ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΕΜΒΑΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΜΗΡ

Με οθωμανικά εμβατήρια έγινε δεκτός στο Μεγάλο Δέρειο ο ηγέτης του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Η περιοδεία του ηγέτη του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί προς τις Βαλκανικές χώρες άρχισε από την Δυτική Θράκη. Στις 27/6/2012 εισήλθε από την Τουρκία στην Ελλάδα και άρχισε την επίσκεψη από το χωριό Μεγάλο Δέρειο του δήμου Σουφλίου-νομού Έβρου. Οι Τούρκοι που ζούνε στο Μεγάλο Δέρειο υποδέχτηκαν τον Μπαχτσελί με οθωμανικά εμβατήρια.

Στην επίσκεψη αυτή τον πρόεδρο του ΜΗΡ Μπαχτσελί τον συνόδευαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μεβλούτ Καράκαγια, ο βουλευτής του Γκαζιάντεπ Σεμίχ Γιαλτσίν, ο βουλευτής του Γιόζγκατ Σαντίρ Νουρμά, η βουλευτής της Άγκυρας Ζουχάλ Τοπτσού, ο βουλευτής του Κοτζάελι Λουτφού Τουρκάν, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του χωριού και ομογενείς.

Στο δεύτερο τμήμα της επίσκεψης ο Μπαχτσελί και οι συν αυτώ επισκέφτηκαν τον δήμο Αρριανών, όπου έγιναν δεκτοί με λουλούδια από τον δήμαρχο Ιμπραήμ Σερίφ και τα μέλη του Δ.Σ. Ο πρόεδρος του ΜΗΡ και ο δήμαρχος Ιμπραήμ Σερίφ είχαν μια σύντομη συνομιλία στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Στην ομιλία που απεύθυνε προς τους καλεσμένους ο δήμαρχος Ιμπραήμ Σερίφ, ενημέρωσε για τον δήμο Αρριανών και τα χωριά του. Επίσης είπε πως η μειονότητα επηρεάστηκε σοβαρά από την οικονομική κρίση της χώρας και εξ αυτού μέρος της νεολαίας αναγκάστηκε να μεταναστεύσει σε άλλες χώρες.

Αργότερα κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε τα εξής :

¨Εκλεκτά μέλη του μεγάλου τουρκικού έθνους σας έχουμε πάντα στην καρδιά μας¨

150 χιλιάδες εκλεκτά παιδιά των Τούρκων των Βαλκανίων, ζούνε στην Ελλάδα ως τουρκική μειονότητα. Σήμερα για πρώτη φορά ως Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, επισκεπτόμαστε την Ελλάδα μαζί με βουλευτές και τα άλλα αξιότιμα μέλη. Αξιότιμοι ομογενείς μου έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να συνομιλήσουμε. Ευχαριστώ τον δήμαρχο και την διοίκηση του δήμου Αρριανών για στενό ενδιαφέρον που επέδειξε για εμάς. Ξέρουμε τα θέματα που αντιμετωπίζει η τουρκομουσουλμανική μειονότητα που ζει εδώ, και τα παρακολουθούμε. Σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν στις ελληνοτούρκικες σχέσεις ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ανώτατοι αξιωματούχοι έκαναν αμοιβαίες επισκέψεις. Καταβάλλεται προσπάθεια για την ανάπτυξη των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και ιδιαίτερα οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη. Φαίνεται όμως πως αυτές οι εξελίξεις ήταν ανεπαρκείς για την επίλυση των θεμελιωδών θεμάτων που αντιμετωπίζετε εσείς εδώ. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία ατόμων οι οποίοι γεννήθηκαν εδώ αλλά στην ζωή τους ανέλαβαν σημαντικά καθήκοντα στην πολιτική ζωή της Τουρκίας και βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Τα άτομα αυτά ανέλαβαν καθήκοντα στην τουρκική βουλή. Έτσι πιστεύουμε πως θα προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες ως εκπρόσωποι της τουρκική μειονότητας που ζει εδώ. Επιθυμώ να αναφέρω πως η πόρτα μας είναι ανοιχτή για οποιονδήποτε αδερφό μας που γεννήθηκε εδώ και θέλει να ασχοληθεί στην πολιτική με το ΜΗΡ. Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Κάποια προβλήματα επίσης έφερε και η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Πιστεύουμε όμως πως αυτά με το πέρασμα του χρόνου θα ξεπεραστούν. Εκλεκτά μέλη του μεγάλου τουρκικού έθνους σας έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Τα προβλήματα σας τα βλέπουμε σαν δικά μας προβλήματα. Θέλω να δηλώσω πως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ότι καθήκον μας αναλογεί. Προσφέρω σε όλους την αγάπη και τον σεβασμό μου.

Μετά ο Μπαχτσελί και η επιτροπή κινήθηκαν για την Κομοτηνή. Κατά την επίσκεψη τους επισκέφτηκαν τον τάφο του αξέχαστου ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης Σαδίκ Αχμέτ όπου βίωσαν συγκινητικές στιγμές.

 Εφ. Μπιρλίκ 27/6/2012