¨ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ¨ —ΒΙΝΤΕΟ

Η Συρία χτύπησε

Το ενημερωτικό σημείωμα Νο 47 στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου έπεσε σαν βόμβα στην επικαιρότητα. Και ενώ ισχυρισμοί συγκρούονταν ο ένας με τον άλλο, ο πρωθυπουργός Ερντογάν γυρνώντας από την Βραζιλία συγκάλεσε σύνοδο ασφαλείας. Η μεταμεσονύκτια γραπτή ανακοίνωση κλόνισε για μια ακόμη φορά την επικαιρότητα : Το τουρκικό αεροσκάφος το κατέρριψε η Συρία.

Συντονισμός στο τρίγωνο

Στο ενημερωτικό του σημείωμα το Γενικό Επιτελείο αναφέρει : ¨Στις 22 Ιουνίου στις 11.58 διακόπηκε η ασύρματη επικοινωνία και η επαφή με το ραντάρ με αεροπλάνο μας που βρισκόταν NΔ του Χατάι και είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ερχάτς της Μαλάτιας¨. Άρχισαν αμέσως οι διαδικασίες έρευνας-διάσωσης. Από αυτήν την πληροφορία γίνεται αντιληπτό πως το αεροσκάφος κατέπεσε στο τρίγωνο ανάμεσα στην Καρπασία της Κύπρου, την περιοχή Σαμαντάγ της Αντιοχείας και την Λαζικίγιε της Συρίας.

Το ΑΝΑ άλλαξε ρότα

Μετά από αυτήν την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου το αεροπλάνο ΑΝΑ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που τον μετέφερε, άλλαξε ρότα και αντί για Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε στην Άγκυρα όπου θα γινόταν σύνοδος ασφαλείας με την συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυτή η σύνοδος έκπληξη ενίσχυσε τους ισχυρισμούς πως το αεροσκάφος κατέπεσε. Αλλά ενώ το αεροσκάφος ΑΝΑ βρισκόταν πάνω από την Ιταλία η ρότα του άλλαξε πάλι προς Κωνσταντινούπολη για να κατέβουν εκεί οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Ερντογάν. Έτσι ο Ερντογάν μετά την Κωνσταντινούπολη έφτασε στην Άγκυρα, όπου μετά την συνέντευξη τύπου πήγε στην σύνοδο ασφαλείας.

Όλοι περίμεναν τον Ερντογάν

Την ώρα που τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ως έκτακτη είδηση πως το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την Συρία, στην Άγκυρα το ΥΠΕΞ και το Γενικό Επιτελείο τηρούσαν σιγή. Όλος ο κόσμος εστίασε στην ανακοίνωση που θα έκανε στην Άγκυρα ο Ερντογάν

Το αεροπλάνο μας καταρρίφθηκε

Στην γραπτή ανακοίνωση που έγινε μετά την 2 ωρών και 10 λεπτών σύνοδο κορυφής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ερντογάν αναφέρεται πως ¨Έγινε αντιληπτό πως το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε από την Συρία¨.

Μετά από την σύνοδο αυτή που πραγματοποιήθηκε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία έγινε μια γραπτή ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στην σύνοδο εξετάστηκαν οι εξελίξεις μετά από την διακοπή ασύρματης και ραντάρ επικοινωνίας με αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ερχάτς της Μαλάτιας στις 22 Ιουνίου και καταγράφονται τα εξής : Από την αξιολόγηση των στοιχείων των αρμόδιων φορέων και από τις πληροφορίες που προέρχονται από τις κοινές με την Συρία προσπάθειες για έρευνα και διάσωση, έγινε αντιληπτό πως το αεροσκάφος μας καταρρίφτηκε από την Συρία. Οι προσπάθειες για έρευνα και διάσωση των πιλότων μας συνεχίζονται. Η Τουρκία θα οριστικοποιήσει την στάση της μετά την πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού, και θα κάνει με αποφασιστικότητα τα δέοντα βήματα¨.

Η σύνοδος αυτή που ήταν κλειστή για τον τύπο, έγινε υπό την προεδρία του Ερντογάν και διήρκεσε 2 ώρες και 10 λεπτά. Μετείχαν σε αυτήν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νετζντέτ Οζέλ, ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναίμ Σαχίν, ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο αρχηγός της Π.Α. στρατηγός Μεχμέτ Ερτέν και ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

 Εφ. Χουριέτ 23/6/2012

Σχόλιο : Το παρακάτω βίντεο που δημοσίευσε η Χουριέτ είναι ερασιτεχνικό και δείχνει κάποιους παραθεριστές οι οποίοι ενώ λιάζονταν δείχνουν έναν αντικείμενο και λίγο μετά ακούγεται έκρηξη…