ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

¨Αξιολογούν με αυτά που ακούνε δεξιά και αριστερά¨

Σκληρή δήλωση του πρωθυπουργού Ερντογάν σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης : Αυτή η μη αντικειμενική συμπεριφορά αυτών των φορέων πρέπει να συζητηθεί σοβαρά στους οικονομικούς κύκλους¨.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν μιλώντας στο 7ο Συμβούλιο Επενδύσεων που οργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη, άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούνε οι οίκοι αξιολόγησης, λέγοντας πως δεν είναι αντικειμενικοί. Ο Ερντογάν δήλωσε πως ¨Εάν οι οίκοι αξιολόγησης γίνουν αντικειμενικοί και εμείς θα αλλάξουμε την οπτική μας για αυτούς.

Μερικές από τις επικεφαλίδες της ομιλίας του Ερντογάν στο συνέδριο αυτό όπου βρισκόταν διευθυντές 17 γιγάντιων –σε παγκόσμιο επίπεδο- επιχειρήσεων και η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν οι εξής :

¨Τα συνέδρια αυτά ωφέλησαν ιδιαίτερα για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην χώρα μας και άνοιξαν τους ορίζοντες μας. Η Τουρκία τα τελευταία 9 χρόνια προσέλκυσε επενδύσεις αξίας 110,5 δις. Μετά την κρίση του 2008 διεθνώς υπήρξε μείωση στις επενδύσεις. Στην Τουρκία υπήρξε αύξηση κατά 76% των άμεσων επενδύσεων. Η Τουρκία σε αυτόν το τομέα πήρε την 14η θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΑΣΑ. Η Τουρκία δεν αύξησε μόνο τις άμεσες επενδύσεις της, Το 2011 με ρυθμό ανάπτυξης 8% ήταν δεύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα. Το εθνικό εισόδημα το 2011 έφτασε στα 772 δις $ και το κατά κεφαλήν εισόδημα στα 10.444 $.

……………………

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις αξιολογήσεις που κάνουν κάποιοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Φυσικά εδώ είναι κάτι κακόβουλο. Αυτή η μη αντικειμενική συμπεριφορά αυτών των φορέων πρέπει να συζητηθεί σοβαρά στους οικονομικούς κύκλους. Εάν οι οίκοι αξιολόγησης γίνουν αντικειμενικοί και εμείς θα αλλάξουμε την οπτική μας για αυτούς, Αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης ή δεν ασχολούνται με την Τουρκία ή αξιολογούν με αυτά που ακούνε δεξιά και αριστερά. Εμείς χωρίς να νοιαζόμαστε για τις καμπάνιες σπίλωσης συνεχίζουμε τον δρόμο μας με στόχο το 2023 να έχουμε εθνικό εισόδημα 2 τρις και να είμαστε μέσα στις 10 πιο ισχυρές χώρες του κόσμου.

……………………¨

Εφ. Ραντικάλ 11-5-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone