ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ισραηλινή κίνηση που θα θερμάνει τα νερά στην Αν. Μεσόγειο

To Ισραήλ ετοιμάζεται να αυξήσει την στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή της Αν.Μεσογείου γύρω από τις εργασίες έρευνας και άντλησης φυσικού αερίου, θέμα που αποτελεί σημείο διαφωνίας με την Τουρκία.

Στα πλαίσια του σχεδίου που εγκρίθηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Μπένι Γκάντζ, διασφαλίζονται 4 νέα πολεμικά πλοία, θα ενεργοποιηθούνε στην περιοχή περισσότεροι στρατιώτες, ενώ θα μετάσχει με περιπολίες στην περιοχή και μη επανδρωμένο αεροσκάφος ονόματι Soval.

To σχέδιο έχει προϋπολογισμό περίπου 1 δις $ και στοχεύει στην προστασία των πλατφόρμων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο από ¨επιθέσεις τρομοκρατών¨.

ΟΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ

Κάποιες από αυτές της πλατφόρμες που είναι ιδιωτική περιουσία βρίσκονται στα 360 χιλιόμετρα ανοιχτά από τις ισραηλινές ακτές.

Ενώ λοιπόν το Ισραήλ με πέντε πολεμικά πλοία περιπολεί σε μια περιορισμένη περιοχή, από το 2013 που θα αρχίσει η άντληση του αερίου από αυτές τις πλατφόρμες, θα αυξηθούν και τα καθήκοντα του στόλου.

Σε δήλωση που έκανε σε εφημερίδες ο ναύαρχος του στόλου Ραμ Ρότμπεργκ είπε πως ¨Μετά από την ανεύρεση κοιτασμάτων αερίου, δόθηκαν στον στρατό και τον στόλο καθήκοντα προστασίας. Για να επιχειρούνε σε μια τέτοια περιοχή, ο στόλος και ο στρατός πρέπει να μεγαλώσουν.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η λειτουργία των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην Αν. Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα ανοιχτά του Ελληνοκυπριακού τομέα, άνοιξαν τον δρόμο για ένταση με την Τουρκία.

Η ένταση ανέβηκε στην περιοχή όταν η Τουρκία έστειλε στην περιοχή ερευνητικά και πολεμικά πλοία.

Το Ισραήλ για το συγκεκριμένο θέμα είναι σε διαφωνία επίσης και με τον Λίβανο, μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν καθορισμένα χωρικά ύδατα.

Με προσοχή παρατηρείται επίσης από την πλευρά της Τουρκίας, η αύξηση των σχέσεων στον στρατιωτικό τομέα, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Εφ. Χουριέτ 10/7/2012