¨ΧΤΥΠΗΣΑΜΕ ! ΧΤΥΠΗΣΑΜΕ ! ¨

Την εντολή ¨χτυπήστε¨ το τουρκικό αεροπλάνο την έδωσε η Δαμασκός !

Διάλογοι με τις επικοινωνίες μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων της Συρίας αυξάνουν τις υποψίες πως η Δαμασκός ήταν που έδωσε εντολή για να χτυπηθεί το τουρκικό αεροπλάνο. Με βάση αυτές το ραντάρ είχε ενημερώσει το αρχηγείο της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας πως πλησιάζει ένα τουρκικό αεροσκάφος. Μετά από 15 λεπτά δίνεται η πληροφορία από μονάδα στα σύνορα προς το αρχηγείο πως ¨Χτυπήσαμε ! Χτυπήσαμε! ¨.

………………………..

Με βάση τα στοιχεία από τα ραντάρ και τους διαλόγους από τις ασύρματες επικοινωνίες, οι Συριακές αρχές μετά από την ενημέρωση για την είσοδο του τουρκικού αεροπλάνου στον εναέριο χώρο της Συρίας έδωσαν εντολή για ¨αναμονή εντολών από το κέντρο¨. Μετά από ένα διάστημα σιωπής εντοπίστηκαν ομιλίες που έλεγαν ¨Χτυπήσαμε το αεροπλάνο¨.

Αναλύθηκε

Στην σύνοδο που έγινε προχτές στο ΥΠΕΞ μετά από την κατάρριψη του αναγνωριστικού αεροσκάφους της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ετοιμάστηκε φάκελος με πληροφορίες που εξασφάλισαν με τεχνικά μέσα το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η ΜΙΤ. Στον φάκελο περιέχονται τα δεδομένα από το ραντάρ και οι ασύρματες συνομιλίες των συριακών μονάδων πριν και μετά από το χτύπημα του τουρκικού αεροσκάφους. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν κατά την σύνοδο αυτή. Με βάση πηγές του ΥΠΕΞ οι γενικές γραμμές των εκτιμήσεων που έγιναν ήταν οι εξής :

Το αναγνωριστικό αεροσκάφος τύπου RF-4E (Phantom) απογειώθηκε με δύο πιλότους από το αεροδρόμιο Ερχάτς της Μαλάτιας. Το αεροσκάφος ήταν αναγνωριστικό και επειδή έκανε δοκιμαστική-εκπαιδευτική πτήση ήταν άοπλο και δεν συνοδευόταν από καταδιωκτικά αεροπλάνα.

Το αεροσκάφος ακολουθώντας πορεία πάνω από τα βουνά Τόρος και τον κόλπο της Αλεξανδρέτας, άρχισε να γυρνά πίσω. Το αεροπλάνο για να δοκιμάσει το ραντάρ που βρίσκεται στην Αλεξανδρέτα (Ισκεντερούν) κατευθύνθηκε προς τον κόλπο της Αλεξανδρέτας με χαμηλή πτήση. Το αεροπλάνο παρατηρούνταν από την Διοίκηση Ραντάρ στην Άγκυρα και από το αρχηγείο της Πρώτης Αεροπορικής Δύναμης στο Εσκίσεχίρ. Αλλά η κύρια και υπεύθυνη παρατήρηση γινόταν από το αρχηγείο της Δεύτερης Αεροπορικής Δύναμης στο Ντιγιαρμπακίρ.

 15 λεπτά μυστικά

Το άοπλο αεροπλάνο πριν φτάσει στο Σαμάνταγί, εξαιτίας τεχνικού λόγου και γύρω στις 11.43 εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας. Με βάση τις εγγραφές της ΜΙΤ εκείνη την στιγμή συριακό ραντάρ ενημέρωσε τα αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας πως ¨τουρκικό αεροσκάφος πάνω από την Μεσόγειο πλησιάζει τα σύνορα μας¨.

Στο μεταξύ το ραντάρ που παρακολουθούσε το τζετ από την Τουρκία, το προειδοποίησε πως ¨Βγήκατε έξω από τον τομέα σας. Επιστρέψτε στην ρότα σας¨.

Με βάση τις εγγραφές τω επικοινωνιών μεταξύ των συριακών μονάδων 15 λεπτά μετά από την ενημέρωση του κέντρου, στις 11.58 φτάνει στο κέντρο από μονάδα η πληροφορία ¨Χτυπήσαμε ! Χτυπήσαμε¨.

Με βάση τα στοιχεία από το ραντάρ ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Συρία, χτύπησε το τουρκικό αεροσκάφος αμέσως μετά την σχετική ενημέρωση που είχε το αεροσκάφος από το τουρκικό ραντάρ, και ενώ βρισκόταν έξω από τον εναέριο χώρο της Συρίας, στα 13 μίλια ανοιχτά.

Με βάση τα στοιχεία από τα ραντάρ και τις καταγραφείσες συνομιλίες έγινε η εξής αξιολόγηση : 15 λεπτά μετά από την ενημέρωση το αεροσκάφος καταρρίπτεται. Είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα στο ενδιάμεσο να έγινε η αξιολόγηση και να δόθηκε η εντολή ¨χτυπήστε¨.

………………

 Εφ. Μιλλιέτ 25/6/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone