ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ : ¨Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΝΤΑΣ ΥΠΕΞ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ¨ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ¨ !

Εντυπωσιακές δηλώσεις από τον μουφτή Ξάνθης ! 

¨Αυτοί που μας λέγαν ¨πολύ φτωχό λαό¨ ανακατεύουν τα σκουπίδια¨, ¨Ήπιατε ένα ποτήρι. Πήγατε στο τζαμί, Η κίνηση που κάνατε…¨. Μαντίλα ή τουρμπάνι πάνω από ένα στενό παντελόνι…¨

 Η οικονομική κρίση κατά την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα – ενώ ακολουθεί και η Ε.Ε.- είναι ο σημαντικότερος πονοκέφαλος της… Κατά τις γενικές εκλογές όπου ο ¨Γείτονας¨ ψήφισε η μοίρα του να είναι δίπλα στην Ε.Ε., οι πάνω από 150 χιλιάδες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης παίρνουν το μερίδιο τους από αυτήν την κρίση. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δίπλα σε αυτό βιώνουν και όλες τα αρνητικά λόγω του ότι είναι μειονότητα, ενώ μετέχουν και σε κάθε τι που γίνεται στην μητέρα πατρίδα Τουρκία. Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε είναι ο θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης. Με τον μουφτή Μέτε συναντηθήκαμε το περασμένο Σάββατο και συζητήσαμε από την ένταση Συρίας-Τουρκίας μέχρι και την αντανάκλαση που έχουν αυτά που γίνονται σε Ελλάδα και μητέρα πατρίδα στην Δυτική Θράκη.

 Η Τουρκία μετά την απόβαση στην Κύπρο το 1974, για πρώτη φορά είναι τόσο κοντά σε πόλεμο. Αυτό σας τρομάζει κι εσάς ;

 Μακάρι ανάμεσα σε ισλαμικές χώρες να μην γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ιμπεριαλισμός, ο ισραηλινός παράγων και αυτοί που κυβερνάνε τη Συρία είναι από τους τύπους που τους αρέσει να πίνουν μουσουλμανικό αίμα. Αυτά είναι προσπάθειες για να προκαλέσουν προβλήματα στην Τουρκία και να την τραβήξουν σε πόλεμο. Η Τουρκία είναι ισχυρό κράτος και μπορεί να αντιληφθεί αυτό το παιχνίδι. Και δεν δίνω πιθανότητα το ΝΑΤΟ να εξωθήσει την Τουρκία σε ένα τέτοιο λάθος. Διαφορετικά κάποιοι παράγοντες της Μέσης Ανατολής θα προσπαθήσουν να τραβήξουν την Τουρκία κάτω από την θέση που βρίσκεται.

  Σε έναν πιθανό πόλεμο, η αρνητική στάση του Ελληνοκυπριακού τομέα ή της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, τι είδους αντανάκλαση θα έχει για την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα ;

 Όποτε υπάρχουν ψυχρές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο, οι μειονότητες επηρεάζονται. Και εμείς στον πόλεμο της Κύπρου, και στις εντάσεις στα Στενά ή στην Μεσόγειο επηρεαστήκαμε. Διότι μεταξύ των Ελλήνων είναι διαδεδομένη η εχθρότητα έναντι των Τούρκων. Αλλά η όποια στάση του ελληνοκυπριακού τομέα στην Συρία, δεν πιστεύω πως θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα.

 Ως κάποιος που ξέρετε καλά αυτά τα εδάφη, για ποιο λόγο πιστεύετε πως μπήκε η Ελλάδα με μια τόσο μεγάλη οικονομική κρίση ;

 Η Ελλάδα για να μην μπει σε αυτή την κρίση έπρεπε να είχε πάρει πολλά μέτρα , αλλά δεν τα πήρε.

 Για ποιο λόγο ;

Μιλάμε για έναν λαό συνηθισμένο στην άνεση της Ε.Ε. Έναν λαό που παίρνει υψηλούς μισθούς, έχει τον μεσημεριανό του ύπνο, κοιτάει την άνεση του, και μαζεύει χρήματα αλλά χωρίς να συμβάλει καθόλου στην παραγωγή.

Πότε άρχισαν να έρχονται τα σημάδια της κρίσης ;

Η κρίση αργά-αργά άρχισε να έρχεται μετά το 2010. Το 2011 έγινε πιο έντονη. Τελευταία επηρέασε τους πάντες. Υπάρχει εδώ μια κοινωνία που δεν ξέρει να δουλεύει. Σε μια κοινωνία που διάγει πολυτελή βίο με αυτά που δίνουν άλλοι, είναι αναπόφευκτο να της έρθει κάτι τέτοιο. Γέλαγαν με τον τουρκικό και γερμανικό λαό. ¨Ένας λαός που δουλεύει πολύ, είναι ένας πολύ φτωχός λαός¨ έλεγαν . Τώρα όμως η Ελλάδα έπεσε σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

 

Τι είδους ;

Οι ελληνικές τηλεοράσεις έδειχναν τους ανθρώπους στην Τουρκία που έψαχναν ψωμί στα σκουπίδια και γελούσαν. Τώρα όμως το 90% αυτών που πεινασμένοι ανακατεύουν τα σκουπίδια της Ελλάδας είναι Έλληνες.

