Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΘΗΚΕ !

Ο στρατός χάθηκε !

Στην στρατιωτική επιχείρηση στο Χατάι στην οποία έχασαν την ζωή τους ένας ταγματάρχης και δύο υπολοχαγοί, μονάδα που είχα πάει για αναγνώριση δεν μπόρεσε να βρει το οροπέδιο, ενώ η δεύτερη ομάδα που τους αναζήτησε, χτυπήθηκε.

 Αποκαλύπτεται η αλυσίδα των λαθών που στις 17 Μαΐου έγιναν αιτία να χάσουν την ζωή τους 3 στρατιωτικοί από ενέδρα του ΠΚΚ. Αναφέρεται πως ο ταγματάρχης Πληροφοριών Ερχάν Ντικμέν, ο διοικητής λόχου ειδικών δυνάμεων Στρατοχωροφυλακής Αϊτάτς Καγιά και ο υπολοχαγός Στρατοχωροφυλακής διμοιρίτης Αχμέτ Ταρίμ είχαν πάει να βρούνε τον υποδιοικητή που είχε χαθεί.

 Με βάση τις πληροφορίες η αλυσίδα των λαθών που οδήγησε στον θάνατο των τριών αξιωματικών εξελίχθηκε ως εξής :

Χτυπήθηκαν ενώ αναζητούσαν το θωρακισμένο όχημα

Ο υποδιοικητής Στρατοχωροφυλακής του Χατάι αντισυνταγματάρχης M.T. που προηγούνταν με το θωρακισμένο – τύπου Κόμπρα- όχημα του, δεν μπόρεσε να βρει το οροπέδιο Μπουλκέ που ήταν στον χώρο ευθύνης του και χάθηκε.

Λόγω της εξαφάνισης του M.T. υπήρχε κίνδυνος ασφάλειας για τα 300 άτομα των δυνάμεων ασφαλείας που βρισκόταν στο Μπουλκέ για την επιχείρηση.

Ο διοικητής της Στρατοχωροφυλακής του Χατάι συνταγματάρχης M.M. για να βρεθεί το θωρακισμένο όχημα, έστειλε στην επικίνδυνη περιοχή όπου βρίσκονται ΠΚΚδες, τον ταγματάρχη Πληροφοριών Ερχάν Ντικμέν και δύο ακόμη στελέχη. Οι αξιωματικοί που στάλθηκαν εκεί με πολιτικό όχημα ήταν ανυπεράσπιστοι.

Όταν οι ΠΚΚδες πυροβόλησαν το πολιτικό όχημα, ενώ ο ταγματάρχης Ερχάν και ο υπολοχαγός Αϊτάτς μεταφερόταν στο νοσοκομείο, δεν δόθηκε προσοχή στον ελαφρύτερα τραυματισμένο υπολοχαγό Αχμέτ Ταρίμ. Για αυτό το λόγο στάλθηκε στο νοσοκομείο 25 λεπτά αργότερα.

Μάλιστα αντίθετα με αυτό που λέγεται, δεν υπήρξε σύγκρουση ένοπλη με τους ΠΚΚδες. Αλλά στο τέλος αυτής της γεμάτης με λάθη και παραλείψεις στρατιωτικής επιχείρησης οι τρεις αξιωματικοί έχασαν την ζωή τους από αιμορραγία.

Πάλι ο ίδιος διοικητής : Γ.Κ.

Από την άλλη εμφανίστηκε πάλι το όνομα του ταξίαρχου Γ.Κ, που είχε έρθει στην επικαιρότητα και το 2011 με τις παραλείψεις του στο περιστατικό με τον θάνατο 13 στρατιωτών στο Σιλβάν του Ντιγιαρμπακίρ, ο οποίος μετατέθηκε αργότερα στην Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής Αδάνων. Αναφέρεται πως στο περιστατικό με τον θάνατο των τριών αξιωματικών ο Γ.Κ έχει κάνει λάθη στον σχεδιασμό και παραλείψεις, οι οποίες περιγράφονται ως εξής :

Ο ταξίαρχος Γ.Κ μετά από την σύλληψη στην Μερσίνα μέλους του ΠΚΚ που δραστηριοποιούνταν στο όρος Αμανός και ο οποίος τους είπε πως θα τους δείξει μέρος όπου υπάρχουν τρεις χειροβομβίδες, σχεδίασε επιχείρηση στην περιοχή Ντόρτγιολ.

Η εισαγγελία όμως δεν έδωσε άδεια να βγει το μέλος του ΠΚΚ από την φυλακή για να πάνε σε μια επικίνδυνη περιοχή για τρεις χειροβομβίδες.

Παρόλα αυτά και ενώ θα έπρεπε ο ταξίαρχος Γ.Κ να ακυρώσει την επιχείρηση, αυτός πήρε την απόφαση να συνεχίσει, με σκοπό την ανεύρεση κάποιων απλών υλικών (χειροβομβίδες).

Τα ΙΗΑ χρησιμοποιήθηκαν αργότερα

Στο μεταξύ με βάση τις πληροφορίες φαίνεται πως ήταν λάθος η αποστολή 13 ομάδων (300 άτομα) σε μια επικίνδυνη περιοχή όπου καθώς οι βελανιδιές άνοιξαν τα φύλα τους η ορατότητα είχε πέσει στα τρία μέτρα, και όλα αυτά για να βρεθούνε τρεις χειροβομβίδες. Ένα άλλο λάθος ήταν ότι στάλθηκαν στην επικίνδυνη περιοχή 300 άτομα χωρίς να έχουν πέταξε νωρίτερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (ΙΗΑ), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μόνο μετά τον θάνατο των τριών αξιωματικών.

 Εφ. Ταράφ 22-5-2012

Σχόλιο : Η Ταράφ σε δημοσίευμα της 23-5 αναφέρει πως η εισαγγελία διέταξε έρευνα για πιθανές παραλείψεις.  

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone