ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 29η ΜΑΙΟΥ

Ρύθμιση για την 29η Μαΐου : Τέρμα ο Ουλουμπατλί και το καράβι

Κωνσταντινούπολη : Μετά από την Γιορτή Αθλητισμού και Νεολαίας της 19ης Μαΐου, ρετουσάρισμα έγινε και στους εορτασμούς για την άλωση της Κωνσταντινούπολης της 29ης Μαΐου. Πλέον στο πρόγραμμα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης δεν θα υπάρχουν εικόνες κατάληψης τειχών και του περάσματος πλοίων από την ξηρά.

Τα προηγούμενα χρόνια, στην τελετή στην πύλη Βελιγραδίου, γενίτσαροι έκαναν επίθεση στα τείχη. Γκρεμίζονταν η ειδικά κτισμένη για αυτό πύλη, ενώ την ίδια στιγμή γινόταν βολή πυροβολικού, και συνοδεία του εμβατηρίου Cenk κάρφωναν την σημαία στα τείχη. Αργότερα γινόταν αναπαράσταση της εισόδου στην πόλη του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, του δάσκαλου του Ακσεμετίν και από των στρατιωτών τους. Επίσης γινόταν αναπαράσταση του περάσματος των πλοίων από την ξηρά.

Πορεία Άλωσης

Φέτος αυτές οι εικόνες δεν θα υπάρχουν. Το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την νομαρχία Κωνσταντινούπολης θα αρχίσει από τον τάφο του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή. Στην αυλή του τζαμιού του Πορθητή θα μοιραστεί στον κόσμο χαλβάς και σερμπέτι. Επίσης πομπή αποτελούμενη από ομάδα οθωμανικής στρατιωτικής μουσικής και από γενίτσαρους θα πραγματοποιήσει ¨ πορεία Άλωσης¨ από την πλατεία Βαγιαζήτ έως το μουσείο Αγίας Σοφίας.

……………………..

Εφ. Ραντικάλ 24-5-2012

Σχόλιο : Για να δείτε τι είδος γιορτές γίνονταν μέχρι τώρα ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο :