8,5 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΟ…

8 χρόνια και 5 μήνες φυλακή στο πανό ¨Δωρεάν παιδεία¨

Το 10ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης επέβαλε ποινή 8 ετών και 5 μηνών στους φοιτητές Μπερνά Γιλμάζ και Φερχάτ Τουζέρ οι οποίοι στις 14-3-2010 και κατά την διάρκεια ομιλίας του Ερντογάν σε συνέδριο Ρωμά, είχαν ανοίξει πανό. Ο τρίτος φοιτητής, ο Ουτκού Αγιάρ αθωώθηκε για την κατηγορία ¨μέλους παράνομης οργάνωσης¨ και τιμωρήθηκε με ποινή 2 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση για ¨συνέργεια σε παράνομη οργάνωση¨.

Κωνσταντινούπολη – Με 8 χρόνια και 5 μήνες φυλακή και 20 μέρες φυλακή τιμωρήθηκαν οι Μπερνά Γιλμάζ και Φερχάτ Τουζέρ, οι οποίοι στο συνέδριο των Ρωμά και με παρουσία του πρωθυπουργού Ερντογάν, είχαν ανοίξει πανό που έγραφε ¨Θέλουμε και θα πάρουμε δωρεάν παιδεία¨. Κατά την εκδίκαση υπήρξε λογομαχία ανάμεσα στον δικηγόρο και σε μέλος της σύνθεσης σχετικά με τα δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας. Η δικηγόρος Ταϊλάν Τανάι ανέφερε πως ¨Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως αυτά τα δικαστήρια μετατράπηκαν σε τέρατα. Και πραγματικά έχουν μετατραπεί σε τέρατα¨. Μετά από αυτό το μέλος της σύνθεσης Αϊτεκίν Οζανλί αντέδρασε και είπε ¨Εμείς είμαστε τέρατα ;¨ Ο δικηγόρος απάντησε πως ¨Εγώ δεν είπα πως είστε τέρατα. Απλά περιέγραψα μια παρατήρηση του πρωθυπουργού¨.

ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ 19 ΜΗΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Βγήκε απόφαση στην υπόθεση των Μπερνά Γιλμάζ, Φερχάτ Τουζέρ και Ουτκού Αϊκάρ οι οποίοι είχαν παραμείνει 19 μήνες προφυλακισμένοι με την κατηγορία ¨μέλους παράνομης οργάνωσης¨ διότι άνοιξαν πανό που έγραφε ¨Θέλουμε και θα πάρουμε δωρεάν παιδεία¨ σε συνέδριο των Ρωμά με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης στο 10ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης στο δικαστικό μέγαρο στην περιοχή Τσαλαγιάν, οι κατηγορούμενοι Μπερνά Γιλμάζ, Φερχάτ Τουζέρ και Ουτκού Αγιάρ δεν μετείχαν.

Η δικηγόρος Ταϊλάν Τανάι ανέφερε : ¨Από την αρχή αυτής της δικαστικής διαδικασίας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης παραβιάστηκε. Ο εισαγγελέας που στην πρόταση του είχε πει να αθωωθούν, μετά από σύντομο διάστημα μετατέθηκε στο Μπουγιούκτσεκμετζέ. Και του αφαιρέθηκαν οι ειδικές αρμοδιότητες¨.

…………….

 Εφ. Ραντικάλ 7/6/2012