ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ

Ο μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ μετείχε στην συναυλία του Συλλόγου Ανταλλάξιμων Σαμψούντας

Ο αιρετός μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ μετείχε στην συναυλία που οργάνωσε ο Σύλλογος Ανταλλάξιμων Σαμψούντας με τίτλο ¨Παραδοσιακά τραγούδια Ρούμελης και Βαλκανίων¨. Στην ομιλία του εκεί ανέφερε μια ανάμνηση του, προκαλώντας δάκρυα στους θεατές.

……………………..

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανταλλάξιμων Σαμψούντας Σαλίχ Μέριτς μιλώντας πριν την συναυλία ανέφερε πως ¨ Ο βαλκανικός πόλεμος του 1912-1913 είναι ένα από τα πιο πικρά περιστατικά της ιστορίας του Τουρκικού Έθνους. Στο τέλος αυτής της μεγάλης καταστροφής όπου είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες μας νεκρούς, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι μας δυστυχισμένοι πήραν τους δρόμους της ξενιτιάς, η δε Ρούμελη έχασε την Τουρκία της. Άγια πατρώα εδάφη όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, τα Σκόπια, η Πρίστινα και το Κίρτζαλί χάθηκαν την ώρα που οι Τούρκοι της Ρούμελης που είχαν ως πατρίδα τα Βαλκάνια υπέστησαν φοβερές σφαγές.

Αντίθετα με τους Αρμένιους που περιγράφουν σε όλο τον κόσμο τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία, εμείς δεν σταθήκαμε ικανοί ούτε καν στα εγγόνια μας να περιγράψουμε αυτήν πικρή μας μοίρα. Κι ενώ είμαστε 100 χρόνια μετά από αυτήν την μεγάλη γενοκτονία και στην μέση της χρονιάς, δεν βλέπουμε καμμία εκδήλωση που να υπενθυμίζει επαρκώς αυτό το θέμα. Εμείς ως Σύλλογος Ανταλλάξιμων Σαμψούντας στην επέτειο του πόνου αυτού, οργανώσαμε εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Πρώτη μας εκδήλωση ήταν θρησκευτικές τελετές που έγιναν σε 41 τζαμιά σε 11 νομούς μας.

…………….

Απόψε με την συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού μας θα ακούσουμε παραδοσιακά τραγούδια. Στο τέλος του χρόνου στον Δεκέμβριο κατά την 100η επέτειο των βαλκανικών πολέμων σχεδιάζουμε ένα ακαδημαϊκό συνέδριο. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού, τους πολύτιμους καλλιτέχνες μας, τον μουφτή μας της Κομοτηνής καθώς και εσάς τους θεατές μας. Υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά στις ψυχές των προγόνων μας που έπεσαν ηρωικά στους Βαλκανικούς Πολέμους, που πέθαναν κατά την προσφυγιά και σε αυτούς που βίωσαν τον πόνο στα Βαλκάνια¨.

Ο μουφτής Ιμπραήμ Σερήφ προκάλεσε δάκρυα στους μετέχοντες

Αργότερα χαρίστηκαν λουλούδια σε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της εκδήλωσης, ενώ έκανε και μια ομιλία ο αιρετός μουφτής Κομοτηνής με αναφορά στον τουρκισμό και τον Τούρκο. Περιέγραψε πως κάνοντας ναμάζι στο σπίτι ο γιός του τον είχε ρωτήσει ¨μπαμπά γιατί κάνοντας ναμάζι στρέφεστε προς την Τουρκία ;¨ και τότε εκείνος του απάντησε πως ¨ Εμείς δεν στρεφόμαστε προς την Τουρκία, αλλά ο δρόμος για την Μέκκα περνά από την Τουρκία¨ προκαλώντας χειροκροτήματα στην αίθουσα. Κάποιοι θεατές μάλιστα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα.

………………..

Εφ. Μπιρλίκ 26-5-2012