¨ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΓΙΝΑ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑΣ¨

Πρώτη φορά στην ζωή μου έγινα μάρτυρας τέτοιας αγριότητας

Ο Μίκαελ Γκούσταφσον –ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Ισότητας των δύο φίλων και Γυναικείων Δικαιωμάτων και η εκπρόσωπος εξωτερικών σχέσεων του αριστερού κόμματος-νομού Ιψάλας Γιεκμπούν Αλπ, οι οποίοι μετείχαν στην απόπειρα του BDP να οργανώσει συλλαλητήριο στο Ντιγιαρμπακίρ στις 14 Ιουνίου , ανέφεραν πως αυτά που έγιναν στο Ντιγιαρμπακίρ δεν ήταν διαφορετικά από πόλεμο και ότι για πρώτη φορά έγιναν μάρτυρες μιας τέτοιας αγριότητας.

Ο Γκούσταφσον που βρισκόταν στην Άγκυρα για μια σειρά από επαφές σχετικά με την εναρμόνιση σε θέματα ισότητας, μετά μετέβη στο Ντιγιαρμπακίρ για να μετάσχει στο συλλαλητήριο που σχεδίαζε να οργανώσει το BDP.

Zητήσαμε την άποψη του για αυτά που είδε και μα είπε ότι το γεγονός ότι δεν δόθηκε άδεια στο BDP να οργανώσει διαμαρτυρία, αλλά και η επίθεση που δέχτηκαν κόσμος και βουλευτές δείχνει πως στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και διαμαρτυρίας. Ο Γκούσταφσον ανέφερε πως πρώτη φορά στην ζωή του μετείχε σε διαδήλωση στο Κουρδιστάν και τον σόκαρε η άγρια επίθεση της αστυνομίας.

Δήλωσε : Σε κάθε γωνιά υπήρχαν αστυνομικά πάντσερ. Εγώ ήμουν μαζί με τους βουλευτές του BDP. H αστυνομία μας εμπόδισε να πάμε στην πλατεία όπου θα γινόταν η διαμαρτυρία. Όταν εμείς επιμέναμε να πάμε ξέσπασε λογομαχία. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα. Από τα δακρυγόνα επηρεάστηκα και έπλυνα το πρόσωπο μου. Όταν οι βουλευτές και ο κόσμος άρχισε να αποτραβιέται η αστυνομία έριξε για δεύτερη φορά δακρυγόνα και επιτέθηκε με σπρέι πιπεριού. Ταυτόχρονα έριξαν νερό υπό πίεση. Υπήρξε ένα περιβάλλον χάους. Άνθρωποι χτυπημένοι από τα δακρυγόνα κείτονταν κάτω. Ο κόσμος για να σωθεί από την αστυνομία, προσέφυγε στο τζαμί αλλά η αστυνομία συνέχισε την επίθεση της και εκεί¨.

Ο Γκούσταφσον ανέφερε πως είναι απαράδεκτο χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. να επιτίθεται έτσι στον κόσμο που ήθελε να εκδηλώσει τα αιτήματα του στην πλατεία. Δήλωσε : ¨ Το κράτος επιδιώκει με την χρήση βίας να εκφοβίσει τον λαό και να δείξει την δύναμη του. Η Τουρκία δεν θέλει να αποδώσει στον κουρδικό λαό τα δικαιώματα που έχει αναγνωρίσει για τους άλλους ανθρώπους που ζούνε στην χώρα. Οι επιθέσεις που είδα μου προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία. Δεν επιτρέπονται δηλαδή οι πολιτικές δραστηριότητες σε κόμματα και βουλευτές που εκπροσωπούν την βούληση του κόσμου. Κούρδοι οι οποίοι αγωνίζονται για τα βασικότερα από τα ανθρώπινα δικαιώματα, προφυλακίζονται με έωλες κατηγορίες. Με επιθέσεις και προφυλακίσεις αυτοί που αγωνίζονται για τα δίκια τους, φτάνουν να κατηγορούνται για τρομοκρατία¨.

…………….

 Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 20/7/2012