ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

please wait 2 seconds for an uncompressed image, or press Ctrl+F5 for original quality page

Η απόφαση λήφθηκε στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα

Η Τουρκία θα κατασκευάσει διηπειρωτικούς πυραύλους.

Ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην Τουρκία οι εργασίες για την κατασκευή βαλλιστικού δηλαδή διηπειρωτικού πυραύλου.

Οι αρμόδιοι πάτησαν το κουμπί μετά από την επιθυμία του Πρωθυπουργού Ερντογάν για ένα πύραυλο με εμβέλεια 2.500 χιλιόμετρα.

Η απόφαση λήφθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Ερντογάν , και στην οποία συμμετείχε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ.

Οι αμυντικές πηγές αναφερόμενες στην απόφαση για την έναρξη του σχεδίου κατασκευής κέντρου εκτόξευσης δορυφόρων δηλώνουν ότι «εδώ και καιρό υπήρχαν συνομιλίες σχετικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους, ότι το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων θα δώσει στην Τουρκία την ικανότητα να εκτοξεύει πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η Τουρκία να διαβεί το κρίσιμο κατώφλι για τους πυραύλους».

Βαλλιστικούς πυραύλους διαθέτουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία.

Η τεχνολογία αυτή δίνει την δυνατότητα στην χώρα που την κατέχει να πλήξει από τα εδάφη της οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας και του Συμβουλίου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών της Τουρκίας (TÜBİTAK) εδώ και καιρό είχαν επαφές σχετικά με το σχέδιο που αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο πρώτος πύραυλος κρουζ της Τουρκίας (SOM) με εμβέλεια 300 χιλιόμετρα που έχει αναπτύξει η TÜBİTAK δίνει ελπίδες στους αρμοδίους για το μέλλον του σχεδίου.

Αρχικός στόχος είναι να αυξηθεί η εμβέλεια του SOM μέχρι τα 1.500 χιλιόμετρα και στη συνέχεια μέχρι τα 2.500 χιλιόμετρα.

 TRT 24/7/2012