ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

¨Μία θρησκεία¨, σημαίνει ούτε δημοκρατία ούτε λαϊκό καθεστώς

Αντιδράσεις προκάλεσε από αντιπολίτευση και ΜΚΟ η δήλωση Ερντογάν πως ¨Η μία θρησκεία αποτελεί την κόκκινη μας γραμμή¨ : Αυτό είναι νομικά και πολιτικά λάθος¨.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Ερντογάν κατά την ομιλία του στην νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος του στα Άδανα όπου ανέφερε πως ¨Έχουμε τέσσερεις κόκκινες γραμμές. Ένα κράτος, ένα έθνος, μία σημαία και μία θρησκεία¨ προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από εκπροσώπους δογμάτων. Νομικοί υπογράμμισαν πως οι δηλώσεις του Ερντογάν με βάση τους νόμους αποτελούν αδίκημα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Ταράφ διανοούμενοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι δογμάτων σχολίασαν αυτή τη δήλωση ως εξής :

 

Αντιπρόεδρος του κόμματος CHP Σεζγκίν Τανρικουλού.

 ¨Το κράτος δεν μπορεί να έχει ούτε θρησκεία και πιστεύω, οι πολίτες έχουν. Δήλωση του τύπου ¨Μία θρησκεία¨ δεν συνάδει με την δημοκρατία και δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή. Καθήκον των πολιτικών είναι σέβονται όλες τις θρησκείες και τα πιστεύω, και να δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι πολίτες άνετα θα ζούνε με την θρησκεία και τα πιστεύω τους¨.

 

Αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος BDP Περβίν Μπουλντάν

¨Ο πρωθυπουργός πρέπει να αλλάξει γνώμη για τα ¨ένα¨ που λέει και να δει πια και να μάθει για τις διαφορές.¨


Ο πρωθυπουργός κάνει διακρίσεις

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών-Μπεκτασίδων Σελαχαττιν Οζέλ :

Ο πρωθυπουργός κάνει διακρίσεις. Η παγκόσμια κοινή γνώμη με αυτό τον τρόπο κατάλαβε τι άτομο είναι ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν δεν είναι ο πρωθυπουργός μας. Άλλωστε σε μια από τις δηλώσεις του είχε πει πως ¨Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Αλεβιτών¨.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία Λάκης Βίγκας :

Πραγματικά εξεπλάγην ιδιαίτερα. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητο θέμα. Πως μπορεί και μιλά έτσι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ; Διότι τότε εμείς πρέπει να φύγουμε. Εμείς από την στιγμή που γεννηθήκαμε ζούμε μέσα στην κουλτούρα που μας παρέδωσε η οικογένεια μας. Τα μέλη διαφορετικών θρησκειών που ζούνε υπό την μία κοινή σημαία πως θα κατατάξουν τον εαυτό τους ; Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μέσα σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού. Και εμείς ως μέλη άλλων θρησκειών καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες. Εάν με την θρησκεία γίνεται τέτοιος διαχωρισμός, ποια θα είναι η δική μας θέση ως πολίτες ;

Συνταξιούχος εισαγγελέας Αρείου Πάγου Αχμέτ Γκιουντέλ

Υπάρχει σοβαρό θέμα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Η δήλωση για ¨Μία θρησκεία¨ είναι παράνομη. Στην νομοθεσία υπάρχουν άρθρα που προστατεύουν την διαφορετικότητα. Στο σύνταγμα υπάρχει η θρησκευτική ελευθερία. Προφανώς η σχετική με την θρησκεία δήλωση του πρωθυπουργού, θα του ξέφυγε.

……………..

Εφ. Ταράφ 7-5-2012

Σχόλιο: “Tek dil değil, tek bayrak, tek din, tek devlet dedik!” Αυτή είναι η απίστευτη δήλωση του Ερντογάν . Εμείς ρωτάμε.  Οι νεοεκλεγέντες μουσουλμάνοι  βουλευτές της ελληνικής Θράκης  συμφωνούνε ; Και τι θα έλεγαν αν έκαμνε μια ανάλογη δήλωση και ο οποιοσδήποτε Έλληνας πρωθυπουργός ;

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone