ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΚΑΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με μεγάλη συμμετοχή έφτασε στο τέλος του το συνέδριο γυναικών

Συνεχίστηκε το δεύτερο τμήμα του ¨Συνεδρίου Τουρκάλων Γυναικών Δυτικής Θράκης¨ -που οργανώθηκε με την συμμετοχή της Πλατφόρμας Γυναικών Δυτικής Θράκης, του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης- που έγινε στις 19 Μαΐου στο ξενοδοχείο Chris&Eve στην Κομοτηνή. Το δεύτερο τμήμα άρχισε με τις ομιλίες των επισήμων.

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, στην ομιλία του που έκανε ανέφερε πως η Τουρκάλα της Δυτικής Θράκης έχει θέματα και πως οι ευθύνες που αναλαμβάνει είναι πολύ περισσότερες καθώς προέρχεται από μια κοινότητα στηριγμένη στην γεωργία. Ο κύριος Μουσταφά Σάρνις εστιάζοντας στην αύξηση του αριθμού των γυναικείων συλλόγων στην Δυτική Θράκη, ανέφερε πως αυτό συμβάλει στο να κινούνται οι γυναίκες μέσα σε ομόνοια και ομοψυχία και ότι αυτό είναι μια πολύ θετική κίνηση.

Ο πρόεδρος του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη Μουσταφά Αλή Τσαβούς στην ομιλία του ανέφερε πως η πλειοψηφία των μελών στο κόμμα του αποτελείται από γυναίκες και ευχαρίστησε για αυτό τις Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης. Ο πρόεδρος Αλή Τσαβούς είπε πως ως κόμμα δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό το συνέδριο και ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα εκδοθούνε σε βιβλίο..

Μετά τις ομιλίες των επισήμων, οι πρόεδροι των επιτροπών ανέγνωσαν στους ακροατές τις αναφορές των επιτροπών, ενώ η εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Γυναικών Δυτικής Θράκης Σουκράν Ραϊφ ανέγνωσε τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Στο ¨Συνέδριο Τουρκάλων Γυναικών Δυτικής Θράκης¨ μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς μαζί με την σύζυγο του Εσίν Σάρνιτς, οι υποπρόξενοι Μπερίν Οκούρ και Ιλκάι Κοτζαγιγίτ, οι Σεβίντς Αλκάν Οζτζάν, Μινέ Τουτά, Αϊσέ Γκιουνέι Τεκίν, Φουλιά Ιμπάνογλου, Μπεντριγιέ Γιλμάζ, Ζεχρά Ζαμάν και Αϊσενούρ Ερκέν –σύμβουλοι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και της γυναίκας του-, η επικεφαλής του τομέα γυναικών του Συλλόγου Επιστημόνων Δυτικής Θράκης Χιουρέμ Σεφκέτογλου, ο Γ.Γ. Νετσμετίν Χουσείν, οι βουλευτές Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, η πρόεδρος του Φολκλορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου μειονότητας Σαππών και ταυτόχρονα επικεφαλής του τομέα γυναικών του DΕΒ Νετσλά Τσαβούς, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαιρουλλάχ, οι αντιδήμαρχοι Κομοτηνής Μεχμέτ Δεβετζήογλου και Ριτβάν Μολλά Ισά, ο δήμαρχος Αριανών Ιμπραήμ Σερήφ, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, η επικεφαλής του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την Ισότητα¨Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η περιφερειακή σύμβουλος Σεβγκί Σαλίμ, και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσείν. Επίσης εξ όσων μας ενημέρωσαν οι οργανωτές του συνεδρίου μετείχαν πάνω από 1000 άτομα από την μειονότητα.

Kατά το τελευταίο στάδιο του συνεδρίου η χορωδία του μουσικού συλλόγου Dragos πρόσφερε ωραίες στιγμές στους παρευρισκόμενους με τα παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1-Στο διάστημα 18-19 Μαΐου 2012 συνήλθαν στην Κομοτηνή η Επιτροπή Εκπαίδευσης του Συνεδρίου Τουρκάλων Γυναικών Δυτικής Θράκης, η Επιτροπή Γυναικείων Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Οικογένειας και Παιδιού και η Επιτροπή Πολιτικής έκαναν 4 διαφορετικές ομάδες εργασίας και αξιολόγησαν τα υπάρχοντα θέματα των Τουρκάλων Γυναικών Δυτικής Θράκης. Κατά την αξιολόγηση που έγινε εντοπίστηκαν τα κάτωθι στοιχεία και αποφασίστηκε να ανακοινωθούνε στην κοινή γνώμη της Ελλάδας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

2- Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η εκπαίδευση στα σχολεία της Τουρκικής μειονότητας, να ανανεωθούνε τα μειονοτικά σχολεία, να ιδρυθούνε νηπιαγωγεία που θα παρέχουν εκπαίδευση στα Ελληνικά-Τουρκικά (δίγλωσσα), να ιδρυθούνε μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης που θα προσφέρουν στην Τουρκική μειονότητα, να ιδρυθούνε γυμνάσια και λύκεια που θα αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της Τουρκικής μειονότητας, να επαναρυθμιστεί ο αριθμός των μαθημάτων που γίνονται στα τουρκικά σε εφαρμογή του νόμου 3065/1955, να υπάρξει επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία της Τουρκικής μειονότητας, να υπάρξει λύση στο θέμα της αντιστοιχίας των νέων που παίρνουν πτυχίο στο εξωτερικό, να οργανωθούνε σεμινάρια για τους Τούρκους δασκάλους που υπηρετούνε στα μειονοτικά σχολεία, να αυξηθεί ο αριθμός των μετακλητών δασκάλων που έρχονται από την Τουρκία και να διορίζονται και σε σχολεία εκτός Κομοτηνής, να αποδοθεί στις επιτροπές γονέων των μειονοτικών σχολείων οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που έχουν καθορισθεί από τις συνθήκες, να μεταρρυθμιστούνε τα σχολεία-μεντρεσέδες και να φτάσουν το επίπεδο των Ιμάμ-χατίπ της Τουρκίας, να ενδυναμωθεί η συνεργασία σχολείου-οικογένειας και περιβάλλοντος, και να σχηματισθεί ένα περιβάλλον αποδοτικής εκπαίδευσης για τους μαθητές.

……………………

Eφ. Μπιρλίκ 20-5-2012

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone