ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

Κείμενο του ιστολόγιου  15/7/2012

 

Το κουρδικό κόμμα BDP είχε προαναγγείλει για τις 14/7/2012 συλλαλητήριο στην ¨πρωτεύουσα¨ των περιοχών με κουρδικό πληθυσμό, στο Ντιγιαρμπακίρ. To συλλαλητήριο είχε τίτλο ¨ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨. Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν :

¨Κατά την περίοδο που είναι το κόμμα ΑΚΡ στην εξουσία, χιλιάδες νέοι έχασαν τη ζωή τους λόγω του πολέμου. Χιλιάδες άτομα χωρίς καν να ανακριθούν, προφυλακίστηκαν. Μαχητικά αεροπλάνα στην περιοχή Ουλούντερε/Ρομπόσκι έριξαν βόμβες πάνω σε πολίτες και 34 άνθρωποι δολοφονήθηκαν.

ΟΙ επιχειρήσεις σε βάρος του KCK έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο που δεν έμεινε σύλλογος, φορέας σε όλη την Τουρκία που να μην δέχτηκε αστυνομική επιχείρηση. Ένας από τους στόχους αυτής της επιχείρησης πολιτικής γενοκτονίας σε βάρος των Κούρδων και του Κουρδικού λαού ήταν και οι γυναίκες. Εκατοντάδες γυναίκες πολιτικοί και ακτιβίστριες φυλακίστηκαν. Οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι αστυνομικές επεμβάσεις στις διαμαρτυρίες και οι παραβιάσεις δικαιωμάτων στις φυλακές θυμίζουν άλλες εποχές. Όλα αυτά προκαλούν αγωνία σε κάθε πλευρά που υπερασπίζεται την ειρήνη.

Όλα αυτά τα μέτρα αποκαλύπτουν την προσέγγιση του κόμματος ΑΚΠ στο κουρδικό θέμα. Η κυβέρνηση του ΑΚΠ από την μια συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την επιχείρηση πολιτικής γενοκτονίας υπό την επωνυμία KCK, και από την άλλη εντείνει την πολιτική απομόνωσης του πιο σημαντικού παίκτη για την επίλυση του κουρδικού θέματος, του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Επί ένα χρόνο δεν επιτρέπεται στους δικηγόρους και στην οικογένεια του να συναντήσουν τον κύριο Οτζαλάν, ενώ είχαν και το θράσσος να συλλάβουν δικηγόρους που πήγαν να τον συναντήσουν.

Αυτό το μέτρο της εντεινόμενης απομόνωσης του ηγέτη του κουρδικού λαού κυρίου Αμντουλλάχ Οτζαλάν, πέρα από την πολιτική σκοπιά είναι και μια μεγάλη παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως η εφαρμοζόμενη απομόνωση στον κύριο Οτζαλάν δεν θα ωφελήσει κανέναν. Για όσο διαρκεί αυτή η πρακτική, όπως φαίνεται το αίμα θα συνεχίσει να ρέει.

…………………….¨

Ο κρατικά διορισμένος νομάρχης του Ντιγιαρμπακίρ απαγόρευσε το συλλαλητήριο. Οι κουρδικές οργανώσεις επέμεναν.

Δείτε λοιπόν  μερικές φωτογραφίες από την  συνέχεια…

Είναι η αφίσα για το συλλαλητήριο με φωτογραφία από ανάλογη διαμαρτυρία στο παρελθόν

Αμέτρητοι αστυνομικοί μπροστά στα γραφεία του κόμματος BDP για να αποτρέψουν συγκέντρωση διαδηλωτών

 

Οχήματα της αστυνομίας σαν αυτό έστησαν οδοφράγματα σε πολλά σημεία της πόλης, ενώ έκαναν ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα τους καλώντας τον κόσμο να μην βγει από τα σπίτια του.

 

 Στο μεταξύ κόσμος που επιχειρούσε από όλες τις περιοχές να έρθει στο Ντιγιαρμπακίρ, εμποδίζονταν από την αστυνομία.

 

Ο χώρος όπου θα γινόταν το συλλαλητήριο ήταν γεμάτος από παρόμοια τέτοια οχήματα, ενώ την νύχτα της 13 προς 14 Ιουλίου έγιναν αστυνομικές έφοδοι σε διάφορα σπίτια.

Σε πολλούς νομούς στα ΝΑ, Κούρδοι που θέλαν να πάνε να μετάσχουν στο συλλαλητήριο βρέθηκαν αντιμέτωποι με μπλόκα σαν αυτό της φωτογραφία; Τους είπαν πως ο νομάρχης απαγόρευσε την μετάβαση τους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τους έκοψαν πρόστιμα στα αυτοκίνητα και σε άλλες τους δέσμευσαν και τα οχήματα !

 

 Κούρδοι νεολαίοι πετροβολούν αστυνομικό όχημα.

Ο Ντεμιρτάς-πρόεδρος του BDP δεξιά μαζί με τον δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ και βουλευτίνα του BDP μόλις έχουν δεχτεί δακρυγόνα.

 

Σε διάφορα σημεία της πόλης είχαν στηθεί αστυνομικά οδοφράγματα με τα οποία οι δυνάμεις κατοχής εμπόδιζαν τον κόσμο να πάει στην πλατεία σταθμού που ήταν ο χώρος συγκέντρωσης για το συλλαλητήριο.

Βουλευτίνα του κόμματος BDP μόλις έχει δεχτεί την ¨ευγενική¨ παρέμβαση των Τούρκων αστυνομικών.

 Θέλετε να διαδηλώσετε είπατε ;

Ο πρόεδρος Ντεμιρτάς επιχειρεί να μπει στον χώρο του συλλαλητηρίου.

Κόσμος που επιχειρεί να φτάσει στον χώρο του συλλαλητηρίου

 

 Κι ένα παζλ από την διαμαρτυρία.

Αναρωτιέμαι τι από αυτά θα δείξουν τα μεγάλα βοθροκάναλα στις ειδήσεις τους. Αλλά όταν μέρα νύχτα μας έχουν πρήξει με τα τουρκοσίριαλ, μετά πως να δείξεις το πραγματικό πρόσωπο της γείτονος…