ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΠ-ΚΟΥΡΔΩΝ

To AKP χάνει τους Κούρδους στα ΝΑ

Δημοσιογράφοι που ξέρουν καλά την περιοχή αναφέρουν πως η κυβέρνηση με την πολιτική γραμμή που ακολούθησε στο θέμα του Ουλούντερε, έφερε απελπισία στους Κούρδους.

Την ώρα που συνεχίζονται οι συζητήσεις ότι παρά το ότι πέρασαν πέντε μήνες από τον θάνατο 34 πολιτών από βομβαρδισμό αεροπλάνων, οι υπεύθυνοι δεν ανακοινώθηκαν και συγγνώμη δεν ζητήθηκε, δημοσιογράφοι που ξέρουν καλά την περιοχή τονίζουν πως η κυβέρνηση με την πολιτική γραμμή που ακολούθησε στο θέμα του Ουλούντερε, έφερε απελπισία στους Κούρδους.

Απαντώντας στα ερωτήματα της Ταράφ ο δημοσιογράφος της Γενί Σαφάκ Αλή Ακέλ δηλώνει : ¨Τα θέματα της συγγνώμης και της αποζημίωσης σημειώστε τα. Η λέξη κλειδί είναι το ¨είναι λάθος¨ και το θέμα ότι πρέπει αυτός που έκανε αυτό το φρικτό λάθος να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. O Ακέλ τονίζει πως η πολιτική που ακολούθησε στα θέματα της αποκάλυψης των ενόχων και της αναζήτησης ευθυνών, και το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν βγήκε ούτε ένα ένοχος, δείχνουν πως ¨Το ΑΚΠ δεν πατά σε σταθερό έδαφος. Πάντα υπήρχε μια απόσταση των κρατικών πολιτικών από τους Κούρδους. Με την πολιτική που άσκησε από το 2005 και μετά ο πρωθυπουργός Ερντογάν, αυτή η απόσταση μίκρυνε, αλλά οι μάνες που έχασαν τα παιδιά του στο Ουλούντερέ δεν περιμένουν συγγνώμη ή χρήματα, αλλά δικαιοσύνη.

Έπεσε η εμπιστοσύνη στους Κούρδους

Ο Ερχάν Τσελίκ παρουσιαστής της εκπομπής ¨Ώρα είδησης¨ στο κανάλι 7 αναφέρει πως μετά το Ουλούντερε η εμπιστοσύνη του κόσμου της περιοχής στο κράτος μειώθηκε και λέει πως ¨…….Όπως σε όλα τα κράτη έτσι και στα ΝΑ, υπάρχει μια νέα αντίληψη για το κράτος, και ο κόσμος για να επουλώσει τις βαθιές του –ιδιαίτερα μετά το 1980- πληγές θέλει να εμπιστευτεί αυτήν την νέα αντίληψη. Διότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τα προβλήματα του. Για αυτό όσο και αν μειώθηκε και κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη, ο κόσμος δεν γυρνά την πλάτη του στο κράτος.

Ο Τσελίκ λέει πως οι σκοτωμένοι χωρικοί αποκλείεται να μην είχαν αναγνωριστεί από το στρατιωτικό προσωπικό των συνοριακών μονάδων, και πως ¨Μάλιστα ανάμεσα στα είδη που κουβαλούσαν όταν συνέβη το γεγονός, μπορεί να ήταν και τίποτε παραγγελίες, όπως τσιγάρα από το στρατιωτικό προσωπικό. Διότι αυτή η κατάσταση για εκείνη την περιοχή είναι τόσο συνηθισμένη που δημόσιοι υπάλληλοι παραγγέλνουν από τα λαθραία, σαν να δίνουν παραγγελία στο μάρκετ.¨.

 Εφ. Ταράφ 28-5-2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone