Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΙΧΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΠΩΣ ΕΡΧΟΤΑΝ, ΑΛΛΑ….

H φωτογραφία της πυρκαγιάς 5 μήνες πριν είχε τραβηχτεί 

Σχετικά με την σκηνή όπου έχασαν τη ζωή τους 11 εργάτες, 5 μήνες πριν είχε συνταχθεί αναφορά. Ο ελεγκτής που είχε σημειώσει πως ¨Υπάρχει πρόβλημα ηλεκτρικής εγκατάστασης και δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου¨ τώρα είναι κατηγορούμενος.

 Στο Εσενγιούρτ όπου κάηκαν ζωντανοί 11 εργάτες στις σκηνές όπου διέμεναν κατά την επισκευή του Εμπορικού Κέντρου Μαρμαράπαρκ, αποκαλύφθηκαν φωτογραφίες που είχαν ληφθεί 2 και 5 μήνες νωρίτερα. Στις φωτογραφίες που τράβηξε ο ειδικός ελέγχου Ομέρ Φαρούκ Γκιουλμέζ που είναι ανάμεσα στους 5 προφυλακισμένους –από τους 11 συνολικά κατηγορούμενους- φαίνεται πως στις σκηνές χρησιμοποιούνταν πολλά θερμαντικά σώματα, πως αυτά ήταν δεμένα στα κρεβάτια, πως κάτω από κάθε κρεβάτι υπήρχε προέκταση καλωδίου, ενώ το καλώδιο περνούσε μέσα από νερό.

 Ο Γκιουλμέζ στην αναφορά που συνέταξε την μέρα που τράβηξε την φωτογραφία, παραθέτει αυτά που εντόπισε. Προειδοποιεί πως ¨Σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου και δεν έχει ληφθεί κανένα αντιπυρικό μέτρο¨. Καθώς λοιπόν δεν λήφθηκαν μέτρα, έγιναν αυτά που είχε προβλέψει ο Γκουλμέζ : Η πυρκαγιά προκλήθηκε από την ηλεκτρική εγκατάσταση και καθώς δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου, βγήκαν τελικά 11 πτώματα εργατών.

  ………………

5 μήνες πριν είχε προειδοποιήσει

Ο Γκιουλμέζ σε αναφορά που συνέταξε και παρέδωσε στην κατασκευαστική εταιρία, την μέρα που είχε τραβήξει και φωτογραφίες, προειδοποιούσε και για τα εξής :

 ¨Πρέπει να εμποδιστεί η επαφή των ηλεκτρικών καλωδίων με το νερό.

Στους χώρους κατάκλισης δεν υπάρχει επαρκής κυκλοφορία αέρα, διαπιστώθηκε υπερβολικός αριθμός εργατών στους χώρους.

Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα είναι δεμένα στα ράντζα, και κάτω από κάθε κρεβάτι υπάρχει προέκταση καλωδίου.

Στους χώρους διαπιστώθηκε ύπαρξη σαμοβαριών, τηλεοράσεων και φορτιστών.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου και δεν έχει ληφθεί κανένα αντιπυρικό μέτρο.

Τα καλώδια που πάνε στα μπάνια και στις τουαλέτες , διαπιστώθηκε πως περνάν μέσα από νερά.

Παρακαλώ για την επείγουσα βελτίωση και συμμόρφωση¨

 

¨Λόγω χρημάτων μέτρα δεν λήφθηκαν¨

(14 Μαρτίου, καταθέσεις στην εισαγγελία)

Ειδικός ελέγχου Ομέρ Φαρούκ Γκιουλμέζ : Οι προειδοποιήσεις και οι συμβουλές μας δεν λήφθηκαν υπόψη.

Συντονιστής Ασφάλειας Εργασίας Τζεμ Γιλάρ : ¨Ενημέρωσα το αφεντικό μου τον Αμπντουλλάχ Αλτούν. Αλλά επειδή χρειαζόταν χρήματα οι ελλείψεις παρέμειναν.

Ηλεκτρολόγος Σαμπάν Μπακιρτζί : Η ηλεκτρική εγκατάσταση ήταν επαρκής για φωτισμό και φόρτιση κινητών τηλεφώνων. Δεν ήξερα πως χρησιμοποιούσαν θερμαντικά σώματα. Για την χρήση τους δεν ήταν επαρκής. Είχα ενημερώσεις τους Καντίρ και Αμπντουλλάχ Αλτούν πως τα καλώδια δεν μπορούνε να σηκώσουν αυτό τον φόρτο.

Αμπντουλλάχ Αλτούν : Εάν μας είχε προειδοποιήσει ο Γκιουλμέζ θα κάναμε τις βελτιώσεις. Μπορεί οι εργάτες να χρησιμοποίησαν παραπάνω θερμαντικά σώματα.

 Εφ. Ραντικάλ 7/6/2012 

Σχόλιο : Ωραίο το σχόλιο του αφεντικού ! Οι εργάτες φταίνε δηλαδή, που κρύωναν και έβαλαν παραπάνω θερμαντικά σώματα…

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone