ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΡΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Η ηγεσία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου Η Αδερφοσύνη, συναντήθηκε σε γεύμα με κομματικά στελέχη του DEB

 O πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου Μεχμέτ Ζαμανάκι και μέλη του Δ.Σ., συνοδεία του ιμάμη Ρόδου Ιλτέρ Μέτσο, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Δυτική Θράκη.

 Κατά την επίσκεψη τους στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη (DEB) Moυσταφά Αλή Τσαβούς τους παρέθεσε γεύμα. Στο γεύμα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. του DEB Κοράι Χασάν, καθώς και ο Διευθυντής του γραφείου και σύμβουλος του προέδρου Αϊντίν Αχμέτ.

Κατά την συνάντηση η οποία ήταν σε πολύ θερμό και ειλικρινές περιβάλλον, ο πρόεδρος Μουσταφά Αλή Τσαβούς ανέφερε την μεγάλη χαρά που αισθάνεται βλέποντας τους και φιλοξενώντας τους στην Δυτική Θράκη. Ανέφερε πως οι καρδιές είναι πάντα μαζί τους αλλά ότι λόγω της απόστασης δεν συναντιόταν πολύ συχνά, εφεξής όμως θα ξεπεράσουν αυτήν την απόσταση και θα επιδείξουν είπε ιδιαίτερη προσπάθεια για να συναντώνται με τα αδέρφια που μοιράζονται την ίδια μοίρα. Είπε πως ¨Τα θέματα σας είναι θέματα μας, εάν μια φωτιά εκεί καίει τις καρδιές, είτε είναι εκεί είτε είναι εδώ, σε κάθε θέμα πρέπει να έχουμε κοινή αντιμετώπιση¨. Ανέφερε πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε ειδικότερα οι νέοι να συναντώνται και να αναμιγνύονται πιο συχνά.

O πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου Ζαμανάκι είπε πως και ο ίδιος επιθυμεί ιδιαίτερα αυτά που λέχθηκαν, και ότι επειδή στην Ρόδο θεωρούνται μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες στερήθηκαν την εκπαίδευση στα τουρκικά, και ότι ενώ μέχρι το 1974 παρεχόταν εκπαίδευση στα τουρκικά, μετά καταργήθηκε και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Ανέφερε πως οι Τούρκοι μουσουλμάνοι της Ρόδου, ιδιαίτερα η νέα γενιά έχουν ξεχάσει την γλώσσα τους, και λόγω της εξαίρεσης τους από το μάθημα των θρησκευτικών στα κρατικά σχολεία, το κενό αυτό εργάζεται να το καλύψει ο ιμάμης Ιλτέρ Μέτσο στο τζαμί Ιμπραήμ Πασά το μοναδικό ανοιχτό για προσευχή τζαμί της Ρόδου, και πρόσθεσε πως ισχυροποιώντας τον σύλλογο κάνουν ότι μπορούν για την καλύτερη μόρφωση των νέων σε διάφορα επίπεδα. Περιέγραψε πως σε αυτές του τις εργασίες ο Ιλτέρ Μέτσο έχει ανάγκες, πως είναι επείγον οι αδερφοί μας να δώσουν σημασία στην εκμάθηση των τουρκικών, και ότι για την συντήρηση της τουρκικής κουλτούρας και για να μπορέσουν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των νέων υπάρχει επίσης ανάγκη για έναν δάσκαλο μουσικής,

Μετά από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων ο πρόεδρος Μουσταφά Αλή Τσαβούς χάρισε στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου ¨Η Αδερφοσύνη¨ Ζαμανάκι μια πλακέτα του κόμματος DEB προς ανάμνηση της μέρας.

Μετά από την ομαδική φωτογράφιση προσφέραμε στους καλεσμένους μας καφέ στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής και τους ξεπροβοδίσαμε.

 Ιστοσελίδα του κόμματος DEB 9/7/2012