ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΚΟΜΡΑΤ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ DAVUTOĞLU ΣΤΗ ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΙΑ

Οι Γκαγκαούζοι Τούρκοι επιφύλασσαν θερμή υποδοχή στον πρώτο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών που επισκέφτηκε τη χώρα τους 

Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, επισκέφτηκε το Μέρος των Γκόκ ογούζ γνωστό και ως Γκαγκαουζία.

Ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος περιηγήθηκε στους δρόμους άκουσε τα προβλήματα των Τούρκων Γκόκ ογούζ, μάλιστα πραγματοποίησε επί τόπου μερικά από τα αιτήματα τους.

Η Τουρκία κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της Γκαγκαουζίας η οποία κήρυξε την αυτονομία της από την Μολδαβία το 1994. Πολύ θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλασσαν οι Γκαγκαούζοι στον Davutoğlu, ο οποίος ήταν ο πρώτος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφτηκε την χώρα.

Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν τον Τούρκο υπουργό με αλάτι και ψωμί τα οποία συμβολίζουν την φιλία σύμφωνα με την παράδοση των Γκαγκαούζων.

Ο Davutoğlu ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γκαγκαουζίας και τον πρόεδρο της Λαϊκής Βουλής είχε μια συνάντηση και με το Συμβούλιο των Σοφών.

Ο Πρόεδρος της Γκαγκαουζίας Στέπαν Τοπάλ δήλωσε τα εξής ενώ υποδέχονταν τον Davutoğlu: «Εμείς όλοι μας είμαστε Τούρκοι. Ο λαός αυτός αποτελεί ένα μικρό κλαδί στον δέντρο του τουρκικού κόσμου. Θέλουμε να αποτελέσουμε μια γέφυρα μεταξύ της Μολδαβίας και της Τουρκίας».

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του αφού ευχαρίστησε τους Γκαγκακούζους επειδή προστάτεψαν τη γλώσσα και το πολιτισμό τους έδωσε το μήνυμα ότι πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσουν την ενότητα και την συσπείρωση τους.

«Είμαστε 75 εκατομμύρια συν 200 χιλιάδες. Με αυτόν τον τρόπο σας αντιμετωπίσαμε πάντοτε. Δεν σας αφήσαμε μόνους, ούτε πρόκειται να σας αφήσουμε» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Davutoğlu παρέστησε και στην εκκλησιαστική λειτουργία των Γκαγκαούζων Τούρκων οι οποίοι είναι Χριστιανοί.

Ο επόμενος σταθμός του Davutoğlu ήταν το Κρατικό Πανεπιστήμιο Κόμρατ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος άκουσε τα αιτήματα των Γκαγκαούζων Τούρκων έλυσε μάλιστα επιτόπου ορισμένα προβλήματα.

Ο Davutoğlu επικοινώνησε τηλεφωνικός με τον πρόεδρου του Συμβουλίου Ανώτερης Εκπαίδευσης (YÖK) Gökhan Çetinsaya προκειμένου να λύσει το πρόβλημα περί αφαίρεσης του Κρατικού Πανεπιστημίου Κόμρατ από το κατάλογο ισοτιμίας του YÖK και πήρε την υπόσχεση ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα.

Ο γενικός διευθυντής της Ραδιοτηλεοπτικής Υπηρεσίας της Γκαγκαουζίας αφού ευχαρίστησε στην τουρκική ραδιοτηλεόραση TRT και υπενθύμισε τους πομπούς που τους είχαν υποσχεθεί. Μετά από αυτό ο Τούρκος υπουργός τηλεφώνησε τον γενικό διευθυντή του TRT, İbrahim Şahin.

Μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με τον Şahin, ο Davutoğlu δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα έρθουν στη χώρα και οι πομποί FM, και ο κύριος γενικός διευθυντής του TRT αλλά και η παρουσιάστρια της εκπομπής Gezelim Görelim, Nuray Yılmaz.

 TRT 14-5-2012