ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

H Λεϊλά Ζανά σχολίασε την συνάντηση

Η Λεϊλά Ζανά έκανε δήλωση σχετικά με την συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

 Η ανεξάρτητη βουλευτής Λεϊλά Ζανά δήλωσε πως πιστεύει ότι η χτεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ερντογάν θα συμβάλει θετικά στο να έρθει η ειρήνη, και ότι στην συνάντηση έθεσε το θέμα του κατ΄οίκον περιορισμού του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, και της επανέναρξης των συνομιλιών του Όσλο.

 Η Ζάνα σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε στην βουλή, παρείχε πληροφορίες για την χτεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

 Η Ζάνα ανέφερε με επικεφαλίδες τα θέματα που μετέφερε στον Ερντογάν, λέγοντας πως εξέφρασε δύο θέματα που μπορούν να δημιουργήσουν βάσεις.

 Η Ζάνα ανέφερε πως όταν βγήκε από την φυλακή το 2004 είχε μια σειρά από συναντήσεις, στους κύκλους των ΜΚΟ, και είχε ζητήσει να συναντηθεί με όλους από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της βουλής έως την αξιωματική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Είπε λοιπόν πως η χτεσινή συνάντηση ήταν ένα τέτοιο σημείο καμπής.

 ……………………

Η Ζανά ανέφερε πως η Τουρκία έχει ανάγκη από μια βιώσιμη ειρήνη και από διάλογο, και ότι για να γίνει κάτι τέτοιο βασικός όρος είναι ο σχηματισμός ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης. Η Ζανά ανέφερε τα εξής :

¨………………….. Η σφαγή του Ρομπόσκι, αυτά που γίνονται στις φυλακές και η συνεχιζόμενη αστυνομική βία. Ανέφερα πως αυτά αποτελούν τις ανοιχτές πληγές μας. Είναι ανάγκη αυτά που έγιναν και γίνονται να αποκαλυφθούν ξεκάθαρα και να επιζητηθούν λύσεις. Και όπως του είπα, πλέον για τους λαούς μας δεν αρκούν οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις. Αυτό το στάδιο ξεπεράστηκε¨.

ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

Η Ζανά ανέφερε πως η επί δεκαετίες δοκιμασμένη στην Τουρκία πολιτική ασφάλειας δεν έφερε αποτελέσματα και ότι η μόνη οδός που δεν δοκιμάστηκε είναι αυτή των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Η Ζανά ανέφερε πως στην συνάντηση ανέφερε πως οι συναντήσεις του Όσλο ήταν σημείο καμπής και ότι είναι ανάγκη να ξανααρχίσουν.

Η Ζάνα είπε πως τα κράτη δεν θα πρέπει να θεωρούν αδυναμία να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες τους.

Η Λεϊλά Ζανά δήλωσε πως ¨Αυτή η χώρα που γκρέμισε ένα ταμπού όπως αυτό των εκτελέσεων, μπορεί επίσης να θέσει σε κατ΄οίκον περιορισμό και τον κύριο Οτζαλάν, κάτι που θα ήταν ζωτικής σημασίας.

Είπε πως η παρουσία των κουρδικών ως κατ΄επιλογήν μάθημα είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά υποστήριξε πως είναι μακριά από την εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα που ζητάνε οι Κούρδοι.

Η Ζάνα δήλωσε : ¨ Ανέφερα πας κανένας λαός στον κόσμο δεν μαθαίνει την μητρική του γλώσσα πληρώνοντας χρήματα και υπογράμμισα το δικαίωμα της παροχής παιδείας στην μητρική γλώσσα. Οι πληγές μας είναι ανοιχτές και αιμορραγούν. Έτσι τα ανεδαφικά αιτήματα δεν μπορεί να έχουν ανταπόκριση. Ένα από αυτά τα ανεδαφικά αιτήματα είναι και το ¨Αφήστε τα όπλα, να σταματήσει ο στρατός τις στρατιωτικές επιχειρήσεις¨. Αυτό το τόνισα ¨.

……………….

Εφ. Ραντικάλ 1/7/2012