 

Αυτή λοιπόν η οικονομική κρίση πως επηρέασε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης ;

Πριν ακόμη φτάσει η κρίση η Ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων που δίνει η Ε.Ε. είχε συνδέσει προϊόντα όπως τον καπνό, το καλαμπόκι, τις πιπεριές και το βαμβάκι με ποσοστώσεις. Έτσι η κοινότητα της Δυτικής Θράκης έφτασε να μην μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα της. Διότι όταν παραγάγατε πολλά το κράτος δεν τα έπαιρνε. Μετά άρχισαν οι περικοπές στα πριμ. Πριν αρχίσει η κρίση στην Δυτική Θράκη ήδη υπήρχε. Και να το πω ξεκάθαρα : ¨Η Δυτική Θράκη επηρεάστηκε διπλά από την κρίση.

………………

Την ώρα που οι έλληνες ανακατεύουν τα σκουπίδια για να ζήσουν, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης τι κάνουν ;

Εμείς κατά μήκος της ζωής μας δεν υπήρξαμε πλούσιοι ώστε να μας επηρεάσει ιδιαίτερα αυτή η κρίση. Οι άνθρωποι μας βγάζουν και τις πατάτες τους και τα κρεμμύδια τους. Τα φέρουν πέρα στα δύσκολα. Εμείς περάσαμε πείνα. Είδαμε. Ζήσαμε. Η Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης ότι και να γίνει δεν θα πέσει στην θέση του ζητιάνου.

 

Κατά την γνώμη σας η κρίση μέχρι που θα πάει ;

Η Ελλάδα κατά την γνώμη μου μπορεί να πάρει δύο θέσεις. Ή η Ε.Ε. αφού στηρίξει την Ελλάδα μετά θα την παρατήσει στην μοίρα της, κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί. ¨Η ο ελληνικός λαός θα κάνει την αυτοκριτική του. Θα αντιληφθεί την αναγκαιότητα της εργασίας. Θα δει το πόσο κοστίζει να τα ρίχνεις όλα στο κράτος. Η έξοδος από εδώ είναι η εργασία και η παραγωγή.

 

Πως σχολιάζετε το γεγονός πως κατά τις προηγούμενες εκλογές ο ¨ΣΥΡΙΖΑ¨ πήρε στην Ξάνθη –όπου ζουν πολλοί Τούρκοι- το μεγαλύτερο ποσοστό του με 38,6% ;

Η τουρκική κοινότητα προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Σαμαράς ήταν ΥΠΕΞ ήταν αυτός που είπε ¨Σκοτώστε Τούρκους¨. Για αυτό το λόγο η μειονότητα δεν τον ψήφισε. Στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είχαν βγάλει Τουρκομουσουλμάνο υποψήφιο.

 

Ως θρήσκος άνθρωπος δεν έχετε προκαταλήψεις για τους κομμουνιστές ;

Ο άνθρωπος παντού είναι άνθρωπος.

Αυτή τη στιγμή ποιά είναι τα βασικά θέματα της κοινότητας Δυτικής Θράκης ;

Έχουμε το θέμα της εκπαίδευσης. Τα σχολεία παρά το ότι θα έπρεπε να είναι αυτόνομα, είναι στα χέρια του κράτους. Όπως και οι δάσκαλοι και οι μηχανισμοί ελέγχου. Το θέμα των βακουφίων επίσης είναι σημαντικό, τόσο που κανένας πέραν του κράτους δεν δύναται νε παρέμβει.

Στην Τουρκία κάποιοι Κούρδοι πολίτες ζητάν εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα.

Η Τουρκία είναι ισχυρό κράτος. Και θα ανταποκριθεί κι σε αυτό το αίτημα. Υπάρχει όμως ένα θέμα που θέλω να ασκήσω κριτική. Οι Κούρδοι είναι από τα βασικά στοιχεία που ίδρυσαν την Δημοκρατία. Θέλουν να καταστήσουν τους Κούρδους μειονότητα, αλλά μειονότητα είναι πολύ δύσκολα. Εάν θέλουν να καταλάβουν τι θα πει μειονότητα, ας ρωτήσουν εμάς, και θα δούνε τι δύσκολο θα είναι. Εφόσον εκείνος ο λαός έβγαλε έναν πρόεδρο δημοκρατίας, δεν υπάρχει ανάγκη να ονειρεύονται πράματα που δεν θα γίνουν. Αλλά έχουν δίκιο να ζητάνε εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα.

