ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2012

Η Ένωση Εκδοτών Τουρκίας ανακοίνωσε την ¨Αναφορά εκδοτικής ελευθερίας του 2012¨. Η αναφορά αυτή που αποτελεί πηγή σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία παρουσιάζει θέματα όπως τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στον τομέα των εκδόσεων, τις πιέσεις, τις δίκες, την λογοκρισία και την αυτολογοκρισία.

Η Ένωση Εκδοτών Τουρκίας όπως κάθε χρόνο μετά το 1995 ανακοίνωσε και φέτος την Αναφορά Εκδοτικής Ελευθερίας, η οποία προβάλει τα σύνορα της εκδοτικής ελευθερίας.

Στην αναφορά τονίζεται πως και φετος συνεχίστηκαν τα εμπόδια στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης, ενώ τονίζεται και η αυτολογοκρισία.

Συγκεκριμένα άρθρα του Αντιτρομοκρατικού Νόμου (TMK) και του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα(TCK) αποτρέπουν την ελεύθερη κριτική –προφορική ή γραπτή- με βαριές κατηγορίες, ποινές και μακροχρόνιες και δύσκολες αστυνομικές και δικαστικές διαδικασίες.

¨Με αυτή την στάση θρέφεται η αυτολογοκρισία, ενώ με ανοιχτές και καλυμμένες πιέσεις αφαιρείται από συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης¨.

Η Ένωση Εκδοτών Τουρκίας αναφέρει πως για την επίτευξη της ελευθερίας τύπου και εκδόσεων είναι ανάγκη να καταργηθούνε συγκεκριμένα άρθρα των ΤΜΚ και TCK, ή να αφαιρεθούν κάποιες φράσεις σε αυτούς τους νόμους που αποτελούνε την βάση για άδικες κατηγορίες.

……………..

Στην αναφορά καταγράφεται πως αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στην φυλακή λόγω της αντιπολιτευόμενης σκέψης τους και ότι το 2011 ένα από τα πιο ισχυρά χτυπήματα δόθηκε στον τύπο.

¨Με βάση την Αναφορά Παρατήρησης των ΜΜΕ BIA, στα τέλη του Μάρτη οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι ήταν 100 και οι φυλακισμένοι διανομείς 35. Στις 5 Μαΐου με βάση τα στοιχεία της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Φυλακισμένων Δημοσιογράφων ο αριθμός ήταν 92. Σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι συγγραφείς οι οποίοι δικάζονται με διάφορες δικαιολογίες ή παραμένουν κρατούμενοι για μήνες χωρίς να ξέρουν γιατί κατηγορούνται.¨

Γίνεται αναφορά για πιέσεις στον τομέα του τύπου και των εκδόσεων, ενώ αναφέρονται και οι μεγάλες περίοδοι κράτησης.

¨Στις υποθέσεις που στηρίζονται στον αντιτρομοκρατικό νόμο και οι ποινές που προβλέπονται είναι βαριές, λόγω της μακροχρόνιας διαδικασίας έρευνας και εκδίκασης, πολλοί κατηγορούμενοι και δημοσιογράφοι παραμένουν για μήνες ή και χρόνια κρατούμενοι χωρίς να ξέρουν για ποιο αδίκημα κατηγορούνται. Και καθώς σε αυτό το μεγάλο διάστημα αναμονής επιβάλλεται και το ¨απόρρητο της διαδικασίας¨, δεν μπορούν να μάθουν τα στοιχεία και τις σε βάρος τους κατηγορίες, και έτσι δεν μπορούν να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή¨.

……………….

bianet.org   5/6/2012