ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ

ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ

Είπε το «ναι» η Τουρκία για την συμφωνία επανεισδοχής

Επιτεύχθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στο θέμα απαλλαγής ταξιδιωτικής θεώρησης.

Από τη μία τα κράτη μέλη της Ένωσης ενέκριναν να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσία για να καθοδηγήσει τις διαπραγματεύσεις και από την άλλη, η Τουρκία αποδέχτηκε τη συμφωνία επανεισδοχής.

Όμως όταν υπολογιστεί η περίοδος τριών χρόνων που απαιτείται για τη συμφωνία, τα ταξίδια χωρίς βίζα το νωρίτερο θα ξεκινήσουν το 2017.

Ήρθε τελικά η είδηση που αναμενόταν από τις Βρυξέλλες, άνοιξε ο δρόμος για τους Τούρκους υπηκόους να μπορούν να ταξιδεύουν άνευ βίζας στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την έγκριση των Μόνιμων Εκπροσώπων των χωρών μελών, ήρθε θετικό μήνυμα για το θέμα και από τους υπουργούς που συγκλήθηκαν στο Λουξεμβούργο.

Αναμένεται τη συμφωνία εκ μέρους της Τουρκίας να μονογράψει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σελίμ Γενέλ.

Όμως μετά την μονογραφή η Τουρκία θα περιμένει ένα χρόνο για να υπογράψει το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρώπη επί τρία χρόνια θα επιθεωρεί εάν η Τουρκία εφαρμόζει κατάλληλα την συμφωνία επανεισδοχής.

Ενώ η τελική απόφαση για την απαλλαγή βίζας θα γίνει με την πλειοψηφία των ψήφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι αυθαίρετες κινήσεις κάποιων πλευρών, ειδικότερα της Ρωμαίικης διοίκησης της Νότιας Κύπρου, οι οποίοι προσπαθούν να μπλοκάρουν την απαλλαγή.

TRT 22/6/2012

 Σχόλιο : Μικρή πιστεύουμε θα είναι η βαρύτητα της συμφωνίας αυτής διότι γενικά το μέλλον της Ε.Ε. είναι πολύ σκοτεινό…Αλλά και να μηνείναι έτσι, σιγά μην την τηρήσει η Τουρκία. Καλά, καταργήστε κουτόφραγκοι την βίζα και μετά…