 

¨Λίγα τα 3, εμείς 5 παιδιά θέλουμε¨

 

Ποιος ήταν ο απόηχος στην Δυτική Θράκη της δήλωσης του πρωθυπουργού (Ερντογάν) για ¨θρησκευόμενη νεολαία¨;

Ούτως η άλλως στην Δυτική Θράκη αναθρέφεται θρησκευόμενη νεολαία. Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα στην Τουρκία φαίνονται να υπάρχουν φόβοι από διάφορα μέρη. Από την ευσέβεια δεν προκύπτει ζημία για κανέναν. Μόνο από τον φανατισμό στην ευσέβεια έρχεται ζημία. Αυτό κι εμείς δεν το δεχόμαστε. Δεν υπάρχει θέση στο Ισλάμ για αυτούς που χρησιμοποιώντας την ευσέβεια, επιθυμούν να ζημιώσουν κράτη ή κοινωνίες , ή για αυτούς που μακραίνουν τα γένια τους, βάζουν το σαρίκι τους και σπέρνουν αναρχία στους δρόμους.

Πως φαίνεται εδώ το πολυσυζητημένο στην Τουρκία θέμα του τρόπου ζωής της συντηρητικής μπουρζουαζίας ;

Όλα όσα γίνονται στην Τουρκία, τα βλέπουμε και εδώ. Υπάρχουν και εδώ. Για παράδειγμα όταν άρχισε η ανάγνωση του εζάν στα τούρκικα στην Τουρκία άρχισε και εδώ. Όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τα καπέλα, όλοι έβαλαν τότε καπέλα. Ανάλογα με τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να μην ασκήσουμε κριτική σε κάποιους. Για παράδειγμα και εμείς δεν εγκρίνουμε να φοριέται από κάτω στενό παντελόνι και από πάνω μαντίλα ή τουρμπάνι.

………….

Ο πρωθυπουργός ζητά συχνά από την κοινωνία 3 παιδιά. Εσείς κατά τα κηρύγματα σας προς την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης ζητάτε κάτι τέτοιο ;

Εμείς είμαστε μειονότητα και στην πραγματικότητα πρέπει να ζητάμε 5 παιδιά. Πρέπει να ζητάμε πολλά παιδιά ώστε να είμαστε ισχυροί. Δεν μπορώ να ξέρω βέβαια για την Τουρκία.

 

Ποια είναι η κατάσταση με τις θρησκευτικές κοινότητες μεταξύ των Τούρκων της Δυτικής Θράκης ;

Υπάρχει η κοινότητα του Σουλεϊμάν Εφέντι, υπάρχει αυτή του Φετουλλάχ Χότζα και υπάρχουν και οι Νουρτζού. Αλλά υπάρχει το εξής : Σε όποια κοινότητα και αν είναι, η επικεφαλής ομπρέλα τους είναι η μουφτεία. Είτε για τα μαθήματα Κορανίου, είτε για τις εργασίες στο σπίτι, έχει λεχθεί πως η μουφτεία Ξάνθης είναι ανοιχτή.

 

Και η κοινότητα του Φετουλλάχ Γκιουλέν ;

Αυτοί ως συμπεριφορά το έχουν και εργάζονται με τα κράτη όπου βρίσκονται. Εδώ αν και δεν έχουν σχολικές δραστηριότητες, συνεργάζονται με το Ελληνικό κράτος.

………………….

Haberturk 25/6/2012

Σχόλιο : Μερικές παρατηρήσεις

1) Αυτός που θέλει να μας κάνει μαθήματα εργατικότητας τι δουλειά κάνει ; Δηλώνει αυτά που παίρνει και κυρίως ας μας πει πόσα και από ποιόν τα παίρνει ; 

2) Αυτό με την ¨δήλωση¨ του Σαμαρά  μήπως του το είπε κανένα πνεύμα ; Ή μήπως την  ώρα της συνέντευξης  ήπιε κανένα Yeni Raki παραπάνω ; Γιατί φυσικά και δεν έγινε ποτέ τέτοια δήλωση.

3) Τολμά και συγκρίνει αυτά που τραβάν οι Κούρδοι με την κατάσταση της μειονότητας εδώ. Να τον ρωτήσουμε λοιπόν κι εμείς

Έριξε ποτέ ο ελληνικός στρατός στα γυναικόπαιδα της μειονότητας χημικά αέρια ; Εκκένωσε μήπως και έκαψε ο ελληνικός στρατός χιλιάδες χωριά της μειονότητας;  Γιατί αυτά τα έχει κάνει ο τουρκικός στρατός στους Κούρδους. Κι αν δεν τα ξέρει του στέλνουμε και τα λίνκ μπας και ξεστραβωθεί.

Συνέλαβε μήπως και εξαφάνισε η αστυνομία χιλιάδες άτομα που αγωνιζόταν για ανθρώπινα δικαιώματα ;

Μήπως πάνε κατά εκατοντάδες οι αυτοδιοικητικοί της μειονότητας, οι δημοσιογράφοι και διανοούμενοι στις φυλακές ;

Μήπως ξέρετε για τις συνθήκες στις διαβόητες φυλακές του Ντιαρμπακίρ την δεκαετία του 90 ; Τον λάκκο με τα περιττώματα που σε έβαζαν μέχρι τον λαιμό τον έχετε ακουστά ;

Δεν ντρέπεται ο αρχιπράκτορας  και κάνει και συγκρίσεις….