¨ΠΑΡΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΒΙΖΑ¨

Ε.Ε. : Πάρε τους πρόσφυγες, να δώσουμε βίζα

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν το θέμα της βίζας με την Τουρκία. Όρος της Ε.Ε. για κάτι τέτοιο είναι να υπογράψει η Τουρκία συμφωνία επανεισδοχής των προσφύγων

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν το θέμα των διευκολύνσεων στο θέμα της βίζας προς την Τουρκία. Αυτό που δυσκολεύει την Ε.Ε. να κάνει αυτό το βήμα είναι ότι κάθε χρόνο χιλιάδες λαθρομετανάστες περνάνε από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Στο τέλος της συνάντησης υπήρξε συμφωνία πως σε περίπτωση που κύματος προσφύγων θα μπορούνε οι χώρες της συνθήκης Σέγκεν να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους.

Με βάση τα στοιχεία της Frontex πέρσι στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου εισήλθαν παράνομα στην Ε.Ε. 30 χιλιάδες πρόσφυγες. Το 75% αυτών των παρανόμων εισερχομένων χρησιμοποίησαν τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας. Η Ε.Ε. που διεξάγει διαπραγματεύσεις για την βίζα ακόμη και με την Γεωργία, χρόνια τώρα παραβλέπει το αίτημα της Τουρκίας ¨Να καταργήσουμε την βίζα¨. Η Ε.Ε. προσμένει από την Τουρκία να υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών, ώστε να παράσχει ¨διευκολύνσεις¨ στο θέμα της βίζας. Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής και ως αντίκρισμα θα λάβει διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας και τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη προς την πλήρη κατάργηση της βίζας.

……………

 Εφ. Ταράφ 8/6/2012