¨H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΡΘΕ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ¨

H δημοκρατία ήρθε αλλά ούτε μια εκκλησία δεν μπορέσαμε να κάνουμε…

Το Ίδρυμα δημοσιογράφων και Συγγραφέων (GYV) άρχισε την λειτουργία του το 1994 με το σύνθημα ¨Δεν υπάρχει επιστροφή από την Δημοκρατία¨, με την συμμετοχή διανοουμένων, δημοσιογράφων, επιστημόνων και καλλιτεχνών από κάθε χώρο.

Το ίδρυμα αυτό από εκείνη την μέρα μέχρι σήμερα προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν εδώ να απαριθμήσω τις υπηρεσίες του. Αλλά δεν μπορεί να ξεχαστεί η συμβολή του στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας μέσω της κίνησης Αμπάντ με τον διάλογο που άρχισε με τις μειονότητες σχετικά με την ανεκτικότητα.

Το GYV προχτές παρέθεσε ένα γεύμα ευγνωμοσύνης προς του συνοδοιπόρους του. Σημαντικά ονόματα μετείχαν στο γεύμα.

Εκπρόσωποι θρησκειών ήταν εκεί με τη θρησκευτική τους περιβολή. Κατά την διάρκεια του δείπνου στις ομιλίες που έγιναν, κάθε εκπρόσωπος κοινότητας εξέφρασε και κάποια αιτήματα.

Μη κοιτάτε που κάνω λόγο για ¨αιτήματα¨, στην ουσία επρόκειτο για ¨παράπονα¨.

Για παράδειγμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε πως σε αυτή τη χώρα πέρασαν πολύ δύσκολα, και ότι όταν ανακοινώθηκαν τα σχετικά με την Εργκενέκον έγγραφα, είδαν το πώς τους παρακολουθούσαν βήμα βήμα :

¨Εμάς και την κοινότητα μας μας κοιτούσαν με καχυποψία. Η Στρατιά Αιγαίου παρακολουθούσε το πώς πήγα στην Σμύρνη, σε ποιο αεροπλάνο ανέβηκα, σε ποιο ξενοδοχείο έμεινα και σε ποιο όχημα ανέβαινα. Μας πέταξαν βόμβες και οργάνωσαν διαδηλώσεις μπροστά στα σπίτια μας. Περάσαμε δύσκολες μέρες. Μακάρι να μην γυρίσουν πίσω εκείνες οι μέρες.¨

Ο Πατριάρχης των Αρμενίων στην Τουρκία Μεσρόπ είναι σε κατάσταση φυτού στο Αρμενικό Νοσοκομείο του Γεντίκουλέ. Αλλά στην θέση του ήταν εκεί ο συνπατριάρχης Αράμ Ατεσιάν.

Ο Ατεσιάν στην ομιλία του είπε : ¨Σε αυτή την χώρα όταν μιλάμε για διάλογο μεταξύ θρησκειών αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη για διάλογο. Οι θρησκείες δεν σέβονται η μια την άλλη, και λυπάμαι που το λέω αυτό¨ και μετά ζήτησε να γίνουν προσευχές για τον Πατριάρχη Μεσρόπ.

Ο Γ.Γ. της Εβραϊκής Κοινότητας Τουρκίας Γιουσούφ Αλτιντάς που βρισκόταν εκεί εκπροσωπώντας τον αρχιραββίνο Τουρκίας Γιουσούφ Χαλεβά δήλωσε : ¨ Χαιρετίσματα σε αυτούς που δείχνουν τον εαυτό τους όπως είναι και σε αυτούς που δέχονται τους άλλους όπως είναι¨.

Ο μητροπολίτης των Ασσυρίων Ορθοδόξων Κωνσταντινούπολης Γιουσούφ Τσετίν δήλωσε πως ¨Η δημοκρατία ήρθε αλλά εμείς εδώ ούτε μια εκκλησία δεν μπορέσαμε να κάνουμε¨ και συνέχισε λέγοντας : ¨ Ο κύριος χότζας άρχισε τον διαθρησκευτικό διάλογο. Ευχαριστούμε. Η χώρα μας και εμείς το έχουμε ανάγκη. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο τόσο το καλύτερο. Τώρα η δημοκρατία ήρθε αλλά ούτε μια εκκλησία δεν μπορέσαμε να κάνουμε. Στην Ούρφα μόνο μια εκκλησία έχουμε. Μετά την αρμενική κοινότητα είμαστε η πιο πολυπληθής ομάδα. Τρία χρόνια συνομιλούμε με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης για να χτίσουμε έναν ναό αλλά οι συνομιλίες δεν πάνε καλά¨.

Ο επίσκοπος των Καθολικών Ασσυρίων Γιουσούφ Σαγ που βρισκόταν εκεί ανέφερε : ¨ Το 2009 η εφημερίδα Ραντικάλ έγραψε πως εμείς κάνουμε μια σταυροφορία στην Τουρκία. Μα που είναι αυτοί οι χριστιανοί, γιατί μας φοβούνται ; Ο Μωάμεθ δεν πολέμησε με τους χριστιανούς και τους Εβραίους αλλά με τους κατοίκους της Μέκκας. Ακόμη για να ρυθμίσουμε τις δουλειές μας μας λένε πάτε στον έπαρχο του Φάτιχ. Αυτό είναι καταπίεση. Επί χρόνια πολλά δεν μπορώ βάλω ένα καρφί στην εκκλησία μου. Για χρόνια πολλά δεν μπορούμε να βγάλουμε ιερείς. Αυτό είναι καταπίεση.¨.

……………….

 TIMETURK 11-5-2012

Νουχ Γκιονουλτάς