ΜΕ ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ….

Γενιντογάν και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα

Η συνοικία Γενίντογάν την δεκαετία του 50 : Μια φωτογραφία τραβηγμένη στην συνοικία Γενιντογάν, μια από τις πιο παλιές συνοικίες της Νικομήδειας (Ίζμιτ). Φορτηγά φορτωμένα περιμένουν στην σειρά για να ξεφορτώσουν, πιθανότατα στην βιομηχανία Σέκα.

Η συνοικία Γενιντογάν, μια από τις πιο παλιές συνοικίες της Νικομήδειας παλιά λεγόταν ¨συνοικία μοναστηριού¨. Το μοναστήρι που έδωσε το όνομα του σε αυτή την συνοικία ήταν ένα ελληνορθόδοξο μοναστήρι. Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα το 1921 υπό την επήρεια εθνικιστικών συναισθημάτων κατεδαφίστηκε με βολές πυροβολικού, όπως είχε διατάξει ο Νουρετίν Πασάς. Τώρα η μεγαλύτερη λεωφόρος της συνοικίας φέρει το όνομα του Νουρετίν Πασά.

Το ελληνικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα κατασκευάστηκε στα 1558 με ειδική άδεια από τον Οθωμανό Σουλτάνο, ενώ ο περιβάλλων χώρος του χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως χώρος περιπάτου. Μέχρι σήμερα επιβιώνει μάλιστα πίνακας του μοναστηριού που ζωγράφισε στα 1886 ζωγράφος ονόματι Χαλίντ. Σήμερα στον χώρο του μοναστηριού υπάρχουν μόνο ερείπια.

Περιηγητές όπως ο Λούμπενάου στα 1588, ο Λούκας στα 1712, ο Άγγλος Ποκότσκε στα 1740, ο Γάλλος Τζουγινέτ στα 1894, και ο Μόρντμαν στα 1911, αναφέρουν πως η εκκλησία και ο τάφος του αγίου που βρισκόταν εκεί θεωρούνταν ιερά μέρη.

………………….

www.ozgurkocaeli.com.tr  18-5-2012

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone