ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κερίμ Ουράς : ¨Φυσικά πεδία στα οποία μπορεί να ανοιχτεί η Θεσσαλονίκη είναι η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη¨

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς είχε επίσημες συναντήσεις στην Θεσσαλονίκη. Ο πρέσβης Ουράς επισκέφτηκε πρώτα τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, εκεί έμεινε 1 ώρα, και αναφέρεται ότι συζητήθηκε το τουριστικό δυναμικό των περιοχών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, και τα πεδία στα οποία μπορούν να επενδύσουν οι επιχειρηματίες. Μετά την επίσκεψη, στην σύντομη δήλωση που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας είπε πως ¨Σήμερα με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα τον κύριο πρέσβη και τον πρόξενο. Εξετάσαμε για μια ακόμη φορά τις ωραίες σχέσεις που αναπτύσσονται με την Θεσσαλονίκη, ενώ δράξαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εργασίες που μπορούν να γίνουν στον τομέα του εμπορίου και του τουρισμού. Η επίσκεψη αυτή όπως και οι άλλες έχουν μεγάλη σημασία. Εγώ ζήτησα από τον κύριο πρέσβη να βοηθήσει στους τομείς του εμπορίου και τουρισμού στους οποίους αποδίδουμε μεγάλη σημασία. Ελλάδα και Τουρκία συνομιλούν για πολλά θέματα, και ξέρουμε ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν επιχειρηματικές δυνατότητες. Εμείς λοιπόν ως περιφέρεια Θεσσαλονίκης ερευνούμε και συνομιλούμε για το ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες¨.

Με την σειρά του την επίσκεψη σχολίασε και ο πρέσβης Κερίμ Ουράς. Ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις σημαντικές πύλες εισόδου των Βαλκανίων και συνέχισε λέγοντας :

¨Προσπαθούμε να επισκεφτούμε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να την μάθουμε. Η περιοχή της Χαλικιδικής είναι μια περιοχή με ιδιαίτερο τουριστικό δυναμικό. Η Θεσσαλονίκη είναι ίσως η σημαντικότερη πύλη εισόδου των Βαλκανίων. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες επενδύσεων και δεύτερον δυνατότητες εκθέσεων. Ταυτόχρονα η περιοχή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και εξ αυτού πιστεύω πως είναι ενδιαφέρουσα και για τους Τούρκους επιχειρηματίες. Καθώς η οικονομία μας αναπτύσσεται με 10%, οι επιχειρηματίες μας κατευθύνονται σε νέα μέρη, και εμείς σε αυτό το θέμα κάνουμε έρευνες. Τέλος επιθυμώ να προσθέσω ακόμη τα εξής. Για να υπάρξουν τέτοιες επιχειρηματικές δυνατότητες η πρώτη συνθήκη είναι να υπάρχουν καλές συνδέσεις και δρομολόγια πλοίων. Φυσικά πεδία στα οποία μπορεί να ανοιχτεί η Θεσσαλονίκη είναι η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, αυτά κοιτάξαμε και αυτά για εμάς φέρουν ιδιαίτερο δυναμικό¨.

Ο πρέσβης Κερίμ Ουράς μαζί με τον πρόξενο Τουγρούλ Μπιλτεκίν συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος Τζανότ Απικιάν και τα μέλη του Δ.Σ. Στην συνάντηση αναφέρεται πως εξετάστηκαν οι αμοιβαίες επιχειρηματικές δυνατότητες.

Μετά από αυτή την συνάντηση ο πρέσβης Κερίμ Ουράς και ο πρόξενος Τουγρούλ Μπιλτεκίν επισκέφτηκαν τον πρόεδρο –Οσμάν Ισμαήλογλου- του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας- Θράκης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στον σύλλογο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οσμάν Ισμαήλογλου ενημέρωσε τον πρέσβη Ουράς για τις δραστηριότητες του συλλόγου. Κατά την σύντομη συνομιλία που είχε εκεί ο Κερίμ ουράς είπε πως ¨Εσείς είστε Έλληνες πολίτες και για αυτό εσείς και τα παιδιά σας για να μπορέσετε να πετύχετε εδώ, πρέπει να μάθετε και να μιλάτε πολύ καλά τα ελληνικά. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλετε σημαντικά και στην πατρίδα σας. Φυσικά συντηρώντας και την δική σας κουλτούρα, γλώσσα και παραδόσεις¨. Ο πρόεδρος του Συλλόγου προσέφερε στον πρέσβη Ουράς μια πλακέτα προς ανάμνηση αυτής της επίσκεψης.

………………..

Εφ. Μπιρλίκ  6/6/2012