουρκία θεολόγος Ιμπραήμ Ντουμάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκης Μουσταφά Καραχουσείν και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου.

Στην σημαντική ομιλία που έκανε κατά το γεύμα ιφτάρ ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι πρώτη φορά συναντώνται σε ιφτάρ ιμάμηδες και μέλη διαχειριστικών επιτροπών.

Ο Σερίφ στην ομιλία του είπε τα εξής

¨ Πολύτιμοι αδερφοί μου, εμείς ως άνθρωποι της θρησκείας, που υπηρετούμε στα 160 από τα 190 τζαμιά της Ροδόπης, με διάφορες αφορμές συναντιόμαστε αρκετές φορές τον χρόνο, γνωριζόμαστε και συνομιλούμε ο ένας με τον άλλο. Ενώ 10 χρόνια πριν γνωριζόταν μόνο οι ιμάμηδες των διπλανών χωριών, σήμερα οι θρησκευτικοί λειτουργοί συναντούνε συχνά ο ένας τον άλλο, αυξάνουν τις γνώσεις τους, ενώ γίνονται και διάφορα συνέδρια στα οποία μετέχουν. Φέτος για πρώτη φορά προστέθηκαν και οι διαχειριστικές επιτροπές σε αυτή την συγκέντρωση, και αποφασίσαμε να οργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις στις οποίες θα φέρνουμε σε επαφή και γνωριμία τα άτομα που διαφυλάττουν τα χωριά και τα τζαμιά μας στον νομό Ροδόπης, ώστε και οι διαχειριστικές επιτροπές και οι ιμάμηδες να εκτελούν καλύτερα τα καθήκοντα τους, να συναντώνται και να συζητάν μεταξύ τους. Συναντώμενοι με αφορμή το ευλογημένο Ραμαζάνι, προσθέτουμε στην ενότητα και την ομοψυχία μας και συνδεόμενοι γινόμαστε πιο ισχυροί. Αυτά έχουν μεγάλη σημασία για να παραμείνουμε όρθιοι¨.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν στην σύντομη ομιλία του ανέφερε : ¨ Πολύτιμοι φίλοι εσείς ως θρησκευτικοί λειτουργοί και μέλη των διαχειριστικών επιτροπών, είστε οι πιο πολύτιμοι άνθρωποι που κρατάνε όρθια αυτήν την κοινότητα. Εσείς είστε τα πολύτιμα αδέρφια μας που ηγείστε σε αυτή την κοινότητα, εσείς είστε που διασφαλίζετε την ισχυρή της παρουσία. Πολύτιμοι αδερφοί μου, εσείς εκτελείτε το επάγγελμα του Προφήτη. Για αυτό είστε αυτοί που ηγούνται σε αυτή την κοινότητα, είστε εσείς πολύτιμα αδέρφια μου που έχετε λόγο για το σήμερα και το αύριο αυτής της κοινότητας¨.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ ανεβαίνοντας στο βήμα είπε : Αγαπητοί καλεσμένοι, αγαπητοί επίσημοι, εύχομαι καταρχήν να είναι ευλογημένο το Ραμαζάνι σας και συγχαίρω τις διαχειριστικές επιτροπές που μας συνένωσαν σε αυτό το ιφτάρ. Συγχαίρω και τους θρησκευτικούς μας λειτουργούς. Πιστεύοντας πως δεν πρέπει να μακρηγορώ και σας καληνυχτίζω με την ευχή να μην ξεφύγετε από τον δρόμο του δικαίου.

Ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ με την σειρά του ήρθε και αυτός στο βήμα και στην χαιρετιστήρια ομιλία του, χαιρέτισε με σεβασμό τους πάντες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ενάρετο μουφτή Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ, που τους συνένωσε όλους στο γεύμα ιφτάρ.

Ο Σενέρ είπε : ¨ Ενάρετοι μουφτήδες μου, πολύτιμοι βουλευτές μου και πολύτιμοι ομογενείς μου σας χαιρετίζω όλους με σεβασμό. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον ενάρετο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ που κατά την ευλογημένη αυτή Παρασκευή μας συνένωσε σε αυτό το γεύμα ιφτάρ. Όπως ξέρετε ανέλαβα καθήκοντα πριν από 3 εβδομάδες. Αλλά η Δυτική Θράκη δεν μου είναι μια ξένη περιοχή. Είναι η όγδοη μου χρονιά στην Ελλάδα. Νωρίτερα ήμουν 3 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και 4 χρόνια στην Αθήνα. Η Κομοτηνή ήταν η τρίτη μου τοποθέτηση στην Ελλάδα.

Πραγματικά εάν μέχρι σήμερα η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης μπόρεσε και υπερασπίστηκε την θρησκεία της, μπόρεσε και διαφύλαξε την γλώσσα της και συντήρησε τον πολιτισμό της, το μεγαλύτερο μερίδιο για αυτό είναι των μουφτήδων μας και εσάς των θρησκευτικών λειτουργών. Για αυτό σας ευχαριστώ όλους. Από την άλλη, εάν σήμερα τα τζαμιά μας και τα σχολεία μας παραμένουν στην Δυτική Θράκη από το Μεγάλο Δέρειο ως την Πάχνη και από τα Αρριανά έως την Φιλλύρα, το μεγαλύτερο μερίδιο είναι σε εσάς τις διαχειριστικές μας επιτροπές, και για αυτό εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου¨.

…………..

 Εφ. Μπιρλίκ 29/7/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone