ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΡΑΝΙΟΥ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Μαθήματα Κορανίου στην εκκλησία του Τζεμπελί στην Αργυρούπολη (Γκιουμούσχανε)

Ιστορική εκκλησία στο χωριό Τζεμπελί της περιοχής Τορούλ της Αργυρούπολης χρησιμοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σαν χώρος για μαθήματα Κορανίου.

Η εκκλησία βρίσκεται στην συνοικία Τσιτσεκλέρ και όταν οι Έλληνες κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκατέλειψαν την περιοχή χρησιμοποιήθηκε σαν τζαμί μέχρι το 1996. Τότε κατασκευάστηκε νέο τζαμί και πλέον η εκκλησία χρησιμοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για μαθήματα Κορανίου. Την εποχή που πολλές εκκλησίες στην περιοχή και στην χώρα γενικότερα χρησιμοποιούνταν ως αχυρώνες, οι κάτοικοι της συνοικίας Τσιτσεκλέρ, πέτυχαν να παραμείνει όρθια η εκκλησία προστατεύοντας την.

Ο Ρεμζί Γιολτζού ο οποίος είναι ιμάμης επί 25 χρόνια στο χωριό, αναφέρει πως την εκκλησία που επί 40-50 χρόνια χρησιμοποιούνταν ως τζαμί, κάθε καλοκαίρι, την συντηρούσε, την έβαφε, την ασβέστωνε, και πρόσθεσε πως κάθε καλοκαίρι, εδώ εκπαιδεύονται στο Κοράνι και σε θέματα θρησκείας. Ο Γιολτζού ανέφερε πως αυτή τη στιγμή έχει 15 μαθητές Κορανίου και ότι αυτά τα παιδιά – που έμειναν στο οροπέδιο- κάθε μέρα εκπαιδεύονται από τις 9.00 έως τις 12.00. Ο Γιολτζού ανέφερε πως χρησιμοποίησε όλες του τις δυνατότητες για να μην γκρεμιστεί η εκκλησία και ότι όταν έρχονται και την βλέπουν οι τουρίστες έτσι, μένουν ευχαριστημένοι.

Λέει πως δεν ξέρει το πότε κατασκευάστηκε η εκκλησία και δηλώνει : ¨ Την βάφουμε όσο μπορούμε. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην γκρεμιστεί. Στο χωριό μας συνολικά υπάρχουν 8 εκκλησίες. Εξ αυτών οι 2 είναι ορθές και σταθερές¨.

Καθώς στην περιοχή και στη χώρα πολλές εκκλησίες χρησιμοποιούνται ως στάβλοι, τον ρωτήσαμε αν επιτρέπεται από το Ισλάμ μια τέτοια χρήση των ιερών χώρων, και μας απάντησε ως εξής :

¨Τέτοια είδους μέρη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως στάβλοι. Όταν εδώ δεν ήταν τζαμί, ήταν χώρος προσευχής. Αφού ήρθε το Ισλάμ και μετά έγινε τζαμί. Νωρίτερα ήταν εκκλησία. Χρειάζεται να δείξουμε τον δέοντα σεβασμό. Στο Ισλάμ δεν υπάρχει διαχωρισμός εκκλησίας και τζαμιού. Όλα είναι μέρη που υπηρετούν την πίστη στον Θεό. Υπάρχει σεβασμός σε αυτό το θέμα από την θρησκεία μας¨

Στο εσωτερικό της εκκλησίας που χρησιμοποιείται για μαθήματα Κορανίου υπάρχουν ανέπαφα κάποια απομεινάρια από σχέδια και γλυπτά, ενώ τα παιδιά στο διάλλειμα από τα μαθήματα παίζουν μπάλα στον χώρο μπροστά από την εκκλησία.

 Haberyurdum.com 28/6/2012

 Σχόλιο : Προσέξτε ότι μέχρι σήμερα το χωριό έχει 8 εκκλησίες !  Φανταστείτε δηλαδή πόσες υπήρχαν όταν ζούσαν εκεί οι Έλληνες και κυρίως  τι πίστη είχαν οι άνθρωποι.

Σαν εμάς…

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone